OMActivities Etkinlik Takvimi

Etkinliklerinizi gönderin - Yukarıdaki Takvime ekleyelim !

19 Şubat 2013 Salı

Yatırım yapmak isteyenlere - yatırım yapmak istiyorum diyenlere - kutu oyunlari


''Kutu oyunu oynanan fazla kafe yok diyoruz ama aslında onbinlerce kahvehanede hergün oyunlar oynanıyor. ''

- Daha iyi olmamız için ne yapmalıyız?

Birey olarak bizim yapabileceğimiz fazla birşey yok, ama yatırımcıların biraz gözünü açması gerekir. Kutu oyunu oynanan fazla kafe yok diyoruz ama aslında onbinlerce kahvehanede hergün oyunlar oynanıyor. Halkımıza kutu oyunlarının çocuk oyunu olmadığını anlatmaları yeter, bizdeki potansiyel birçok ülkeden daha fazla aslında. Hangi oyunu satacağız diye de düşünmesinler; benimle irtibat kuran amatör oyun tasarımcılarını memnuniyetle yönlendiririm onlara.

Yatırım yapmak isteyenleri nasıl yönlendirebiliriz? Ne kadar bir yatırım gerekli? Nereye yatırım yaparlarsa ne kadar sürede geri dönüş alabilirler? Amatör oyun tasarımcılarının ihtiyacı tam olarak nedir?

Bu sene okullarda seçmeli ders olarak Zeka Oyunları dersi okutulmaya başlandı. Kutu oyunları eğitim müfredatına girdi yani. Son derece faydalı bulduğum bu düzenleme sayesinde ileriki yıllarda kutu oyuncuları arasına binlerce genç katılacak.

Genç yaşlı herkesin severek oynayacağı bir kutu oyunu mutlaka vardır. Bu yüzden yatırımcılara mevcut pazarı değil, potansiyeli görmelerini öneriyorum. Tanıtım ve tutundurma için sermaye gerekir evet, ama eskisi kadar değil. Çünkü artık internet var, düşük maliyetle yüzbinlere ulaşabiliyorsunuz.

Yatırım yapılabilecek alanlar: Piyasadaki yerli ve yabancı oyunların hakları satın alınıp üretim ve pazarlaması yapılabilir. Oyun tasarımı yapılabilir, ya da amatör tasarımcılardan alınıp yurt içi ve dışında pazarlanabilir. Yurt dışından tanınmış oyunlar ithal edilebilir. E-ticaret ile kutu oyunu satışı yapılabilir. Büyük şehirlerdeki cafe işletmecileri için de oyun cafe konsepti cazip görünüyor.

Kosgeb, ticaret odaları ve diğer bazı devlet kuruluşları girişimciler için önemli teşvikler veriyor. Büro/atölye tahsisi, danışmanlık, işletme sermayesi ve fuar katılım desteği gibi teşviklerden faydalanarak risklerini azaltabilirler.

Kar marjları ve yatırımın geri dönüş süresi gibi konularda yorum yapıp insanları yanlış yönlendirmek istemem; ama belli satış rakamlarına ulaşabilirseniz karlı bir iştir elbette...

Amatör oyun tasarımcılarına öncelikle tavsiyem mümkün olduğunca farklı oyunlar temin edip oynamaları. Böylece kendi oyunlarını geliştirecek fikirler edinirler. İkinci tavsiyem de oyunlarını tecrübeli oyuncularla test etmeleri. Ne kadar farklı kişi ile oynarlarsa aksaklıkların tespiti o kadar kolay olur. Çocuklarla da oynayıp hangi yaş grubuna uygun olduğunu belirleyebilirler. Benimle irtibat kuran tasarımcıların oyunlarını bizzat oynayıp test ediyor ve elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorum.


- Peki, Kutu oyunları hakkında blog yazma fikri nereden geldi?

