OMActivities Etkinlik Takvimi

Etkinliklerinizi gönderin - Yukarıdaki Takvime ekleyelim !

12 Ocak 2014 Pazar

Azarbeycan Avrupa Olimpiyat Oyunları 2015 Logo Dizaynı - Adem Yunisov ile röportaj

2015 yılında Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de gerçekleşecek Birinci Avrupa Olimpiyat Oyunları’nın logosu şimdiden hikayesiyle bütünleşen tasarımıyla dikkat çekmeye başladı.

Logo, ünlü tasarımcı Adem Yunisov tarafından özel bir konsept geliştirilerek dizayn edildi. Logo, masalların vazgeçilmezi Zümrüdüanka kuşunun Ateşler diyarı Bakü ile bütünleşmesi ve alevlerin nar meyvesini oluşturmasından ilham alınarak yaratıldı.
Olimpiyat logosunun tasarımcısı Adem Yunisov, Birinci Avrupa Olimpiyat Oyunları tanıtım töreninde yaptığı konuşmada tasarımını, “Alevden doğan ve gökle yer arasında müjdeci olan Simurg Kuşu (Zümrüdüanka) Azerbaycan misafirperverliğini, Simurg Kuşunun alev şeklindeki kanatları "Odlar Yurdu (Ateşler diyarı) Azerbaycan"'ı, Azerbaycan’ ın adeta simgesi haline gelen lezzetli meyvesi nar "Birliği", Simurg kuşunun hırçın deniz dalgaları şeklindeki kuyruğu, Hazar denizini ve deniz seviyesinden 28m aşağıda dünyanın en alçak noktasında yer alan sahil şehri başkent “Bakü'yü”, UNESCO'nun 2010' uncu ilde insanlığın maddi ve manevi mirasının örnekleri listesine dahil ettiği Azerbaycan halısı ise “yaratıcılığı” temsil ediyor” cümleleriyle anlattı.
Logo sahibi Adem Yunisov'la yaptığım röportajı aşağıda okuyabilirsiniz. Bu arada Azarbeycan'da yapılacak Avrupa Olimpiyat oyunları tanıtım filmini ve Arda Turan'ın teşekkür videosunu da röportajın sonuna ekledim,  izlemenizi tavsiye ederim;) 
Röportaj- Özgehan OMAĞ2014

1- Adem Yunisov kimdir? (eğitim, yaş, ilgi alanı vs.)


1978 yılında Azerbaycan’da doğdum. İlk ve orta öğretim sonrası lise eğitimimi Nahçıvan Özel Türk Lisesi’nde tamamladım. Türkiye ile ilk tanışmam da böyle oldu ve üniversite eğitimi için Ankara’yı tercih ettim. Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde eğitim aldım. Şu an yürüttüğüm mesleğim Tasarım aslında hobim. Ve hobimi meslek olarak yapan şanslı insanlardanım. Boş zamanlarımı genelde film izleyerek değerlendirim. Koşu, bisiklet ve ok atmak hobilerim arasındadır.



2- Daha önce de yarışmalara katıldınız mı?

Meslek hayatım içinde birçok yarışmayı yakından takib ettim. Baku 2015 öncesinde sadece bir tane yarışmaya katıldım ve o yarışmanın sonucunda herhangi bir seçim yapılamadı ve yarışma iptal edildi.


3- Sizce bir logoyu oluşturmanın zor yanları nelerdir?

Bence tüm mesleklerde en zor ve dolayısıyla değerli olan şey “fikir”dir. Eğer iyi fikri bulabilirseniz gerisi tamamen tekniğe kalıyor ki bu biraz emek harcamakla öğrenilebilir ve uygulanabilir. Başarılı bir logo veya herhangi bir ürün oluşturmanın en zor yanı iyi fikri bulmaktır.

4- Bu logoyu yapmak ne kadar sürdü, ne gibi süreçlerden geçtiniz?

Logo yapım süresi 10 gün kadar sürdü. İlk birkaç gün logonun fikiri için kalan zamanın büyük bölümü grafik çözüm için harcandı. Çünkü logo birçok elementin birleşmesinden oluştuğu için bu birleşimin doğal olması için çok ciddi emek harcandı.

5- Tek bir tasarım mı yoksa bir kaç seçenek içinden mi bu logo seçildi?

 Yarışma için tek bir logo çalıştım ve yarışmaya tek bir çalışma gönderdim. Ve benim gönderdiğim logo aynen kabul edildi.

6- Logoyu yaparken başkalarının etkisi oldu mu? (Olimpiyat komitesi, ailen, arkadaslarınız vs )

Olimpiyat komitesi bu çalışmanın hiçbir aşamasına müdahil olmadı. Tamamen özgün bir çalışma olabilmesi için bence bu tutumları çok önemliydi. Ailem ve arkadaşlarımın da ilk çalışma esnasında direkt bir etkisi olmadı. Ama mutlaka dolayılı olarak etkileri vardır.

7- Markaların zaman geçtikce logolarını değiştirmesi hakkında görüşünüz nedir?

Ben markaları da bir nevi organik bir yapı olarak görürüm. Doğarlar, büyürler... Değişim yaşamın bir kuralı. Buna karşı koyamamak gerekir. Nasıl ki bizim sürekli olaylar ve gelişmeler hakkında fikirlerimiz ve tutumlarımız zamanla değişiyor markaların da bu değişime ayak uydurması gerekiyor. Logo değişimi bu doğal değişimin önemli bir parçası.

8-En çok begendiğiniz logo hangisi?

Aslına çok fazla beğendiğim logo var. Genelde sade logoları beğenirim. Mercedes Benz, Audi, Apple bunlardan bazıları.

9- Olimpiyat logosunu tasarlayan kişi seçilmek hayatınızda neleri değiştirdi?


Ben yıllardır tasarım yapıyorum ve yaptığım tasarımlar hep taktir edilmiştir. Ama olimpiyat logosu gibi uluslararası nitelikte bir iş yapmış olmanın ve bunun taktir edilmesinin manevi hazzı tarif edilemez. Hayatımda çok fazla değişen bir şey yok. Tasarımlarımı daha da keyifle yapıyorum. Umarım tüm meslektaşlarım bir gün bu keyfi tadarlar.

Bakü Azarbeycan - Avrupa Olimpiyat Tanıtım videosu


Atletico Madrid Logonun tanıtımı için kamera karşısına geçti,  Arda Turan'da  aşağıdaki videoda  Baku 2015 oyunları için Teşekkür ediyor. ;) 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...