OMActivities Etkinlik Takvimi

Etkinliklerinizi gönderin - Yukarıdaki Takvime ekleyelim !

15 Ağustos 2011 Pazartesi

Geocaching nedir? geocache istanbul Türkiye kutu saklama define avı oyun eğlence farklı merak hobi


-Bu macera nasıl başladı?

Eşimin ailesini ziyaret için Kanada'ya gittiğimiz sene (2008 yazı) tanıştık geocaching ile.. Bir akşam evde otururken haberlerde flaş haber olarak polisin alarma geçtiği söyleniyordu..
Bizim için çok olağan bir haber polisin alarma geçmesi.. Kanada'da büyük endişeye sebep vermişti. Ben haberle başta çok ilgilenmesem de az da olsa haberi dinliyordum..
Konu geocaching oynayan çocukların sakladıkları kutuyla ilgiliydi. Bu kutu polis tarafından şüpheli kutu olarak görülmüş ve bomba imha ekipleri olay yerine sevk edilmişti.. Oysa işin aslı öğrenildiğinde çocukların oyun oynadığı ortaya çıkmıştı..
Tabii bende meraklı bir Türk genci olarak nedir bu dedim..
İşte macera aynen bu şekilde başladı.. 2008 senesi haziran ayında Kanada'dan kendime bir GPS cihazı alarak bu maceraya başladım...

-GPS aldınız? Yeterli oldu mu? Türkiye'de bu oyunu oynayan varmıydı?

Aynı soruları bende kendime sormuştum ilk olarak. GPS cihazına merakım daha önceden de vardı zaten. Universite yıllarında dağcılık klubune üye olduğum için ve AKUT'a gönüllü üyelik yaptığım dönemlerde GPS cihazları hakkında bilgi sahibi olmuştum. Ama kendime satın almak için bir neden görmüyordum.. Ta ki Kanada'daki haberlerde çocukların ve büyüklerin bu oyuna merak sardıklarını öğrenene kadar.. İşin enteresan tarafı dünya genelinde 2000 senesinden beridir geocaching kutuları saklanmaya başlanmış.. Konuyu dağıtmadan sorunuzu cevaplamaya çalışayım.
GPS alınca yeterli olmadı. Bu oyunu oynamak istiyorsanız web üzerinden parasız olarak kayıt olmanız gereken siteler var. Onlara kayıt oluyorsunuz. Ama genel olarak dünyada en çok kutu kayıtlı olan www.geocaching.com sitesi resmi site olarak kullanılıyor. Bende oraya üye oldum. Tekrar ediyorum ücretsiz bir site.. Ama ne yazık ki halen türkçe içerik yok. Nedeni ise çok basit. Türkiye'de ilgi hala yeterli seviyede değil...
Üye olduktan sonra hemen Türkiye üzerinde kayıtlı kaç kutu var diye baktım.. Tabii ki şaşırdım. Çünkü kayıtlı kutu vardı ama sayısı azdı.. O kutuları da yabancı turistler geldiklerinde gizlemişler.. Tabii ki genellikle turistik bölgelere saklamışlar.. Ama şaşırmıştım...

- E peki ne yaptınız sonra kayıt olduktan sonra?

Kanada'da bulunduğumuz bölge çok kalabalık bi yer değildi. Heralde etrafta kutu yoktur diyerek arama butonuna bastığımı hatırlıyorum.. Ama tekrardan şaşırmıştım.. Çünkü 600m ötemizde bir kutunun saklı olduğu bilgisi vardı...

- Hemen kutuyu buldunuz?

Hayır öle kolay olmadı.. Gidip bulalım istiyordum ama ne cıkacagından haberim yoktu. Acaba siteyi daha fazla okumalı mıyım diye düşünürken, GPS 'i de yeni öğrenmeye başlamışken kendimi kutuya doğru hızlı adımlarla yürürken buldum. Eşim ve ben heyecanla kutunun olduğu bölgeye doğru koşar adım gittik... Ama kutuyu bulmak kolay olmadı.. Nedenini sonradan daha iyi anladık aslında.. Kutuyu saklayan kişi kutunun HEMEN bulunmamasını istiyordu.. Bunun sebebi oyunu oynamayanlar tarafından kutuların gizli kalması gerekmesi. Genelde geocaching oyununda en büyük problem kutuların oyunu oynamayanlar tarafından bulunup yok edilmesi. Meraklı kişiler oyun oynandığını bilmediği için (güzel bir kutu bulduklarında hemen onu sahiplenip eve götürmek istiyorlar) Bu sadece Türkiye için geçerli değil aslında ama Türkiye'de bu oyun neredeyse hiç bilinmediği için bilmeyenler tarafından hep ister istemez bozuluyor..
Oyunu bilmeyenlere MUGGLES deniliyor. (Harry Potter filminden alıntı bir kelimedir)

Sonuç olarak kutuyu zar zor bulduk.... Kutuyu bulunca heyecanımı anlatamam.. Çocuk gibi sevinmiştim.. Benim için gizlenmiş bir hazineyi bulmuştum.. Acaba içinden ne çıkacaktı? İşin en güzel tarafı o kutuyu açıp içindeki hazineleri incelemek olacaktı..

