OMActivities Etkinlik Takvimi

Etkinliklerinizi gönderin - Yukarıdaki Takvime ekleyelim !

19 Ocak 2021 Salı

Oyunlaştırma - Ev işi sorumluluğu - Ev işleri

Herkese selam. Bugün size özellikle ''ne yazık ki'' anneleri hedef almış bir uygulamadan bahsedeceğim. Sonuçta ben bir babayım ama uygulama çok hoşuma gittiği için buraya yazmaya karar verdim. 

İşin içinde oyunlaştırma olduğu için benim çok ilgimi çekti. Uygulamamız ismi ourhome Ourhomeapp uygulaması ücretsiz. 2014 senesinde yapılmış ama benim yeni haberim oldu. 

Uygulamanın Amacı: Oyun ile çocuklara ve evdeki herkese (yani genelde ev işi yapmayan babalara) özellikle görünmeyen ev işlerini göstermek yaptırmak ve bunu eğleceli bir şekilde ev içindeki tüm oyuncularla çekişmeli bir şekilde uygulatmak. (aslında bilinmesini sağlamak bile harika, çünkü bazen babaların yaptığı işler de anneler tarafından anlaşılmıyor) 

Challenge burada kilit nokta. Oyun oynamayı sevenler bilir. Eğer işin içinde birilerini geçmek varsa veya kendi rekorunu geçmek varsa o oyun daha bir eğlenceli oluyor. Bunu bilen kişiler de ev işleri için bu uygulamayı kurgulamışlar. Annelerin babaları bu oyunda çok rahat geçebileceğinini düşünüyorum ama belli de olmaz... Her ailenin dinamiği farklı tabi :D


Siz outhomeapp cep telefonunuza indiriyorsunuz. (hem IOS hem Android var)  Sonra hazır şablonlardan (ki şu anda ingilizce-almanca-ispanyolca ve çince dilleri mevcut) seçiyorsunuz. Bana hemen AMA TÜRKÇESİ yok diyorlar. O konuyu da görevler kısmına ek yaparak sizler düzeltiyorsunuz. Bu ne demek derseniz şöyle açıklayayım. Oyunda yapılmasına karar verdiğiniz görevleri siz tek tek yazıyorsunuz (türkçe) 

Oyuncular kaç kişi olacaksa hepsi, cep telefonlarına uygulamayı indiriyor. Hepsinin kendi accountu var. Kendi simgesi rengi var. Sonra günlük ev ile ilgili hangi işi yaparlarsa oraya işaretliyorlar. Bir nevi görevleri günlük olarak yapıyorlar. Tabi yaptıkça puan alıyor ve diğer kişiler yapmış mı yapmamış mı görüyorlar. Gün sonunda günlük puanlarını ve tabi ki haftalık puanlarını da görüyorlar. 

Bunun sayesinde ev yapılması gereken işleri herkes görev olarak yazabiliyor, ve yapabiliyor. Bu sayede oyuncuların tümü kim ne zaman ne görevi kaç defa yapmış görebiliyor. Kimse kimseye DIRDIR etmek zorunda kalmıyor. Her şey bir oyuna dönüyor. 

Ücretsiz olması denemeniz için büyük neden.

Ayrıca çocukların oyuncu olduğunu düşünürsek bu oyun ile evde ne işler yapıldığını GÖSTERMEK anlatmak çok daha basitleşiyor. Evde görünmeyen işlerin de aslında yapıldığını bu uygulama ile oyunlaştırarak anlatmış oluyorsunuz....

Mesela çöp tenekesinin içini en son ne zaman kim yıkadı? 

Veya bulaşık makinasının kaç günde bir dolup boşaldığını herkes biliyor mu? gibi gibi istediğiniz kadar görev ekleyebilirsiniz... 

Bu oyunun bence en güzel tarafı tamamen sizin AİLECE karar vereceğiniz bir şekle dönüşerek oyunlaşması...

Bana oyunla ilgili gelen yorumlar:

-Bizim baba hayatta oynamaz, he der geçer.

Cevabım:

Bunu zorlama ile yapmamalısınız. Bu bir OYUN!. Eşinize çocuklarınıza ben sizinle bir oyun oynamak istiyorum ve bu oyunda da beni geçeceğinizi düşünmüyorum diyeceksiniz. Eğer sizi geçebilirlerse o zaman ödül olarak ortak bir şey karar verebilirsiniz. Bu da sizin aile içindeki dinamiklere göre değişebilir. Mesela gelen örneklerden biri. Kim o hafta kazanırsa diğer hafta şu X görevi hiç yapmayacak. Veya şu konuda DIRDIR bir hafta boyunca edilmeyecek veya en sevilen X yemeği kaybeden kazanana yapacak gibi gibi... Kısacası yaratıcılık ödül seçme hepsi sizin ailece beraber kurgulamanız gereken bir şey. Bence denemeye değer. 

Hepinize bol oyunlar...


Bu arada beni takip etmek istiyorsanız: Instagram veya Enbaba Youtube kanalımdan takip edebilirsiniz. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...