OMActivities Etkinlik Takvimi

Etkinliklerinizi gönderin - Yukarıdaki Takvime ekleyelim !

7 Şubat 2012 Salı

Röportaj: Kuka Kafe ortağı ve işletmecisi - Evren Gözüyaşlı



Biri Kutu Oyunu mu dedi?
Bu hafta bir değişiklik yapıp arkadaşlarınızla farklı bir ortamda buluşup oyun oynayıp keyifli vakit geçirmeye ne dersiniz, cevabınız evet ise işte tam size göre bir mekan önerimiz var: Kuka Kafe. Adını bir çocuk oyunu olan “Kuka”dan alan Kuka Kafe’de birbirinden eğlenceli kutu oyunlarını denerken zamanı unutabilirsiniz. Bizden söylemesi :))
Kafenin ortağı ve işletmecisi Evren Gözüyaşlı bize kafe ve kutu oyunları hakkında bilgiler verdi.






Kendinizi kısaca bize tanıtır mısınız?
1977 Ankara doğumluyum. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik mezunuyum. Ulusal medyada ve reklam sektöründe uzun yıllar muhabirlik, editörlük ve reklam yazarlığı yaptım. İşim gereği yüzlerce röportaj yaptım ama ilk defa benimle röportaj yapılıyor. Bakalım masanın bu tarafında olmak nasıl oluyormuş? Biraz zorlayayım sizi... :)
Gelelim Kuka Kafe’ye… Şu anda içinde bulunduğumuz Kuka Kafe'nin ortağı ve işletmecisiyim. İş ortağımla birlikte çalıştığımız için şu anda ben sizinle röportaj yaparken arkada görüyorsunuz o da kafeyle ilgileniyor. (gülüşmeler) İş ortağım Mehmet Bingül, turizm eğitimi almış ve uzun yıllar turizm sektöründe çalışmış. Mehmet’le yol arkadaşlığımız uzun zaman öncesine dayanıyor ve şu anda çalışanlarımızla birlikte kendi kafemiz Kuka Kafe'yi işletiyoruz.

Çok enteresan, biriniz reklam ve medya diğeriniz turizm sektöründe çalışmışsınız. Peki kafe işletme kararı nasıl alındı?
Aslında Mehmet ile benim ortaklığımız ilk olarak bu kafe işletmesi üzerine değil. Yıllar önce reklamcılık ve kurumsal yayıncılık alanında ilk ortaklığımızı denedik ve birlikte başarı ve keyifle çalışabildiğimizi gördük. Bu deneyimimiz bize başka bir alanda da beraber iş yapabileceğimizi gösterdi. Büyükşehirde yaşayan pek çok Türk insanının gönlünde bir süreliğine de olsa Bodrum'da yaşamak ve bir kafe açmak yatar. Biz şu ana kadar her ikisini de Mehmet'le birlikte gerçekleştirdik. Kafe kararını alırken ikimizin deneyimlerini, becerisini harmanlayabileceğimiz ve keyif alabileceğimiz bir alan olmasını istedik. Oyun konsepti olan Kuka Kafe'yi bulduk. Buraya bizim de bir şeyler katabileceğimize inandık ve gördüğünüz gibi buradayız.

Kafe işletmenin zor yanları neler?
Kafe fikri çoğu insana dışarıdan çok sevimli ve cazip geliyor. Ama özellikle kafe sahibi olmak istiyorsanız bu işi tek başınıza yapma şansınız yok. Çevrenizde mutlaka koşulsuz güvenebileceğiniz insanlara ihtiyacınız var. Bizim bu konuda şanslı olduğumuzu düşünüyorum.

