OMActivities Etkinlik Takvimi

Etkinliklerinizi gönderin - Yukarıdaki Takvime ekleyelim !

11 Temmuz 2012 Çarşamba

Kanada'nın Lobster Istakozu (Nova Scotia Style)



Kanada Günlüğü:  Ünlü Nova Scotia Lobster'ı nasıl yenilir? :) 

Yukarıda gördüğünüz deniz böceklerinin boyutları 1kg civarında. Daha küçük boylu olanlarının avlanma yasağı mevcut. Ama şunu söylemeliyim 3-4 kg büyüklüğünde olanları oldukça ürkütücü hayvanlar. Istakozlar genelde yakalandıktan sonra deniz suyunun bulunduğu kafeslerde tutuluyorlar. Çünkü bu hayvanların tazeliğini koruması için ölmemesi gerekiyor. Eğer yukarıda fotoğrafa dikkat ederseniz soldaki istakozun kıskaçlarının lastikle bağlı olduğunu görürsünüz. Çünkü Istakozlar kıskaçlarını kullanamazlarsa çok zararsız hayvanlar. Bu yüzden kıskaçlarını lastikleyene kadar beyaz etiketin olduğu hizadan yani sırtından tutarsanız ıstakozun size zarar vermesine imkan yok. Fakat bir şekilde kıskaçlarıyla sizi yakalarsa oldukça güçlü olduklarını söylemeliyim. Dikkat etmekte fayda var. 

Istakozlar normalde denizde yakalandıklarında yukarıdaki renkteler. Peki neden biz hep ıstakozları kırmızı renkte çiziyor veya hepsinin kırmızı olduğunu düşünüyoruz. 
Nedeni basit: Istakozlar kaynar suda pişiriliyor ve piştiklerinde renkleri kırmızıya dönüyor. Burada kötü bir bilgiden bahsetmek zorundayım çünkü ıstakozlar genelde canlı olarak pişiriliyorlar. Bu yüzden evde pişirilmemesi öneriliyor. Pişiren yerler var ve siz oradan pişmiş şekilde alabiliyorsunuz. 
Aşağıda pişmiş yemeğe hazır 1kg civarında ağırlığı olan bir istakozu görüyoruz. 




Peki ıstakozun pişmesi yemek için yeterli mi? Hayır yeterli değil ne yazık ki.. Bu yukarıda gördüğünüz küçük el aletleri kıvamındaki yardımcı aparatlarla ıstakozun dış katmanını oldukça zorlu bir çalışma sonunda kırmanız gerekiyor. Bu sayede içindeki lezzetli ıstakoz etine ulaşabiliyorsunuz.


Bu fotoğrafta ıstakozumuzun alt tarafı..
Önerimiz: Öncelikle ıstakozu ana parçalarına ayırmak. Baş ve antenlerin bulunduğu ana gövdeyi kuyruğundan ve kıskaçlarından ayırıyorsunuz. Ayrıca bacaklarını da koparırsanız başlangıç olarak oradan başlayabilirsiniz. ;) Aşağıdaki fotoğrafta parçalara ayrılmış lobsterı görebilirsiniz.  



İşte bu da ıstakozun en fazla etinin bulunduğu kuyruk kısmı. Restaurantlara gittiğinizde size genellikle bu kuyruk kısmı servis ediliyor. En fazla eti toplu olarak buradan çıkartabiliyorsunuz. 


Bu büyüklükte bir lobsterın: kabuklarını kırma etini çıkarma tereyağına batırıp etlerini toplu olarak yemek için hazırlama süresi yaklaşık olarak 30-40 dakika sürüyor. Ama bu zahmetli gibi gözüken işin ardından yediğiniz ıstakoz etinin lezzeti de gerçekten farklı...


Bu arada uyarmadan geçmeyelim. Istakoz etinde yüksek oranda kolestrol bulunmaktadır! 







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...