Şansımıza içinden bir sürü şey çıkmıştı kutunun. Tabi biz daha yeni üye olduğumuz için siteye kutunun içinde neler olduğunu ancak kutuyu açınca anlayabiliyorduk. Oysa sitedeki semboller hangi kutuda ne gibi hazineler olduğunu en son ne zaman bulunduğunu kutunun boyutunu nasıl bir yere nasıl saklandığını anlatıyordu... Tabi bunları oyuna adapte oldukca anlamaya ve öğrenmeye başladık...

- Kaç kutu buldunuz ?

Şu ana kadar 50 nin üzerinde kutu bulduk. Dünya üzerinde şu anda kayıtlı 1,5 milyon kutu oldugunu düşünürsek bizim bulduğumuz 50 kutu hiç birşey... :)

- Hiç kutu sakladınız mı peki?

Evet Kanada'da 2 kutumuz. Türkiye'de de sakladığımız 18 kutumuz var. Tabi zamanla kutuları bozanlar ve çalanlar oldu.. Onların yerine yeni kutular koymamız gerekti.. Yani bu iş biraz da sorumluluk gerektiriyor ister istemez.. Bir kutu sakladığınız zaman o kutunun sahibi olarak ona bakmakla yükümlü oluyorsunuz. Tabi sorumluluk derken parasal bi ödenek veya üyelik gerekmiyor ama sizden sonrakilerin bulması ve oyunun devam etmesi için gereken bir küçük sorumluluktan bahsediyorum...

- Peki bu oyunu tavsiye ediyor musunuz?

Tabii ki tavsiye ediyorum etmez olur muyum? Çocukluğunuza dönmek istiyor ve çocugunuzu tv bilgisayar başından kaldırmak istiyorsanız bence öükemmel bir seçenek.. Hem böylelikle benim gibi büyük çocuklar için de eğlence çıkmış olacak..

- Söylemek istediğiniz başka bir şeyler var mı geocaching hakkında?

Aslında bana bıraksınız ben sabaha kadar konuşurum bu konuda.. O yüzden olabildiğince kısa olarak aklımdakileri söylemeye çalışayım.

1- GPS gerekli demiştim ama artık teknoloji çok gelişti GPS'e sahip bir sürü cep telefonları çıktı Iphone gibi geocaching application olan makinalar bile var günümüzde.. Ama en azından GPS tarzı bir cihazınız olması lazım.. (bazen GPS olmadan da sadece fotograflara bakarak kutuları buldugunu soyleyen uyeler de oluyormuş ama tüm kutular için gecerli oldugunu soyleyemeyecegim)

2- Sadece kutu bulmak için oyuna başlamayın. Oyunu hem saklamak hemde bulmak olarak düşünün. Özellikle Türkiye'de kutu sayısı cok olmadığı için şu anda genel olarak Türkiyede 350 üzerinde kutu var. Ama dünyada 1,5 milyon oldugunu düşünürsek çoook az kutumuz mevcut.. Bu sebeple saklamanız gerektiğini de bilmeniz gerekli.. Ve kutu saklamak bir sanat gibi.. Neden derseniz sizden sonrakilerin başkaları tarafından izlenmemesi için kuytu köşelere saklamalısınız. Ya da çok gizli bir şekilde kutunuzu kamufle etmeniz gerekebilir..

3- İlk olarak yapmanızı önereceğim şey: GOOGLE arama motorundan : geocaching nedir? diye aratmanız.. Bir sürü türkçe içerik cıkacaktır.. Ondan sonra geocaching.com sitesine üye olursanız zaten önünüze derya deniz bir sürü bilgi ve kutu çıkacaktır..

son olarak
Türkiye'nin yeni geocacher'lara ihtiyacı var..! Ve biz OMActivities ekibi olarak yeni kutular saklayıp onları bu blogta tanıtmaya devam edeceğiz...

sevgi ile..
iyi avlanmalar..




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...