Peki bize Kuka Kafe'nin hikayesinden bahseder misiniz?
Yaklaşık 3,5 yıllık bir geçmişi var Kuka Kafe'nin. Bizden önce uluslararası ödüllü bir tavla oyuncusu Cem Duran ve eşi Serçin Duran'ın açtığı bir mekan burası. İlk olarak onlar böyle bir projeye başlama cesaretini göstermişler ve 1,5 yıl kadar da burayı işletmişler. Sonrasında ise kişisel sebeplerden ötürü devretmeye karar vermişler.
Biz o dönemde kendileri ile tanıştık. Mekanı gördüğümüzde çok hoşumuza gitti ve konsepti ve ismini koruyarak aynı şekilde tabi ki kendi işletme tarzımızla devam ettiriyoruz. Kafe sayesinde biz de kutu oyunları dünyası ile tanışmış olduk. Zamanla kutu oyunu oynayan, tasarlayan ve araştıran kişilerle de tanışma fırsatı bulmaya başladık. İlk açıldığından beri Kuka Kafe'ye gelen “perşembe grubu” dediğimiz bir müdavim topluluğumuz var. Farklı yaş ve meslek grubundan kutu oyunu severler her perşembe Kuka'da pek çok oyun oynuyorlar. Kendi topluluklarının ismi: İstanbul Board Game Enthusiasts. Zaman zaman yurtdışı fuarlara katılarak ya da yurt dışına gidenler aracılığıyla yeni oyunlardan da ediniyorlar. Sadece İstanbul içi değil diğer şehirlerdeki meraklılarla da iletişim halindeler. Örneğin yakın bir tarihte İzmir'de toplanmayı planlıyorlar.Oyun öğrenmek isteyen herkese açık bir grup ve bizim mekanımızı kendi evleri olarak görüyorlar. Kuka Kafe’deki 1. yılımızı onlarla birlikte kutladık ve bize “Home of Board Game Enstutiasts” yazılı çok hoş bir plaket sundular. Burayı evleri gibi görmelerinden ötürü çok mutluyuz tabii ki…



Oyun öğrenmek isteyenler onlara nasıl ulaşabilir?
Perşembe grubu her hafta internet üzerinden yazışarak perşembe günü oynayacaklarına oyunlara karar veriyorlar ve genellikle kendi oyunlarını da yanlarında getiriyorlar. Perşembe günü kafeye gelirseniz gruba ait kutu oyunlarına katılabileceğiniz gibi buradaki 70'e yakın oyunumuzdan da ücretsiz olarak faydalanabilirsiniz.

Kafede ne tür kutu oyunları var?
Kuka Kafe'de Türkiye'de en çok bilinen Tavla, Satranç, Monopoly, Tabu gibi oyunlar dışında 70'e yakın farklı belki de adını hiç duymadığınız kutu oyunları mevcut. Ayrıca go oynamak isteyenler için de cam taşlı go takımları bulunuyor. Daha önce burada duvarımızdaki eğitim tahtasını kullanarak, özel hazırlanmış slayt gösterisi eşliğinde GO tanıtımı ve eğitimi yaptık. İsteyenler gelip burada eğitim tahtasını kullanarak veya orjinal GO takımları ile GO oynayabilir. Ayrıca GO ile ilgilenen arkadaşlara www.gokgs.com gibi online go oynayabilecekleri ve başka oyunları izleyerek deneyim kazanabilecekleri siteleri de önerebilirim.

Buradaki tavlalar da özel sanırım?
Evet, kafenin ilk sahibi özel olarak yaptırmış bu kocaman tavlaları. Gördüğünüz gibi katlanmıyorlar ve ses çıkarmıyorlar. Uluslararası backgammon turnuvalarındaki kurallara göre oynandığı için bilinen tavladan biraz farklılar. Bir de klasik tavlalara göre zarlar daha büyük, zar atma kapları da var. İsteyenler bu tavlaları klasik tavla gibi de oynayabiliyor tabi ki.

