OMActivities Etkinlik Takvimi

Etkinliklerinizi gönderin - Yukarıdaki Takvime ekleyelim !

27 Mart 2012 Salı

Geocaching kutusu nasıl yapılır nasıl saklanır ve bulunur işlemine hoş geldiniz!!!

Geocaching dediğimde genelde GPS yok bizde yapamayız yabancı siteye kayıt olamayız, ingilizcemiz yok anlamayız, diye cevaplarla karşılaşıyorum. Bu sorunların hepsini bir kenara atabileceğiniz

En basitinden geocaching kutusu nasıl yapılır nasıl saklanır ve bulunur işlemine hoş geldiniz!!! 


geocaching kutusu saklarken


Bugün burada bizim 3 adet küçük kutuyu nasıl hazırlayıp sakladığımızı detaylı bir şekilde anlatmaya çalışacağım. Böylece sizlerde geocaching kutusu hazırlamanın çok basit bir şey olduğunu görebilecek hatta bizim sakladığımız kutuları bulup içindeki kağıtları imzalayabileceksiniz. (kanıtlamış olacaksınız bulduğunuza dair) :) 

Tabi isterseniz bulduğunuzu bu yazının altında yorum kısmına yazarsanız daha da mutlu oluruz.


İlk olarak saklayacağımız 3 adet kutumuza bir bakalım. Birinci kutu bir şekerleme kutusu. Bu kutulu şekerlemeleri bakkalardan rahatça alabilirsiniz. Plastik yuvarlak bir yapıya sahip kutumuzu birazdan geocaching koşullarına uyumlu yapacağız. 




İkinci kutumuz plastik buzdolabı kutuları diye adlandırabileceğimiz minik kutulardan. Ben bunu 1 TL mağazalarından almıştım hatırladığım kadarı ile. Kapağı olması içine su sızmasını engelleyeceğinden bizim için oldukça önemli. Kutularımız uzun süre bıraktığımız (sakladığımız) noktada kalacağından yağmur yağmasına karşı korunaklı olmalıdır. Tabi biz işi garantiye almak için ayrıca Migros'tan aldığımız plastik buzdolabı poşetleri ile kutularımızı ikinci bir koruma katmanı ile kaplıyoruz. Birazdan fotoğraflardan göreceksiniz.




Gelelim üçüncü kutumuza. Üçüncü kutumuzda çoğumuzun bildiği Kinder Süpriz yumurta kutusu. Plastik olması ve kapaklı olması bizim önem verdiğimiz özelliklerden.

Bu üç kutunun da boyutları mini kutu boyutları kategorisinde oluyor. İçerisine hazırladığımız boş kağıtları koyabiliriz. (Bu bizim kayıt defterimiz olacak) Sakladığımız kutuları bulan kişiler bu boş kağıtlara buldukları tarih ve saati ve isimlerini yazacaklar. Bu sayede kontrol ettiğimizde gerçekten söyledikleri tarihte bulup bulmadıklarını görmüş olacağız.






Evet gördüğünüz gibi kutuları SİYAH elektrik bantı ile kapladık. Neden bunu yaptık diye sorarsanız.

1- Bu kutuların özellikle dikkat çekmemesi için normal renginden biraz da olsa uzaklaştırmaya çalıştık.
2- Kutuyu doğal haliyle bırakırsanız , çöp izlenimi uyandırdığından çöpcüler tarafından bulununca atılıyor. Bu şekilde biraz daha dikkat çekip neden böyle bir kutu yapmışlar ki diye sorgulatma şansı sağlıyoruz. Kutunun ömrünü biraz da olsa uzatmış oluyoruz.
3- İçine su almasını biraz da olsa önlemiş oluyoruz.

