OMActivities Etkinlik Takvimi

Etkinliklerinizi gönderin - Yukarıdaki Takvime ekleyelim !

12 Ağustos 2011 Cuma

Geocache nedir? Define avı, hazine bulma oyunu, istanbul, bağdat caddesi türkiye , gizli, gizemli heyecanlı


Solda haritasını gördüğünüz semt Suadiye. İstanbul Anadolu yakasında Bağdat caddesinin şu sıralar en cafcaflıbölümü Suadiye.. Özellikle akşam üstleri cafeler dolup taşıyor.. İnsanlar alışveriş yapmaya veya bir şeyler yemeğe caddeye iniyorlar..
Peki soldaki haritada gösterilen o kutucuğun anlamı ne?

İşte o kutucuk. Sizin için saklanmış olan bir küçük oyunun önemli bir parçası.

Yani Dave Ulmer tarafından 1 Mayıs 2000'de GPS sisteminin daha fazla geliştirilmesi ve askeri çalışmalar dışında sıradan insanların
kullanımına açılması için ilk kutu saklanmıştır.





Günümüzde dünya çapında 7 kıta üzerinde , 222 ülkede, Antartika dahil olmak üzere çok çeşitli web sitelerine kayıtlı 1,5 milyon kutu saklıdır. İşte o kutulardan biri de Bağdat caddesinde yandaki haritada gösterilen noktada saklı olan minnacık (nano büyüklükte) kutudur.

Peki bu kutuyu bulduğunuzda ne yapıyorsunuz? Kutuyu bulunca öncelikle seviniyorsunuz. Çünkü hazineyi bulmuş oluyorsunuz. Ama hazine kutusu bu oyuna dahil olduğu için kutuları yerinde bırakmamız yani yanımıza almamamız gerekiyor. Bu şekilde sizden sonrakiler de kutuyu bulabiliyorlar.


Kutuyu bulduğunuzu kanıtlamak için bir fotoğraf çekip (ama zorunlu değil) ayrıca kutunun içindeki logbook denilen kağıda imzamızı atmamız gerekli.

Örnek olarak sol tarafta fotoğraftaki kişi bulduğu Bağdat caddesi kutusunu kayıt altına almak için , kutunun içinden çıkan kağıda ismini yazmış. Daha sonra bu kutunun kayıtlı olduğu web sitesi hangisi ise oraya kutuyu bulduğunuzun bilgisini giriyorsunuz.

Başka ülkelerde 10-11 senedir bu oyun oynandığı için bir çok kendi dillerine ait web sitesine sahipler. Ülkemizde de bu oyunun yayılması için bir kaç türkçe web sitesi yapılmış durumda. Ama orjinal resmi web sitesi ingilizce http://www.geocaching.com Eğer üye olursanız dünya üzerindeki Türkiye'de dahil tüm kayıtlı kutuların haritada yerlerini ücretsiz olarak görebiliyorsunuz.

Kutuların hepsi yukarıda fotoğrafını gördüğünüz gibi küçük kutular değil.. Farklı boyutlarda bir sürü kutu çeşidi bulunmakta. Tabi kutuları saklarken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar var: Oyundan habersiz kişilerin kutuları yok etmemesi için , genelte Türkiye'de MERAKLI kişi sayısı çok fazla olduğundan, kutuyu bulan kişi hemen tahrip etmek veya kutuyu evine götürmek istiyor. :)

Eğer az da olsa bu oyun ilginizi çektiyse size tavsiyem (Anadolu yakasındaki kişilere) yukarıdaki kutuyu bulmanız. Daha sonra google'dan geocache, geocaching nedir diye aratırsanız bir sürü bilgiye ulaşacaksınız..

omaggo nicki ile biz Türkiye genelinde 20'nin üzerinde kutu sakladık. Bundan sonra OMActivities kutusu olarak da saklamayı planlıyoruz. Ve bu kutuları buradan yayınlayacağız. Eğer ilgilenirseniz ve bizim kutularımızı bulursanız içinden farklı süprizlerle de karşılaşabileceksiniz...

Unutmadan geocaching oyununu GPS özelliği olan smartphonelar ile oynayabiliyorsunuz. Eğer Iphone telefonunuz varsa geocache application yükleyerek bu oyunu oynayabilirsiniz. Veya hiçbiri yoksa GPS cihazı ile web sayfalarından aldığınız koordinatlarla kutulara ulaşmanız mümkün...

Bu oyun sayesinde hiç bilmediğiniz bir şelaleyi veya bir mağarayı bulma şansınız var.. Kısacası bu oyun ile dünyanın bir çok noktasında gidip görmeniz gereken yerleri bulmuş olacaksınız...
Yeni maceralarda görüşmek üzere..




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...