Buraya gelip saatlerce oyun oynayan insanlar oyun oynarken burada neler yiyip içebilirler?
Burada bir kafe mutfağının sahip olabileceği içecek ve yiyecek kategorisinde geniş bir mönümüz bulunuyor. Mönüde farklı seçeneklerdeki demleme çaylardan alkollü ve alkolsüz soğuk içeceklere; atıştırmalık tost ve sandviçlerden oldukça doyurucu snitzel ve makarna çeşitlerine varıncaya kadar çok sayıda seçenek mevcut. Burada özel sosla hazırladığımız snitzelimiz ve ithal makarna çeşitlerimiz çok seviliyor. Unutmadan ekleyelim Bang Jenga Catan gibi oyun isimleri verdiğimiz lezzetli atıştırmalık tabaklarımız da var. Yine çok sevilen tatlılarımızı unutmamak lazım tabi ki… Biz burada sunduğumuz bütün yiyecek ve içecekleri önce kendimiz tadıyoruz ve beğenirsek mönüye koyuyoruz. Ürün kalitesi, sonrasında da lezzet bizim için çok önemli. Burası herşeyden once bir keyif mekanı ve hem ortamla hem de ürünlerimizle bunu sağlamaya özen gösteriyoruz.
Ücretler için ne söyleyebiliriz? Oyunlar için bir ücret alınıyor mu? Müşterileriniz ağırlıklı kimlerden oluşuyor?
Öncelikle biz hiç bir oyun için ücret almıyoruz. Bize bazen neden oyunlardan ücret almıyorsunuz dedikleri de oluyor. Ama bizim için önemli olan buradaki kişilerin istedikleri oyunu seçip deneyebilmeleri ve keyifli vakit geçirmeleri. Müşterilerimizin yüzde 70-80'i üniversite öğrencisi olduğu için de fiyatlarımız oldukça uygun. Bizim için müşterilerimizin buradan keyif alması çok önemli. Tabi ki buranın bir işletme olduğunu da unutturmamaya çalışıyoruz :)

Açık olduğunuz zamanlar?
Öğlen 12'den gece 24.00’e kadar açığız. Haftanın 7 günü... Biz ilk açıldığımızda Pazar günü kapalıydık. Ama müdavimlerimizin pek çoğu neden Pazar günü de açık değilsiniz, diyerek sitemde bulundular. Artık haftanın her günü açığız. Öğrenci müdavimlerimizden bazıları bazen burada tüm günlerini geçirebiliyorlar. Arada oyun oynayıp ders çalışıp sonra tekrar oyun oynayıp yemek yiyor ve tekrar oyun oynayabiliyorlar. Rahat ettikleri için burayı adeta evleri gibi algılıyorlar. Sanırım bu algıda mekanın rahatlığı kadar bizim de payımız bulunuyor.







Etrafta bir sürü kafe var. Oyun oynanmıyor mu diğer yerlerde?
Tabii ki oyun oynanan kafeler var. Ama bizim özelliğimiz sadece oyun konsepti üzerine kurulmuş bir kafe olmamız. Biz kutu oyunlarının rahatça oynanacağı, ona göre düzenlenmiş bir mekanız. Masalarımız bile grup oyunlarına göre çeşitli büyüklüklerde. Ayrıca biz burada oyunlar için bir tür danışmanlık da yapıyoruz. Gruplar geldiği zaman o grubun sayısına ve o andaki enerjisine göre kutu oyunu önerip, daha önce oynamadıkları bir oyunsa onu öğretiyoruz da. Kutu oyunlarında en sıkıntılı bölüm oyunun ilk öğrenme kısmı. Kuralları okumak, oynamaya çalışmak çok zaman alabiliyor. Oyun oynamak isteyenlerin bu problemi aşmaları için onlara vaktimiz olduğunda elimizden geldiğince yardımcı oluyoruz. Ayrıca çok oynanan popüler kutu oyunlarının turnuvalarını da düzenleyerek oyuncuların birbirleri ile küçük çapta yarışmalarını da sağlıyoruz. Turnuvalarımız oldukça eğlenceli ve çekişmeli geçiyor.