Birsürü çeşit kutu oyunu olduğunu öğrenince girip internetten araştırayım, seveceğim yeni oyunlar bulayım dedim. Bu konuda doğru dürüst Türkçe kaynak olmadığını görünce ciddi hayal kırıklığı yaşadım. Kutu oyunu tek kişiyle oynanmıyor; çocukluğunda severek oynayan ama şimdi çevresinde oynayacak kimse bulamayan bir sürü insan vardır, bu insanlara ulaşabiliriz düşüncesiyle blog yazmaya karar verdim.

- Kutu oyunu blogu kurma amacın ve hedeflerin ne idi? Şu anda o hedeflere ne kadar yaklaştın?

Bu soruyu sormayacaksın diye korkmuştum, hemen sayıyorum (gerçi sormasan da bir kenara iliştirirdim zaten :) ):

- İnsanlarımızı binlerce çeşit kutu oyununun var olduğundan haberdar etmek,
- Bu oyunların sadece çocuklar için olmadığını anlatmak (Oyunların büyük çoğunluğu 7 yaş üstü, hatırı sayılır bir kısmı da 13 yaş üstü olarak sınıflandırılıyor.)
- Türkiye'de bir kutu oyunu sektörü oluşmasına katkıda bulunmak, bu sayede yurt dışında satılan oyunların ülkemize de getirilmesi,
- Amatör oyun tasarımcılarının potansiyel üreticilere ulaşmasına yardımcı olmak, böylece yerli oyunlar üretilmesi,
- Çevresinde oyun oynayacak kimse bulamayanların bu alemde yanlız olmadıklarını farkedip yeni oyun arkadaşları edinmesi.

Blogu açmamdan bu yana geçen yaklaşık üç yılda hedeflerin hepsinde iyi kötü yol aldığımı düşünüyorum. Siteye giren yüzbinlerce kişi çeşit çeşit kutu oyunlarının varlığından haberdar oldu. Oyun üreticileri ve amatör tasarımcılar ile işbirliğimiz oldu. Henüz üretime geçen olmadı ama yurt dışından tavsiye ettiğimiz kaliteli oyunları getirenler, oyun kafe ve üniversite kulübüne sponsor olanlar oldu. Yerli üretimin de er geç olacağına inanıyorum.

Başarılı olamadığım noktalar da var: Siteyi kutu oyuncuları için hazırladım; oyun tavsiye etsinler, analizlerini paylaşsınlar, şehirlerindeki diğer oyuncularla tanışabilsinler diye, fakat bu yönden beklediğim katılım olmadı. Ben çok iyi arkadaşlar edindim ama asıl amaç üyelerin birbirine ulaşabilmeleriydi, henüz başarılı olduğumu söyleyemeyeceğim.


- Forum, online oyunlar, üyelik , kutuoyunlari.com 'u biraz anlatabilir misin? 

Ne ararsanız var :) Siteye ne kadar çok insan gelirse o kadar çok kişi kutu oyunlarından haberdar olur düşüncesiyle ne bulursam ekliyorum. Bu yüzden blogla başlayıp, forum, video, flash ve online oyunlar ekleyerek iyice büyüttüm. Şimdilerde Kutu Games ve Oyun Oyna isimli İngilizce ve Türkçe flash oyun sayfaları düzenlemekle meşgulüm, 5.000'den fazla flash oyun oldu şimdiden.

Üyelik çok kolay, herşey ücretsiz. Üyeleri sitenin ortağı gibi görüyorum. Kendileri yazı ekleyebilir, benden herhangi bir oyunu yazmamı ya da belli bir flash oyunu eklememi talep edebilirler.

- Kaç kişi kutuoyunları.com sitesiyle ilgileniyor? Siteye Ne kadar süre harcıyorsun? 

Tek kişilik dev kadro ile çalışıyorum :) Siteyle tek başıma ilgileniyorum ama web tasarımcı olan eşim sıkıştığım yerlerde kod desteği veriyor. Üyelerden de oyun analizi gönderenler oluyor.
Tek kişilik Dev Kadro - Oktay 
İlk iki yıl gerçekten çok vakit harcadım. Her gün site için birşeyler yapıyor, bazen tüm hafta sonumu site geliştirmeye harcıyordum. Son bir yıldır pek vakit ayıramıyorum. Yorumları denetlemek, üreticilerin test etmem için gönderdiği oyunları oynayıp yazmak, fuar ve oyun etkinliklerine katılmak gibi kendimi sorumlu hissettiğim işler dışında çok az ilgilenebiliyorum.

