OMActivities Etkinlik Takvimi

Etkinliklerinizi gönderin - Yukarıdaki Takvime ekleyelim !

24 Eylül 2012 Pazartesi

Motorsiklet arkasına takılan çantaların ruhsata işlenmesi


Motorsiklet sürücüsü olarak uzun süredir bu konuda bir sürü yorum okuyorum arkadaşlarımı dinliyorum. Ama baktım ki pozitif anlamda bir gelişme olmuyor. Bu konudan haberi olmayan kişilerin haberi olsun istedim. 


Olabildiğince tarafsız olarak size yeni çıkan yönetmelik hakkında bilgi vereceğim. Her şey Ağustos 2012 tarihinde başladı...


İlk olarak motorsiklet üzerindeki TOPCASE olarak adlandırılan motor çantaları hakkında  duyduğumuz haber şuydu:










Emniyet Genel Müdürlüğü'ne motosiklet çantalarının ruhsata işlenmesi gerekir mi diye soru gelmiş. Onlar da Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na sormuşlar. Bakanlık "Evet, bu teknik değişiklik sayılır, işlenmeli." cevabı vermiş.

Bunun üzerine EGM 81 ildeki trafik müdürlüklerine 17.08.2012 tarihli ve 4954-160093 numaralı bir genelge göndermiş. Sıkı durun! Arka ve/veya yan çanta takılı motosikletler önce makine mühendisleri odasına gidip bu çantalar için teknik proje çizdirecekler, sonra bu onaylı proje ile muayeneye gidecekler, sonra da emniyete gidip ruhsatı değiştirecekler! Aksi durumda trafik kanununun 32. maddesi uyarınca 72 TL ceza kesilecek! Bu arada 32. madde: "Araç üzerindeki teknik değişikliği 30 gün içerisinde tescil yapan kuruluşa bildirmemek."


Herkes bu nasıl iş nereden çıktı? derken:

Bir arkadaşım konuyu araştırmak için trafik tescile gitmiş. Gerçekten böyle bir genelge var. Arkadaş alıp okumuş, içimize su serpecek bir bilgi: Genelge şöyle başlıyor: "Servis ve paket taşımak amaçlı kullanılan motosikletlerde..." 
Diye genelgenin sadece ticari araçları kapsadığı haberi geldi.  Bu bize daha normal gelmişti. Çünkü kurye motorları veya ticari amaçla kullanılan fastfood zinciri motorsikletlerinin arkasındaki kocaman kutular gerçekten göze çarpan kötü örnekler olarak düşündük. O zaman dedik ki ticari olmadığımız için bizi kapsamayacaktır..

motorsiklet çanta genelge

Ciddi mi değil mi ne yapılacak diye sorgularken bir arkadaşımızın trafik polisinden aldığı ceza haberi ile şaşkınlığımız arttı..
Polis elindeki genelgeye dayanarak ruhsata işli olmayan motorsiklet çantası (topcase) yüzünden arkadaşımıza ceza kesmişti. Üstelik 7 günlük süre içinde ruhsata işlenmesi isteniyordu.


Bu arada ruhsata işlemek için önce makina mühendise proje çizdirilip onaylatılacak. Daha sonra TÜV araç muayene istasyonundan o proje ile birlikte uygundur yazısı alınıp, çanta ruhsata işlenecekti..

Şimdi hal böle olunca sorular çeşit çeşit yorumlar sorgulamalar başladı



- Koruma polis motorlarında da topcase var?

- Bu genelge Topcase için yazılmış demek ki yan çantalar için bir işlem gerekmiyor?

- Almanya'da böyle bir şey yokmuş neden bizde çıkarttılar? 

- Bunların hepsinin maliyeti 500TL'den fazla olur diyorlar doğru mu? 

- Ruhsata işlenirse o zaman artçı (motorda ikinci kişi) taşınamayacakmış? Ya topcase ya artçı seçmeniz gerekiyormuş?

- Tüm bu problemler Fastfood zinciri işletmelerin rekabeti yüzünden çıkmış arada biz güme gidiyoruz? Ayıp değil mi bu yapılanlar? Durduk yerde masraf çıkartılıyor vs vs vs..



Bende bu karmaşa içinde Emniyet müdürlüğüne konuyla ilgili bir dilekçe gönderdim.  Bana gelen cevap ise ilginçti:


Sonra öğrendim ki, herkese aynı cevabı gönderiyorlarmış...


Kısacası şu anda motorsiklet camiasında bu konu konuşuluyor. Motorsiklet sürmeyenlerin de haberi olması için burada sizlerle paylaşmak istedim..

Kimseye sorulmadan bir anda değiştirilen bu genelge sonucunda düzgün eğitimli motorsiklet sürücülerinin, doğru ekipman kullandıkları halde  durduk yerde maliyetli bir işlemle karşı karşıya bırakıldığının bilinmesi gerektiğini,
Çözüm olarak da bu çıkan genelgenin sadece ticari amaç için kullanılan motorları kapsaması gerektiğini düşünmekteyim.....

Aşağıdaki iki örnek aynı kefeye koyulmamalı...!!!? 

Siz ne düşünüyorsunuz?


Kurallara uygun bağlantı yapılmış çantalar! 


1 yorum:

  1. arkadaşlar 2,5 milyon motor kullanıcısını etkileyen haber buu... cebe göz dikmekten bahsediyoruz.. yani 2,5 milyon seçmen sandıkta iyi düşünsün mağdur olurken cebe gözdikenleri iyi görsün...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...