Hangi oyunlar için turnuvalar düzenliyorsunuz? Kutu oyunlarından en çok oynanan hangisi?
Şu ana kadar CATAN ve TAVLA turnuvaları yaptık. Kutu oyunları içinde Catan en çok oynananlardan biri. Catan dünyada bir çok defa yılın oyunu seçilmiş bir oyun. Kuralları oldukça basit, her oyunda farklı bir haritaya sahip olması her oyunu diğerinden farklı kılıyor. Bu özelliği sayesinde yıllarca bıkmadan oynanabilecek bir oyun Catan. Oyunun Türkçe versiyonu da çıkmış olması bu oyunun en güzel taraflarından biri. Oyun 3-4 kişiyle oynanıyor ve yaklaşık 90 dakika sürüyor.

Sizde beğendiğimiz bir oyunu satın alabiliyor muyuz?
Hayır. Bizde şu an oyun satışı yok. Buraya gelip oyunlarımızı ücretsiz olarak oynayabilirsiniz ama satın alma şansınız yok. Zaten bazı oyunlarımız özel oyunlar ve her yerde bulunmuyorlar ve elimizde sadece bir adet bulunuyor. Ama popüler oyunlardan elimizde 3-4 adet var. Bu arada aklımdayken ekleyeyim kutu oyunlarının çok büyük kısmını yurt dışından getirtiyoruz. Bunların maliyetleri fazla olduğu gibi ayrıca getirtme süreleri de uzun sürüyor. Bu nedenle bizim için oyunların parçalarının kaybolmaması muhafaza edilmesi de belli başlı bir iş. Bazı oyunlarımızın sürümü bitmiş olabiliyor. Yani isteseniz de satın alamıyorsunuz. Kısacası oyunları satmıyoruz elimizdeki oyunları muhafaza etmeye çalışıyoruz :)

Grup etkinliği doğumgünü vs. yapıyor musunuz?
Biz özellikle doğumgünü organizasyonu yapmıyoruz. Ama kafede doğumgünü kutlamasını yapmak isteyen müşterilerimiz buraya gelip pastalarını kesip oyun oynayabiliyorlar. Biz de onlara servis desteği sağlıyoruz.

Kafede kaç masa bulunuyor? Şu anda burası çok kalabalık mesela yer bulma sorunu olabiliyor mu?
Masa sayısı olarak içeride 11 dışarıda 6 masamız var. Özellikle Perşembe günleri yani oyun grubumuzun geldiği gün rezervasyon almamız gerekiyor. Diğer günler biraz daha sakin olduğu için yer bulmada sıkıntı çekmezsiniz en kötü ihtimal biraz Beşiktaş Çarşı'yı gezip geri gelirsiniz. Mutlaka yer bulursunuz merak etmeyin:) Tabii müşterilerimiz ağırlıklı öğrenci olduğu için yoğunluk dönemleri okulların sınav ve sınav sonrası dönemleriyle de doğru orantılı.

Peki bizle paylaşacağınız enteresan bir anınız var mı?
Sanırım bu anlatacağım enteresan gelebilir. Bir gün bir grup geldi. İçeri girdiler ve bana OKEY var mı diye sordular. OKEY yok dedim. Tavla var ama dediler. Bende evet dedim. 70 tane kutu oyunu var Tavla var ama OKEY yok, ne biçim oyun kafe burası diyerek çıktılar… İşte bizim KUKA Oyun Kafe'miz böyle bir kafe :)
Çok teşekkür ederiz Evren hanım. Son olarak söylemek eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Biz haftanın 7 günü buradayız. Kutu oyunu öğrenmek ve oynamak istiyorsanız Beşiktaş'ta keyifle zaman geçirecek yer arıyorsanız hepinizi bekleriz. Zaman ayırdığınız ve bizimle röportaj yaptığınız için çok teşekkür ederim.
Adres: Akmaz Çeşme Sok. No:28 Beşiktaş, 34353 Istanbul, Turkey
Tel: 0212 2580888
Facebook: Kuka Kafe
Kroki:



2 yorum:

  1. Kutu oyunlarında en sıkıntılı bölüm oyunun ilk öğrenme kısmı. Kuralları okumak, oynamaya çalışmak çok zaman alabiliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kuka Kafe'nin en güzel özelliği işletme sahipleri size kutu oyunlarını kısa sürede gösteriyor ve ilk oyunda yardımcı oluyorlar.. ;)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...