- Şu anda alexa verilerine göre sıralamada dünyada 330.000  türkiye'de de ilk 6000 içinde kutuoyunları.com Bu başarılı grafiği ne kadar sürede, nasıl sağladın?

İlk yılın sonunda aylık ziyaretçi sayısı 30 bini bulmuştu, şimdi 100 binin üzerinde. Yazılarım çok rağbet görüyor, her biri müthiş bir edebi eser demeyi isterdim ama bu ziyaretçi sayısını online oyunlara borçluyum :)

- SEO konusunda neler yapıyorsun? Sonuçta OMActivities bir blog ve kendimizi daha iyi yerlere taşımak istiyoruz. Diğer blog sahiplerine SEO konusunda önerilerin var mı? 

Google aramalarında üst sıralarda çıkmak önde gelen hobilerimden biri. Blogda bolca uyguladığım deneme yanılma yöntemiyle birçok şey öğrendim bu konuda. Birkaç temel öneri yazmak gerekirse:

- Önce Google'ın güvenini kazanmalısınız. Bunun için düzenli ve özgün yazı girmek gerekiyor. Yazıların özgün olması çok önemli, asla başka sitedeki bir yazıyı kopyalayıp yayımlamayın. Bence düzenli olması da önemli. Genellikle bir hevesle bloga başlanıyor, ama bir iki yıl içinde önce yazılar seyrekleşmeye, sonra hiç yazılmamaya başlanıyor. Kendinize belli bir periyod belirleyip ona sadık kalmaya çalışın.

- Wordpress kullanıyorsanız SEO için çok kullanışlı eklentiler var. Özellikle All In One Seo eklentisini şiddetle tavsiye ediyorum; yazılarınızı Google'ın istediği şekilde kaydediyor.

- Bir kelimede üst sıralarda çıkmak için o kelime hem sayfanın isminde, hem başlıkta, hem de yazının içeriğinde geçmeli. Meta bilgilerinde de geçmeli diyeceğim ama konuyu uzatıp röportajın tadını kaçırmayalım :) SEO konusunda soruları olanlar admin mailime yazabilir, elimden gelen desteği veririm. Bilgi paylaşmakla azalmaz sonuçta...


- Kutu oyunları dışında başka oyunlarla ilgin var mı? OMActivities'de anlatmaya çalıştığımız Geocaching hobisini daha önceden duymuşmuydun?

Her tür oyuna ilgim var. Okeyde kötüyüm, satranç ve briçte zayıf turnuva oyuncusu seviyesindeyim, diğer bütün oyunlarda iddialıyım :)

Geocaching hobisini sadece duymuştum. Şimdi sayende öğreniyorum (detaylı anlatımın için teşekkürler, okumaya devam ediyorum).


Kutuoyunlari.com ve Bize zaman ayırdığın için çok teşekkür ederim Oktay. Umarım KutuOyunları  hobisi Türkiye'de daha güzel noktalara gelir.

 Zaman gösterecek. Ayrıca bu röportajla okuyucularına kendimi tanıtma onurunu yaşattığın için teşekkür ederim. Kutu oyunları hakkında sormak istediklerinizi bana her zaman sorabilirsiniz. Kontak bilgilerimden veyakutuoyunlari.com adresinden zamanim el verdiği sürece sorularınıza cevap vermeye çalışacağımdan emin olabilirsiniz. Tekrardan teşekkürler..



kutuoyunlari.com kurucusu Oktay Aksoy ile yaptığımız söyleşiyi umarım beğenmişsinizdir. Diğer farklıröportajlarımıza da göz atmayı unutmayın lütfen...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...