OMActivities Etkinlik Takvimi

Etkinliklerinizi gönderin - Yukarıdaki Takvime ekleyelim !

8 Ağustos 2022 Pazartesi

5 Ağustos 2022 Cuma - Kanada Sağlık Sistemi (Abooooow)

 Bugün biraz ciddi konulardan bahsedeceğim. Bu ülkeye geldiğimizden beri merak ettiğim konulardan biri sağlık konusuydu. Bugün öğrendiklerimi size aktarmaya çalışayım.

Sistemde her ailenin bir doktoru olması gerekiyor. Türkiye'de eskiden olmayan ama artık herkesin alıştığı sağlık ocağı sistemine benzer diyeyim siz kafanızda canlandırmaya çalışın. 

Her mahallede sağlık ocakları var. Orada çalışan doktorların da sorumlu olduğu aileler var. Biz de yeni gelen bir aile olarak sağlık kartlarımızı aldık. (MSI deniyor bu kartlara) 4 kişiyiz 4 kartımız var. Ben de merak ettiğim için bizim köyün sağlık ocağına gittim. 


Gittim ama kapı duvar. Kapısında da bir sürü yazı var.  Yazıyı kısaca şöyle özetleyeyim. Ben doktor X geçici olarak buradaydım ama hizmet sürem doldu. Bakmaya çalıştığım 700 kişiyle buranın doktoru Y kişisi ilgilenecek ama o da yaz sonunda buradan ayrılıyormuş. Sizden ricam şu tel numarasını arayarak kendinize doktor isteyin !! 

Sonra bu nasıl iş yahu diye eve döndüm. Evde azıcık interneti kurcalayınca şu anda Kanada'da 4 milyon kişinin listede DOKTOR beklediğini öğrendim. Şu durumda bu sayı 4 milyon 4 oldu bizimle birlikte. Çünkü doktor sıkıntısı var. 

1- Ülkede Doktor az. 
2- Ülkede olan doktorlar da şehir dışından uzak yerlerde çalışmak istemiyorlar. (çünkü arama, zorunlu hizmet yok) 

3- Kırsal kesimlere gelirlerse buralarda ev yok. Olan evler de pahalı. O yüzden az sayıdaki doktorlar da başka bölgelere isteyerek gitmiyorlar. 

4- Ve en ilginci bana göre ülkede doktor sayısı az ama göçmen doktorları da almıyorlar. Çünkü denklik vs konusunda özellikle doktorlar için oldukça zorlayıcı bir süreç bekliyor. 

E hal böyle olunca sağlık sisteminde büyük bir sıkıntı olduğunu görmüş oldum. 

E peki, doktora ihtiyacımız olursa ne oluyor? Çünkü bizim ailemize atanmış bir doktor yok. O zaman walking clinic denilen ücretsiz sağlık hizmeti alabiliyorsunuz. Ama randevu yok. Sizin örneğin ateşiniz yüksek bir ağrınız var vs. Doktora kontrole gitmek istediniz. Sizin gibi bekleyenlerin olduğu bir yer burası. Oraya gidiyor ve oturup bekliyorsunuz. Şanslı iseniz 5 saat içinde sıra geliyor. Ama 8 saate kadar bekleyenler oluyormuş. Beni en şaşırtan kısmı ise beklediğiniz sağlık çalışanının uzmanlığı ne bilmiyorsunuz? Yani Türkiye'deki gibi uzmanını seçip doktor görmek burada şu anda yok. 

O doktor sizin rahatsızlığınıza bakıp size ilaç yazabilir. Bu arada ilaç konusuda burada çok farklı. Çünkü çoğu ilaç doktor reçetesi ile yazılıyor. Ama doktora ulaşmak demin anlattığım gibi sıkıntılı...


Kısacası Kanada'da sağlık sektörü cidden sıkıntılı. 


Bu arada sabah kızlarla kütüphaneye gittik. (Salı Cuma sabahları kütüphane günü) Ben seviyorum orada az da olsa interaktif diğer çocuklarla etkinlik yapıyoruz. Güzel oluyor...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...