OMActivities Etkinlik Takvimi

Etkinliklerinizi gönderin - Yukarıdaki Takvime ekleyelim !

15 Nisan 2015 Çarşamba

Cocuklar icin ingilizce okuma kitabi - Redhouse Treasure Hunt, Calum's Footprint ve A Snowy Day

Merhaba ben Sarah,  11 yıldır Türkiye'de yaşıyor ve ingilizce öğretmenliği yapıyorum. İtiraf edeyim, Türkiye'ye ilk geldiğimde öğretmenlik konusunda çok tecrübeli değildim ve ingilizce ''hazır materyalleri'' çok taktir ederek okuyor ve basılmış hikaye kitapları, ders planları, çalışma metinleri kullanıyordum.  Bir kaç yıl geçtikten sonra  ''hazır kitaplar'' kullanmak yerine kendi materyallerimi yapmamın daha eğlenceli ve hem öğrenciler-hem öğretmenler için daha verimli olacağını düşündüm. 


Kitap yazmaya nasıl başladım?


İlk hikaye kitabımı hazırlamaya yuva öğretmeni iken başladım. Minik öğrencilere yeni kelimeler öğretirken, 'özellikle yeni kelimelere odaklı yazılmış hazır hikaye kitapları'' kullanarak öğretmeyi çok sevdiğimi fark ettim. Ama bir konuda geçen kelimeleri anlatmak için farklı kitaplara ihtiyaç duyduğumu fark ettim. Bir konu hakkında öğretmek istediğim tüm kelimeleri aynı kitapta bulmak istediğim halde bulamadım. Beni yanlış anlamayın lütfen -farklı kitaplarla anlatmak- kötü demiyorum, sadece bir konu ile ilgili bir çok kelimeyi kapsayan bir kitap olmasını istedim. Bu ihtiyaçtan yola çıkarak basit hikayeler yazıp, yazdığım hikayelere resimler çizerek o konu ile ilgili bolca kelime içeren hikaye kitaplarımı yazmaya başladım. 

İlk başlarda çizdiğim resimleri büyük renkli kağıtlara yapıştırdım. Başlık sayfaları ve kapak bile yaptım. Aslında yapmak istediğim öğreteceğim kelimeleri tek bir kitapla kendi yazdığım hikaye ile öğrencilerime göstermek öğretmekti. Daha sonra ise hazırladığım ve kullandığım bu kitapçıkları yayınevlerine götürdüm, ama ilgilenmediler - şu anda bu kitaplar için bütçemiz yok -  dediler. 

Sonra bir gün, daha önce konuştuğum bir yayınevi benimle irtibata geçti. İlkokul ve ortaokul öğrencileri için bir okuma seti yapmak istediklerini söyleyerek, ilgilenip ilgilenmediğimi sordular. Cevabı düşünmedim bile. Hemen ''Evet!'' dediğimi hatırlıyorum ve işe hemen başladım. Yazacağım hikayeler yuva öğrencileri için kullanışlı olmayacaktı ama daha büyük yaştaki  ingilizce öğrenmek isteyen öğrenciler (ilk ve ortaokul) için faydalı olacağını bilerek heyecanlandım. 


A Snowy Day -  Kitap Konusu



ESL/EFL öğrencileri için 2 hikaye kitabı yazıp çizimlerini yaptım. İlk hikaye, ''A Snowy Day'' -en düşük seviye okuma kitabının- konusunu kardeşim ve benim Kanada'daki küçüklük anılarımızdan derledim. Kitabın konusu: Kardeşim ve benim karlı bir günde dışarı çıkmak için hazırlanmamız ve soğuk bir kış gününde dışarıda kar ile oyun oynamamız olarak seçtim. İşin gerçeği bu eğlenceli konu bana küçüklüğümü hatırlatıyor (Hikayedeki kızkardeş kar ile oynamayı çok severken, aramızda kalsın ama gerçekte kardeşim kar ile oynamaktan nefret eder) :) 

