OMActivities Etkinlik Takvimi

Etkinliklerinizi gönderin - Yukarıdaki Takvime ekleyelim !

20 Ağustos 2013 Salı

CITO nedir? Çevre Sosyal Sorumluluk Projesi - Türkiye'nin ilk ''Cache in Trash Out'' CITO Etkinliği 24 Ağustos 2013'da yapılacak

CITO - Cache in Trash Out    kelimelerinin baş harflerinden oluşmuş bir kelimedir. Geocaching oyuncuları arasında kullanılan bir terim olan CITO etkinlikleri yurt dışında geocacher'lar tarafından sıkça yapılmaktadır.

Peki nedir bu CITO?


Yurt dışında çevre sorumluluğu bilinci çok geliştiği için doğaya karşı gösterilmesi gereken sorumluluklar küçük yaşlardan itibaren çocuklara aşılanmaktadır. Okullarda çevre bilinci eğitimleri verilmekte, çocukların doğayı seven onu koruyan bireyler olarak yetiştirilmesi hedeflenmektedir. 

Geocaching - teknolojik define avı -  kısaca oyuncular tarafından saklanan kutuların diğer oyuncular tarafından bulunması prensibine göre oynanmaktadır. Şu anda 2 milyondan fazla kutu geocacher'lar tarafından dünyanın çeşitli yerlerinde saklanmıştır. 

Geocaching oyunu doğada oynandığı ve çocuklar tarafından çok sevildiği için sosyal sorumluluk projesi altında TEMIZ BİR ÇEVRE amaçlanarak CITO etkinlikleri yapılmaktadır.

CITO etkinliklerinde; geocaching oyuncularının seçtikleri belli bir noktada toplanması, o bölgeyi belli bir süre içerisinde eğlenerek beraberce temizlemeleri amaçlanır. 


Zaten ''Cache in Trash Out'' cümlesini , geocaching kutusu içeri çöpler dışarı olarak çevirebiliriz.
Etkinlik boyunca amaç çevre bilincinin gelişmesini sağlamak ve geocaching oyununun sevdirilmesi gelişmesini sağlamaktır. Oyuncular daha önceden kazandıkları deneyimlerini birbirleri ile paylaşarak, yeni oyuncuların sorularını yanıtlarlar. Ayrıca geocaching kutusu  nasıl bulunur, nasıl saklanır, geocaching kutusu nasıl oluşturulur, oynarken nelere dikkat edilir gibi bir sürü soru cevaplanmış olur. 

Eğer etkinlik çevresinde daha önceden saklanmış kutular varsa o kutular bulunarak yeni oyuncuların kutu bulma sayıları arttırılmış olur. 

Bizler de Geocaching Turkiye Grubu olarak, ilk CITO etkinliğimizi 24 Ağustos 2013 tarihinde Çekmeköy'de yapmaya karar verdik. Aslında bu etkinliğin fikir babası geocacher oyuncumuz Danley, ve oğlu Zeke'dir. Oturdukları evin arkasındaki koruluğun geocaching oynamak için çok uygun olduğunu ama ziyaretcilerin çöplerini bırakarak bölgeyi kirlettiklerini düşünmüşler. Bu sebeple  sosyal sorumlu kişiler olarak Türkiye'nin ilk CITO etkinliğini yapmaya karar vermişler. 

İşte bizler de 24 Ağustos 2013 tarihinde orada olacağız, geocaching nedir nasıl oynanır gibi sorularınız varsa ve ayrıca ÇEVREYE duyarlı SOSYAL SORUMLULUK sahibi kişiler olmak istiyorsanız lütfen bu etkinliğimize katılın, katılamıyorsanız bile arkadaşlarınıza bu etkinliğin haberini verin... Ama en önemlisi gelin ve bizle birlikte hem eğlenin hem geocaching nedir öğrenin hem de çevreye karşı bilinçli birey olma yolunca bir adım daha atın ;) 

Dünya bizim oyun alanımız! Lütfen dünyamızı koruyalım.


Etkinliği Nerede ne Zaman yapacağız?

Etkinlik 24 Ağustos 2013 Cumartesi günü sabah saat 10:00 'da yapılacaktır. Mekan Çekmeköy'de koordinatlar: N 41° 02.107 E 029° 11.050 
Geocaching etkinlik sayfası linki:
Ulaşım için, etkinlik sayfasında aracında fazla yeri olanlardan yardım isteyebilirsiniz.. ;) 


Etkinlik sabah 10 gibi başlayacak, 1,5 - 2 saat kadar sürdükten sonra kendimize ödül olarak Domino's pizza ve kurabiye ödülü vererek bitireceğiz. (Sponsorumuz Dominos Pizza'ya teşekkür ederiz) 

Etkinlik süresince ne yapacağız?

Saat 10'da buluştuktan sonra belirlediğimiz bölgede çevre temizliği yapacağız, Danley ve Zeke kullanacağımız çöp torbalarını ve eldivenlerini bizim için aldılar bile. Ayrıca bu bölgede bulmamız için 4-5 adet kutu da saklanmış durumda. Bu sayede kutu bulmak isteyen geocacher oyuncuları kutu da bulabilecek. CITO etkinliği boyunca, geocaching ile ilgili sormak istediğiniz tüm soruları bizlere sorabilirsiniz. 

Ektkinlik sonrası Yapılacaklar:

Etkinlik sonrası geocaching.com sitesine nasıl kayıt olunur
Nasıl log edilir
Nasıl kutu saklanır
Nasıl kutu bulunur hakkında konuşacağız.. Kısacası geocaching ilgili aklınızda ne varsa bu etkinlikte öğrenebileceksiniz. Eğer yeterli kişi olursak elimizden geldiği kadar da etrafı temizlemiş ve biraz da olsa çevreyi temizleyip sosyal sorumluluk etkinliğimizi tamamlamış olacağız. Ayrıca UNUTMAYIN etkinlik sonrası ödül olarak pizza ve kurabiye var !!! :) 

Daha önce yapılmış yurt dışındaki CITO etkinliğinden bir fotoğraf

Etkinliğimiz hoşunuza gittiyse ve ilgileniyorsanız lütfen bize ulaşın ve mutlaka arkadaşlarınızla etkinliğimizi paylaşın.. Teşekkür ederiz. 



Geocaching Etkinliklerimizde görüşmek üzere.. 

Linkler: 

- Facebook Geocaching Turkiye Sayfası 

Bizi Destekleyenler:

Sosyal Medya:  Bumerang Network 
Yiyecek ve Içecek: DOMINOS PIZZA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...