Kamuflaj etkisi kazandırdığımız kutuların içine kayıt defterlerini de koyduktan sonra artık saklayacağımız noktalara gitme zamanımız geldi..  :)

Seçtiğimiz bölge genelde : İstanbul Asya tarafı Caddebostan Sahil 


Caddebostan sahil harita geocaching

1 , 2 ve 3 numaralarla işaretlediğimiz noktalara kutularımızı saklayacağız. Bu noktalara caddebostan sahilde yürüyüşe çıktığınız zaman çok kolaylıkla GPS cihazı olmadan da ulaşabilecekseniz. Tabi bu kadar kolay noktalara koyup fotoğraflarla açıklamamızın nedeni basit:

Sizlere bu oyunun nasıl işlediğini geocaching sitemin nasıl çalıştığını göstermek için yaptığımız bir hazırlık başlangıç rotası.



Haritadaki 1. noktaya Kinder sürpriz yumurta kutumuzu yerleştirdik.




Zaten görüldüğü gibi bu nokta caddebostan sahil yolunun Fenerbahçe tarafından başladığı noktadır. Buranın GPS koordinatları : N 40° 58.186    E 029° 02.797

eEğer GPS cihazınız varsa. Bu koordinatları girdiğiniz zaman cihaz sizi tam olarak bu sakladığımız noktanın yakınına getirecek ve sizde bu saklı mini kutuyu GPS verilerine göre bulmuş olacaktınız. Ama burada harita ve fotoğraflar sayesinde GPS olmadan da kutuyu bulup imzalama şansını da yakalamış oldunuz. :) (hadi yine iyisiniz) 
Şimdi sizden istediğimiz : Kutuyu bulup - ETRAFA ÇAKTIRMADAN - saklı olduğu yerden çıkartıp içindeki kayıt defterini imzalamanız ve sakladığınız noktaya tekrardan ETRAFA ÇAKTIRMADAN kutuyu koymanız. Ve buraya gelip bu yazının altına yorum bölümüne bu işlemi yaptığınızı yazmanız. işte ilk kutunuzu ve görevi tamamlamış oldunuz...


Gelelim ikinci sakladığımız kutuya. Haritada 2. nokta olarak gözüken nokta caddebostan sahil yolu üzerinde yürüyüş yolunun üzerindeki YALNIZ TEK bir PALMİYE ağacı!!  
GPS koordinatları : N 40° 57.786 E 029° 03.547 




Kutumuzu plastik torbaya sarılı olarak palmiye ağacının gövdesine çaktırmadan sakladık. Sizin göreviniz ETRAFA BELLİ ETMEDEN o kutuyu bulup içindeki logbook 'u imzalamak. Bu sefer size kıyak yaptık ve kutunun içine küçük bir kalem de bıraktık ;) 

Son göreviniz eğer yürüyüş yolunu Caddebostan Migros'tan daha da uzağa götürmek isterseniz. Sizi daha zorlayacak bir kutu hazırladık. Bunun saklanma derecesi diğer ikisine göre oldukça fazla.. Çünkü bunu bulabilmek için biraz kayalıkların arasında dolaşmanız gerekebilir :) Daha fazla aksiyon isteyenler ve daha fazla heyecan arayanlar için hazırladığımız 

bu 3. kutumuzun GPS koordinatları da: N 40° 57.207 E 029° 04.977

 Haritadan 3. noktada bulabileceğiniz bu kutu Suadiye Hotel'ini geçtikten sonra el ile yapılmış bir kocaman betonarme iskele göreceksiniz. Bu betonarme iskelenin caddebostan tarafında yosun tutmuş kayalıklar var. O kayalığın oraya inip aşağıda fotoğrafını gördüğünüz noktada KUTUYU bulabilirsiniz. Önceden uyarayım bu kutuyu bulmak oldukca zor.. Eğer bulamazsanız canınızı sıkmayın. Kutu sizi orada bekliyor olacak.. :) Bir dahaki sefere tekrar dener belki o zaman bulursunuz. 






Haydi rastgele.. iyi avlanmalar..

Bu arada bu koordinatları ve daha fazla saklanmış kutuyu ücretsiz olarak www.geocaching.com adresinde bulabilir ve smartphone'larınız için de uygulamaları indirip GPS cihazı olmadan da smartphonelarınız sayesinde bu oyunu zevkle oynayabilirsiniz. 