Treasure Hunt - Kitap Konusu


İkinci kitabın konusunu seçmekte oldukça zorlandım. Bir gece eşimin ''Neden define bulma ile ilgili bir şeyler yazmıyorsun?'' demesiyle ikinci kitap, ''Treasure Hunt'' oluşmaya başladı. Okuma seviyesi olarak A Snowy Day'e göre biraz daha ileri seviye olması gerekiyordu. Sonuçta Treasure Hunt çok eğlenceli bir kitap oldu.  Eşim kitabın ''Geocaching'' ile ilgili olmasının çocuklar için bilgilendirici olabileceğini düşündü. Çünkü geocaching konusu Türkiye'de halen tam olarak bilinmiyor. (merak edenler için:Geocaching nedir?)
Kitabın konusu: Bir ailenin akşam haberlerini izlerken geocaching'i öğrenmesi ile başlıyor. Aslında bu tamamen eşimin ve benim geocaching'i Kanada'da aile ziyaretinde öğrenmemizin hikayesi. Hikayedeki aile geocaching haberi ile şaşırıyor, heyecanlanıyor ve ertesi gün ilk define avlarına çıkıyorlar. 


Calum's Footprint - Kitap Konusu


Üçüncü kitabın konusu çağlar öncesine uzanıyor. Dinazorlar benim için her zaman çok ilgi çekici olmuştur. JurassicPark filmini kaç defa seyrettiğimi hatırlamıyorum. Bu kitap dinazor sevenlerin oldukça ilgisini çekecek. Çünkü onlar hayal ürünü değil. Onlar gerçekten bizden önce yaşadılar. :)



School's Mystery  - Kitap Konusu


Dördüncü kitabı bir solukta okuyacaksınız. İlkokulun yanında bulunan tarihi mezarlık öğrencileri hep korkutmaktadır. Susan ve David yıllar sonra okullarına geri dönerler ve binanın altına kazılmış gizli bir tünel keşfederler. Bu karanlık tüneli takip ettiklerinde ise mezarlığa çıkıverirler. Bu tüneli kim kazmış ve bu mezarlar kime ait? Susan ve David bir anda kendilerini sürekliyici bir maceranın içerisinde bulurlar. Kasabalarındaki en büyük sırlardan birini ortaya çıkaracaklardır....  :) 



Hayalim gerçek oldu! 


Ortaokuldan beri kendi hikayelerimin yayınlanmasını hayal etmiştim. Seneler sonra, dünyanın başka bir bölgesinde evimden km'lerce uzakta, hayalimi gerçekleştirdim. İşin gerçeği çok emek harcayarak hayalinizdeki bir şeyin gerçekleştiğini görmek,  yazdığınız kitabın mağazada bir rafta satılırken bulmak çok garip bir duyguydu. İlk olarak kitabımın satıldığını Kadıköy Nezih kitapevinde gördüm, şaşırdım, zıpladım hatta sevinçten ağladım! Çocuk bölümünde o anda bulunanlar benim bu halimi garipsemişlerdir, hatta deli bile demiş olabilirler.  Ama bu daha önce hiç yaşamadığım bir duyguydu. Artık kitaplarımı başka mağazalarda görünce ağlamıyorum ama yüzümde bir gülümseme oluyor. 

Eğer biri bana kitap basımı ile ilgili önerimi sorarsa, onlara hiçbir zaman vazgeçmeyin derim. Denemeye devam edin, azmedin ve hayal kurmaya devam edin. Hayallerinizin ne zaman gerçekleşeceğini hiçbir zaman bilemezsiniz. 

Ha, unutmadan! Kitaplarımı satın almayı unutmayın - bu sayede kendini geliştirmeye çalışan bir yazara ve çizere yardım etmiş olursunuz.  Şimdiden çok teşekkürler.   Kitaplar şu anda D&R, Nezih ve Remzi Kitapevleri'nde satılmaktadır.  (RedHouseKidz)

Sarah

(Eğer kitapları almak isterseniz iletişim sayfasından OMActivities'e ulaşın, kitapları Sarah Sweeney imzalı olarak size gönderelim.) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...