OMActivities Etkinlik Takvimi

Etkinliklerinizi gönderin - Yukarıdaki Takvime ekleyelim !

17 Ocak 2013 Perşembe

Özel bir Geocaching Kutusunun Sonu

Aslında bu haberi 3 gün önce aldım. Geocaching hobisi sayesinde tanıştığım arkadaşım Erhan beni telefonla aradı ve ilk bulduğu kutunun artık yerinde olmadığını söyledi. Bunu bana söylemesinin nedeni kutunun özel olarak hazırladığım kutulardan biri olmasıydı. Ayrıca bu kutu Erhan'ın bulduğu ilk geocaching kutusu olduğu için de Erhan için de ayrı bir anlam taşıyordu.

Şimdi geocaching'in Türkiye'de bilinmediğinden ve geocaching oyuncularının az olduğundan vs çok bahsetmeyeceğim. Bunları zaten oyunu oynamaya başlayınca anlıyorsunuz. Burada bahsetmek istediğim başka bir konu var!

Neden insanlarımız bu kadar duyarsız? Şimdi hikayeyi hızlı bir şekilde anlatmaya çalışayım size.

Geocaching kutuları bildiğiniz gibi bir yere saklanıyor ve GPS koordinatları sayesinde o kutuları buluyoruz. Dışarıda bir yere sakladığınız zaman kutuların oyunu bilmeyenler tarafından bulunma ihtimali oluyor. Bu gibi durumlarda ya kutuyu çalıyorlar, ya da çöpe atıyorlar. Kimse şu ana kadar içinden çıkan uyarı yazısını görüp kutuyu bulduğunu ve bu kutunun bir oyunun parçası olduğu için orada saklandığını anlamak istemiyor.



Buraya kadar kabullenmiştim. Ama bu olay beni gerçekten üzdü. Neden bu kadar üzüldüğümü anlatmaya çalışayım.

1- Kutu özel olarak dizayn edilmişti, zaman harcanmış bir kutuydu.


2- Kutuyu bana yakın olan bir işletmeye teslim etmiştim. Bu sayede kutu oyunu bilmeyenler tarafından ele geçirilemeyecek ve korunaklı bir yerde olduğu için kaybolmayacaktı. (Sokak veya doğada sakladığınız kutuların kaybolma riski yüksek oluyor)


3- Kutunun güvenliği yüksek (kaybolma riski düşük) olduğu için yurtdışından gelen turistler (bu oyunu oynayan kişiler) yanlarında getirdikleri trackable itemları (TB ve geocoin) bu kutuya koyuyorlardı. İçinde 21 adet TB ve geocoin vardı. Bu izlenebilir cisimlerin sahipleri farklı ülkelerden farklı kişiler. Ve hepsi için bu TB'lerin değeri fazla. (Parasal değerden ziyade uzun süredir dünya üzerinde dolaştıkları için çok değerli madalyonlar)

4- Her kutunun içinde logbook - hatıra defteri bulunmaktadır. Bu kutuyu ziyaret eden oyuncular kutulara gelip anılarını yazarlar. Aralık 2011'den beri saklı olan bu kutunun ziyaretçi defteri de oldukça doluydu...  :(





Kutunun istatistikleri: 2011 Aralık ayından beri 40 farklı kişi tarafından bulunmuş. Bunların 9 tanesi kutuyu favorileri arasına koymuş. Şu ana kadar 110 adet TB kutuyu ziyaret etmiş. En son kutuyla birlikte kaybolan TB sayısı 21 :(

Şimdi kutunun sorumlusu olarak ( kutuyu sakladığınız zaman o kutunun sorumlusu oluyorsunuz) TB sahiplerine kutunun kapandığını ve içindeki TB'lerin kaybolduğunu söylemeliyim..

İşte geocaching oyunun Türkiye'de bu gibi zorlukları da oluyor arkadaşlar. Yani güvendiğiniz bir ortamdan kutu yok olabiliyor. Şansıma kutuyu bıraktığım işletme el değiştiriyor ve yeni gelen sahipleri de bu kutunun ne olduğunu anlamıyorlar ve atıyorlar. Benim anlayamadığım insan içindeki yazıları merak edip okumaz mı? O kadar yer kaplayan da bir kutu değil üstelik. Yani atmayıp bir kenarda tutsalar zaten 10-15 gün sonra ben gidip kontrol edecektim...

Sonuç olarak sevdiğim değerli bir geocaching kutusu artık yok. Şu anda yapılacaklar.

- Kutunun içindeki TB sahiplerine mesaj atıp, TB'lerin kaybolduğunu haber vermekç
- Kutuyu archived etmek. Bu kutunun artık tamamen kapatıldığı ve geocaching.com 'da listelenmeyeceği anlamına gelmektedir. Disable seçeneği de var. Ama bu sadece belli bir süre listelenmemesini sağlamaya yarıyor. Örneğin siz kutuyu onarmak için zamana ihtiyacınız var o zaman disable edip belli bir süre sonra açabiliyorsunuz listelemeyi..
- Son olarak da başka bir yere daha güzel bir kutu yapıp saklamak.. ;)

Pes etmek yok..
Avlanmaya devam....




3 yorum:

  1. Üzüldüm abi. Gerçekten önemli bir kutuymuş. Aslında meraklı bir milletiz kutuyu alanlar daha duyarlı olabilirlerdi diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. büyük şehirde olmanın bazen kötü tarafları da oluyor işte... Daha sakin bir şehirde olsa bu kutu, bence bulan bu kadar duyarsız olmazdı. Hem doğada etrafta daha fazla saklama noktası olur başka şehirlerde...
      istanbul kalabalık ve turistik evet kutunun bulunması için bu yönde bir şans getirebilir.. Ama aynı zamanda kaybolması için de başka zorluklar ve nedenler getiriyor...

      yani www.geocaching.com/map
      adresinden başka ülkeleri gezsen aramızdaki farkı çok bariz görüyorsun zaten...

      Sil
    2. Evet. neredeyse her adım başı kutu var gibi gözüküyor o haritalarda.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...