OMActivities Etkinlik Takvimi

Etkinliklerinizi gönderin - Yukarıdaki Takvime ekleyelim !

13 Ağustos 2013 Salı

Geocaching - Kutu saklama ve sonrası :)

14 Ağustos 2009, bundan tam 4 sene önce! Tekrar ediyorum 4 sene önce... Karadeniz Kaçkar bölgesini motorsikletle keşfetmeye çıkmıştık... O zamanlar bu bölgede hiç geocaching kutusu yoktu, biz de çok ilginç bir tarihi yer bulmuş ve bunu bir kutu ile ödüllendirmek istemiştik. İşte aradan 4 sene geçmesine rağmen sakladığımız geocaching kutusunu bulanlar oluyor ve bu beni çok mutlu ediyor... Nasıl mı? Buyrun 4 kilise kutusunun hikayesine.. 

2009 senesi - 4 kilise

2009 senesinde motorsikletle Doğu Karadeniz gezisi yaparken Yusufali konaklama yeri olarak seçmiştik. O zaman geocaching kutusu saklanmış nokta sayısı çok azdı (aslında Türkiye diğer ülkelere kıyasla halen saklı kutu sayısı olarak çok geride!) Bizde gittiğimiz gördüğümüz farklı güzel noktaları geocaching kutusu ile ödüllendiriyor bizden sonra kutuyu bulmak için gelen olursa bu güzel noktaları görme şansı yakalayabilirler diye düşünüyorduk!  Veeee...

Sakladığımız kutu 4 senedir yerinde duruyor!! 

Dört Kilise kutusu - (geocaching link ) bulunma sayısının çok yüksek olmadığı bir kutu. Hatta hatırlıyorum kutunun daha popüler olması için içine GEOCOIN koymuştuk. Istatistiklere bakınca bu hazineye şu ana kadar sadece 3 kişi uğramış ve sadece 2 kişi bulabilmiş..

4 sene boyunca toplam 3 kişi. Aslında ne kadar ilginç değil mi? Orada sizi bekleyen bir kutu var ve 4 senedir orada duruyor. Zaten geocaching oyununu güzel yapan taraflardan biri de bu.. Gizli saklı bir hazine sizi yıllar boyunca orada saklandığı noktada bekliyor. Ve birileri sizin bulmanız için o kutuyu oraya saklıyor.. ;) 

İşte kutuya uğrayanların geocaching.com sayfasına bıraktıkları yorumlar..:

2009 senesinde sakladığımız kutu ilk olarak 2010 ağustos ayında bulunmuş. Daha sonra 2011 senesinde Eylül ayında gece geç saatlerde Belçika'dan bir geocacher eşiyle geliyor, karanlık olduğu için kutuyu bulamıyor. 12 Ağustos 2013 tarihinde de son ziyaretcisi İsvicre'den kutuyu buluyor. İşte geocaching kutusu saklamanın güzel taraflarından biri de bu... Sizin sayenizde bu oyunu oynayanlar orayı görmüş oluyorlar veya orayı zaten ziyaret edeceklerse bile arada oynadıkları geocaching oyunu sayesinde size sakladığınız bu kutu için teşekkür ediyorlar.

Istanbul'dan bu kadar uzak bir noktaya Rize Kaçkar dağları arkası Yusufali bölgesine bu kutuyu nasıl koyduk? Ve bakımını nasıl yapıyoruz? 


Genellikle geocaching'e ilk başlayanların karşılaştıkları bir sorun bu: Uzak noktaya kutu saklama isteği ve geocaching.com tarafından kabul edilmeme  problemi. 



SORU: Kutu sakladık ama geocaching.com kabul etmedi, neden?

Aslında geocaching.com'un kuralları oldukça basit. Sorumluluğunu alamadığınız kutuyu saklamayın! Bir kutu sakladığınızda o kutunun tüm sorumluluğu size ait oluyor. Kaybolması, su geçirmesi ve içindeki logbook'un yıpranması çalınması kutunun durumunun kötüye gitmesinin engellenmesi vs tüm bu konularda tek yetkili kutunun sahibi oluyor. Bu sebeple geocaching.com moderatorleri bir kutu listelemeden önce kutu sahibinin bu kutuyu her zaman kontrol edip edemeyecegini kontrol etmeye calısıyorlar. 

Eğer kutunun evinizden kendi yaşadığınız bölgeden uzak olması durumu söz konusu ise, kutuya bakacak bir sorumlu oyuncu bulmanızı talep ediyorlar. Bu sayede kutu sorumlusu siz değil o gösterdiğiniz kişi oluyor. Ayrıca o bölgeye çok sayıda ziyaret yaptığınız veya o bölgede yazlık gibi bir başka eviniz olduğunu söylemeniz de kutunun olduğu yere sıkça gittiğinizi gösteren başka bir bilgilendirme olarak kullanılabiliyor. 

Ama lütfen unutmayın, kutuları uzuk süreli duracakmış gibi ve bakımını her zaman yapabilecekmişsiniz gibi düşünerek SAKLAYINIZ! Bu yüzden sakladığınız kutuları ilk etapta kendi çalıştığınız iş yeriniz veya yaşadığınız bölgeye yakın saklamaya gayret edin. Bu sayede kutu saklama sayınız artacak ve bu moderatorler tarafından KUTU saklama sorumluluğu alabilecek bir oyuncu olarak görülmenizi sağlayacaktır! 


Geocaching kutusu saklama kabiliyeti zamanla alışacağınız deneyim kazandıkca daha iyi olacağınız bir konu. Bu yüzden eğer kutu saklarsanız ve kabul görmez ise moralinizi bozmayın! Önerimiz kutu saklamaya yakın bölgelerden başlayın. Ayrıca kutu saklamadan önce en az 5-6 adet farklı kutu bulmanızı öneriyoruz bu sayede nasıl kutu saklamışlar nerelere saklamışlar bunu da görmüş olursunuz. Ayrıca ilk bulacağınız kutuları da zorluk derecesi düşük olan kutulardan bulmanızı tavsiye ederim ;)

Kaçkar bölgesi kutuları?

İşte 4 kilise geocaching kutumuzun da macerası kısaca böyle. Şimdi haritaya bakıyorum da o bölgede zamanında hic kutu saklanmamışken şimdi biraz daha fazlalaşmış... Demek ki geocaching yavaş yavaş yayılmaya başlıyor.. (Kısa sürede daha da popüler olacağına eminim, en azından aylık toplantılarımıza katılım sayılarının artmasından anladığım bu!!  Bu arada lütfen geocaching oyununa ilgiliyseniz veya ilgileneceğine inandığınız birileri varsa Geocaching Turkiye sayfamızı takip edin ve ettirin. Etkinliklerimize katılmaya çalışın en azından bize sorunuz varsa yorumlarınızla sorularınızla ilginizi gösterin bu oyun daha fazla kişi tarafından oynandıkça daha da zevkli oluyor)  :)))


Yusufeli bölgesine en yakın olan kutu, bizim sakladığımız hazine





4 kilise kutusunun etrafında nelerle karşılaşacağınızı anlayabilmeniz için bir kaç fotoğraf ekledim.. Eğer gün gelir de Doğu karedeniz taraflarına giderseniz Yusufeli ve 4 kiliseye uğramanızı tavsiye ederim... Sakladığımız kutu 4 senedir ziyaretçilerini bekliyor, beklemeye de devam edecek ;) 

iyi avlanmalar...


Daha fazla bilgi için: Geocaching Turkiye Facebook





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...