OMActivities Etkinlik Takvimi

Etkinliklerinizi gönderin - Yukarıdaki Takvime ekleyelim !

12 Eylül 2014 Cuma

Geocaching Kutusu BULMA ve SAKLAMA hakkında birkaç İPUCU

GEOCACHING KUTUSU BULUYORSANIZ:




Pozitif bir oyuncu olun! 

  • Bir oyuncu sorumluluk alıp sizin için kutu saklamış, lütfen bunu hiç bir zaman unutmayın. 
  • Bulduğunuzda kutu kötü durumda ise o kutuyu düzeltmeye çalışın. Bu yüzden yanınızda ek malzeme götürmeniz faydalı olur. Örneğin: Kutu içinde log defteri ıslanmışsa defteri bir plastik torbaya koyabilirsiniz. Ya da problemli kutuyu yanınızda getirdiğiniz başka bir kutu ile değiştirebilirsiniz. 
  • Aramaya gittiğiniz kutu yerinde değilse-kaybolduysa  (ayrıca kutu sahibi ulaşabildiğiniz bir geocaching oyuncusunun ise) kutu sahibine haber vererek yeni bir kutu koyabilirsiniz. Bu sayede kutu sahibi kutusunu yenileyene kadar oyunun devamlılığını sağlamış olursunuz. 
  • Kutuyu bulamadıysanız, BULAMADIĞINIZI mutlaka LOG (kayıt) edin. Bu sayede kutu sahibi ve sizden sonra gelecekler için bilgi vermiş olursunuz.
  • Kutunun sizden önce gelen 3-4 kişi tarafından da bulunmadığını geocaching.com sitesinden görüyorsanız o kutunun bakıma ihtiyacı olduğunu kutu sahibine bildirin. (Needs Maintainance)  Bu sayede kutu sahibi ve geocaching.com kutunun bakımsız olduğu haberini alacaktır. Ama bu işlemi her bulamadığınız kutu için yapmayın. Çünkü ''bazen'' kutular gözümüzün önünde olduğu halde bulamayabiliriz.
  • Kutu uzun süredir bir çok oyuncu tarafından bulunmadıysa ve üzerine kutu sahibi bakım sorumluluğunu da yapmıyorsa o zaman kutunun arşivlenmesini (Needs Archieved) isteyin. Tabi bunu en son çözüm olarak isteyin çünkü amacınız kutuların azalması değil aksine kutuların fazlalaşmasını sağlamak olsun.
  • Aradığınız kutuyu bulduysanız mutlaka ama MUTLAKA pozitif, uzun bir yorum yazın. Bu geocaching kutu sahiplerinin kazandığı tek ödüldür. Sorumluluk alıp kutu saklayan bir oyuncu pozitif yorumlar sayesinde mutlu olur. Bu yüzden bulduğunuz kutu hakkında mutlaka yorum yazın. Ne kadar uzun yazarsanız kutu sahibi o kadar mutlu olacaktır emin olun. Sadece TFTC, teşekkürler, KİT yazmayın. 
  • Eğer yanınızda fotoğraf makinanız varsa mutlaka fotoğraf çekin ve ekleyin.  Bu da kutu sahiplerini mutlu edecektir. 
  • Kutu sahiplerine önerilerinizi yapın. Hatalı gördüğünüz konuları da kutu sahibini rahatsız etmeden uyarmaya çalışın. 
  • Örnek öneriler: Kutu zorluk dereceleri hakkında değişiklik, kutu boyutu hakkında, kutunun özellikleri konusunda yapılacak değişiklik, Kutuya ulaşmada gerekli olabilecek ek koordinat önerileri vs.
  • Kutudan bir hediye aldıysanız aynı değerde veya daha değerli bir şey bırakmayı unutmayın.
  • TB veya Geocoin aldıysanız mutlaka kayıt (LOG) edin. Genelde oyncular kayıt etmeyi unutuyor ve kutu içinde gözüken TB ve geocoin'ler aslında orada olmuyorlar. 


Bunların hepsini oyuna katkıda bulunmak için yapın. Yapıcı olun en azından olmaya çalışın :) 



GEOCACHING KUTUSU SAKLIYORSANIZ:


Sorumluluk alıyorsunuz unutmayın! 


  • Kutuyu başka kişileri (oyunu bilmeyenler) rahatsız etmeyecek bir yere saklamanız gerektiğini unutmayın. Çünkü o kutuya gelecek bir sürü geocaching oyuncusu olacak.
  • Sakladığınız kutunun diğer geocaching oyuncuları rahatsız edecek bir yerde olmamasına önem gösterin. (Etrafında çöp olmasın, olabildiğince tehlikeli bölgelerden uzak olsun) 
  • Eğer sakladığınız kutu için (ÖNEMLİ olduğunu düşündüğünüz) ekstra bir bilgi varsa mutlaka bunu belirtin. Bunu kutunun özellikleri kısmında belirtebilirsiniz. Ayrıca kutu hakkında açıklama yaparken de yazabilirsiniz.  (Gece gidilemez, çocuklar için uygun değildir, tekerlekli sandalye ile gidilemez gibi) 
  • Kutunun bulunma zorluk derecesini ve kutunun saklı olduğu arazi zorluk derecesini iyi ölçün ve diğer bulan oyuncuların uyarılarına mutlaka dikkat edin. Size göre çok kolay olan bir kutu başkası için zor olabilir. Bu yüzden benim dediğim doğrudur 5 üzerinden 2 zorluk derecesinde kutu kesinlikle 3 olmaz diye inatlaşmayın. Uyarılara pozitif yaklaşın. 
  • Kutunuzun içine mutlaka log defteri koyun. Bu kayıt defterinin kutuya gerçekten oyuncuların gelip gelmediğinin kanıtlamak için konulduğunu unutmayın. Log defterinizi arada sırada kontrol edin. Bazı oyuncular kutulara gitmeden o kutulara gittiğini söyleyebilirler. Eğer log defterini kontrol ettiğinizde bu gibi bir farklılıkla karşılaşırsanız o kayıdı yapan oyuncuya ulaşın ve sizin defterde kaydınızı göremedim diye sorun. Eğer cevap alamıyorsanız (geocaching.com'daki) log kaydını silebilirsiniz. Ama bunu haber vermeden yapmayın. 
  • Kutu sakladığınızda o kutunun bakım sorumluluğu üzerinizde olacaktır. Lütfen unutmayın. Aralıklı olsa da kutularınızı mutlaka kontrol edin. Hem kayıt defterini kontrol edin hem kutunun su geçirmediğini kontrol edin.
  • Kutuyu bulacak oyunculara yardımcı olun, olmaya çalışın. Onları zor duruma sokacak isteklerde bulunduğunuz zaman bu kutunuzun bulunma oranını azaltacaktır. Örneğin: Kutuya gittiğinizde mutlaka fotoğrafını çekin derseniz o kutuya giderken mutlaka fotoğraf makinası ile gitmesini istemiş olursunuz. Oysa amaç fotoğraf çekmek değil sadece kutuyu bulmak olmalı. Bu gibi istekler kutunun bulunma oranını azaltacaktır unutmayın.
  • En ÖNEMLİSİ: Sorumluluk almaktan lütfen çekinmeyin ve bol bol kutu saklayın. Siz kutu sakladığınız zaman diğer oyuncular da bu kutuları bulacak ve oyun daha da eğlenceli olacaktır. 


Sonuç olarak:
Oyuna katkıda bulunmaya çalışın. 

Geocaching nedir?  (video)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...