Daha fazla bilgi istiyorsanız bizim toplantılarımıza katılabilir. Geocaching oyunu hakkında daha fazla bilgiyi ve soracağınız soruları direk olarak bize sorabilirsiniz.

izmir için örnek kutu anlatımı

Geocaching ile ilgili diğer yazılarımız 





18 yorum:

  1. heey bu çok eğlenceli bir şey amaa izmir için de kursunlar böyle bir takım moralim bozuldu yahu. istanbulda olmamanın bir eksi yönü daha. ama sizi tebrik ederim çok hoş bir iş bu. takipteyim efenim. siz de beni takip ederseniz pek bir seviniciğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. izmir için ne kurulmasını talep ediyorsun anlaşılmadı. Eğer biraz anlatabilirsen yardımcı olmaya çalışırım belki İzmir'de bize yardım eden kişi sen olursun belli mi olur? hatta süper olur?

      Sil
  2. Geocaching'i ilk defa duydum. Gerçekten güzel bir etkinlikmiş, çanakkale ayağı olsa da katılsak dedirtti :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dünya üzerinde şu anda 1,5 milyonun üzerinde kutu saklı.

      çanakkale'de de saklı kutu var. :)
      ilgileniyorsanız daha açıklayıcı bilgi verebilirim. hatta bizimle birlikte çanakkale'de geocaching'i geliştirebilirsiniz.

      Sil
    2. aa çanakkale' de varsa da süper olur bir ayağımız çanakkale' de ama izmir'de bu geocaching' le ilgilenen biri olmak için detaylı bilgi verebilirsen harika olur mail adresimden ulaşabilirsin.

      Sil
    3. izmir için örnek kutu: http://omactivities.blogspot.com/2012/03/izmir-geocaching-ornek-kutu-saklama.html

      Sil
    4. Çanakkale'de nerede ki nereden görebiliyoruz?
      İlgileniyorum fakat telefonun gps'si işimizi görür mü bilmiyorum :( afdmrw@gmail.com

      Sil
  3. canakkale mi izmir mi? kafam karıştı şu anda...

    YanıtlaSil
  4. Özgehan kışın bıraktığınız kutu var mı hiç? Avedis B.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kutular yaz kış saklandıkları yerde duruyor. o yüzden kışın bıraktığımız kutu var.

      Sil
  5. kutu saklamanın zorlugundan bahsetmiştim daha önceden..
    bu yazıda 3 tane kutunun nasıl saklandığından bahsetmiştik.. Şu anda bu kutulardan sadece 3.sü halen yerinde duruyor.
    Ne yazık ki kutular oyunu bilmeyenler tarafından çalınmaya devam ediyor..

    Fakat bu kutuların yerine başka kutuları saklamaya devam edeceğiz :)
    Yılmak yok..

    YanıtlaSil
  6. http://www.facebook.com/Geocaching.Turkiye.Turkey

    Facebook Geocaching-Turkiye sayfası ;)

    YanıtlaSil
  7. Hocam kutular aldım, kamuflaj için bantlar aldım, kutunun içine koymak için geocaching sitesinde yazan bilgilendirme notunu da çıkardım hatta küçük hediyeler bile aldım.

    Yarın ilk kutumu bulup olayı yerinde inceleyeceğim ve eğer becerebilirsem artık Çanakkale'de daha çok kutu olacak.

    Hocam ben koyduğum yeri filan fotoğraflayacağım. GPS değerlerini not edeceğim. hepsini sizinle paylaşmayı düşünüyorum yardımcı olursunuz değil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kutuya sığacak boyutta not defteri de aldım :)

      Sil
    2. tabii ki yardımcı olurum sorun yok bu konuda.

      bu arada geocaching.com sitesine üye oldun mu? olmak icin yardım lazım mı?

      Sil
    3. Beyaz Kitaplik olarak üye oldum, yani oldum herhalde :)

      Sil
  8. :) öğrenebildim ya.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öğrendiysen artık kutu saklama zamanı gelmiştir;)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...