OMActivities Etkinlik Takvimi

Etkinliklerinizi gönderin - Yukarıdaki Takvime ekleyelim !

31 Temmuz 2012 Salı

Tunç Fındık “Dağların dağı” K2’nin zirvesinde!


Milli dağcımız Tunç Fındık 20 Haziran’da yola çıktığı dünyanın ikinci en yüksek dağı K2’nin zirvesine İnnova’nın sponsorluğunda ulaşmayı başardı. Bu tırmanış ile birlikte Tunç Fındık, dünyanın en yüksek ilk 8 zirvesine birden çıkmayı başarabilen tek Türk oldu.
  
Dağcılık alanında dünya çapında başarılara imza atan Tunç Fındık bu sabah yerel saatle 10.50'de “Dağların Dağı” olarak da anılan K2’nin zirvesine çıkmayı başardı. Dünyanın en zor ulaşılan zirvesi kabul edilen K2’ye 2008’den beri hiçbir dağcı Tunç Fındık’ın gittiği rotadan çıkamamıştı. İnnova Bilişim Çözümleri’nin ana sponsoru olduğu milli dağcı Tunç Fındık, 8000 metre üzerindeki 14 dağı hedeflediği 14x8000 projesindeki en önemli ve zorlu hedeflerden birini daha başarıyla tamamlamış oldu. Bu zirvenin tüm detayları Tunç Fındık’ın online günlüğü www.tuncfindiknerede.com adresi üzerinden takipçileri tarafından anlık olarak izlendi.

Tunç Fındık 20 Haziran’da yola çıkmıştı…

Tunç Fındık K2 tırmanışı için hazırlıklarını tamamlayarak 20 Haziran’da yola çıkmıştı. Pakistan-Çin sınırı üzerinde yer alan 8611 metre yüksekliğindeki K2 Dağı Everest'ten sonra dünyanın en yüksek ikinci dağı. Dağa ulaşmak için bir hafta boyunca Baltoro ve Godwin Austen buzullarını yürüyerek geçen Tunç Fındık ana kampa 6 Temmuz’da varmıştı. Hava koşullarının sert olması sebebiyle kısa tırmanış yapılabilen K2, yapısı itibariyle dağcıların zirvesine en zor ulaşabildiği dağ. İlk kez 1954 yılında Lino Lacedelli, Achille Compagnoni ve İtalyan ekibinin çıkışından bu yana zirveye ulaşan kişi sayısı 302, hayatını kaybedenlerin sayısı ise 80 olarak biliniyor.
Fındık, 40 gün süren tırmanış sırasında 12 kişilik bir ekip ile birlikte tırmanışını gerçekleştirdi. Abruzzi rotasını (güneydoğu sırtını) takip ederek zirveye ulaşan ekip tahminen 
5 Ağustos tarihinde inişi tamamlayacak.

Tunç Fındık 14x8000 projesine devam edecek.
İnnova’nın da desteği ile K2 zirvesine ulaşarak dünyanın en yüksek 8 dağına birden çıkmış ilk Türk olan Tunç Fındık dağcılığın olimpiyatı olarak anılan 14x8000 projesinde çok önemli bir ilerleme de elde etmiş oldu.  Everest (2), Cho Oyu, Lhoste, Dhaulagiri, Makalu ve Kanchenjunga zirvelerinin ardından K2 zirvesine de ulaşan Tunç Fındık 14x8000 projesindeki 7 dağı tamamlanmış oldu. Tunç Fındık kalan 6 zirve için iklim koşullarına bağlı olarak yeni 
tırmanış hedefini belirleyerek ilerlemeye devam edecek.


Yüksek irtifa dağcılığı alanındaki Türkiye’nin en başarılı ismi Tunç Fındık’ın K2 tırmanışı www.tuncfindiknerede.com adresinden anlık olarak takip edildi. Tunç Fındık’ın İnnova Bilişim Çözümleri’nin resmi sponsoru olduğu ‘14x8000 metre’ projesi dahilinde gerçekleştirdiği bu tırmanış, kişisel takip ve güvenlik cihazı ile internet haritaları üzerinden eşzamanlı olarak izlendi. Kişisel takip ve güvenlik cihazının gönderdiği bu bilgiler İnnova Bilişim Çözümleri’nin Tunç Fındık’ın tırmanışları için hazırladığı www.tuncfindiknerede.com web sitesine anlık olarak aktarıldı



Tunç Fındık Hakkında
Tunç Fındık, 1972 yılında Ankara’da doğmuştur. İlk, Orta ve Lise öğrenimini TED Ankara Koleji’nde bitiren Fındık, Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun olmuştur. Doğa sporlarına 1983 yılında başlayan sporcu, Türkiye Dağcılık Federasyonu bünyesinde yurt dışı yüksek irtifa faaliyetlerine milli sporcu olarak katılmıştır. Türkiye ve yurtdışında 700 kadar dağın zirvesine çıkmış olan Tunç Fındık, 300 kadar yeni rotanın ilk tırmanışlarını gerçekleştirmiştir. Tunç Fındık, 7 adet 8000 metrelik ve 10’dan fazla 7000 metrelik zirveye çıkmış ilk ve tek Türk dağcıdır. Bu dereceleri ile Tunç Fındık Türkiye’nin yüksek irtifa alanındaki en başarılı dağcısı olarak kabul edilmektedir. Tunç Fındık, dünyada 27 kişinin başarabildiği, yeryüzündeki 8000 metre yüksekliği aşan 14 zirvenin tümüne tırmanışı içeren 14x8000 projesine devam etmektedir.

14 x 8000 Projesi Hakkında
Yeryüzünde 8 bin metreden daha yüksek olan 14 dağ, profesyonel dağcılar arasında en zorlu dağcılık maratonu olarak nitelendirilir. Himalaya ve Karakurum sıradağlarının Tibet (Çin), Nepal ve Pakistan bölgelerinde yer alan 14 zirveden oluşan bu maraton dünyada sadece 13 kişi tarafından tamamlanabilmiştir. 14 x 8000’i dünyada ilk tamamlayan kişi ünlü İtalyan dağcısı Reinhold Messner’dir ve 1986 yılında tamamlaması 16 yıl sürmüştür. Diğer yandan, Koreli Park Young Seok’un bu projeyi tamamlaması 6 yıl kadar sürmüştür. 8000 metrelik dağların zorlukları, insan bedeninin bu yükseklikte yaşamaya uygun olmaması ve bu dağlardaki şiddetli arazi/iklim koşullarından kaynaklanır. Tunç Fındık, 8000 metre ve üzerinde yüksekliğe sahip dağlara tırmanmanın bir ‘dağcılık koleksiyonu’ olmadığının üzerinde duruyor. Fındık bunun, bir dağcının kendi azmi ve iradesiyle savaşı,  büyük zorluklarla mücadelesi olduğunu vurguluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...