OMActivities Etkinlik Takvimi

Etkinliklerinizi gönderin - Yukarıdaki Takvime ekleyelim !

25 Ağustos 2012 Cumartesi

Kadıköy'ün Sembolü Boğa Heykeli Tarihçesi




Bu fotoğraf Kadıköy Boğa'nın olduğu Altıyol Starbuck's içinde çekildi. Peki bu fotoğrafın özelliği nedir? 
Özelliği şu Kadıköy'ün sembolü olmuş Boğa'nın tarihçesi anlatılıyor. 

Bize oldukça enteresan gelen bu hikayeyi bilmeyenlere anlatmak istedik. Çünkü Kadıköy Altıyol'da bulunan bu boğa heykeli 1864 yılından beri ayakta... 

Gelelim heykelin tarihçesine: 

Heykel , 1864'de Paris'te heykeltraş İzidor Bonhevr tarafından , Fransız gücünü Almanlara göstermek için yapılmış. Almanlar Fransız'ları yenince boğa heykeli Almanya'ya getirilmiş. Türkiye'nin 1. Dünya Savaşına Almanya ile girerek İngiliz ve Fransızlar'la savaştığı için, ''güç simgesi'' olarak bu boğa heykeli Başkomutan Vekili Enver Paşa'ya Alman Kralı II. Wilhelm tarafından 1917 yılında armağan edilmiş. Heykel önce Kadıköy'e getirilmiş, sonra Beylerbeyi Sarayının bahçesine yerleştirilmiş, oradan Yıldız Sarayı'nın bahçesine. Oradan da Bilezikçi Çiftliğine. 
Sonrasında Gazi Ahmet Muhtar Paşa Köşkünün bahçesinde biraz kalır ve Mermer Köşk'ün bahçesine konur. Bir süre burada kaldıktan sonra Harbiye'deki Lütfi Kırdar Spor Sarayı'nın önüne konur. Bir süre burada kalır ve 1969 yılında tekrar Kadıköy Kaymakamlık binası önüne konmuş. Sonra 1987 yıllında Altıyol kavşağına taşınmıştır. 

Şu anda Kadıköy'ün sembolu olan heykel İstanbul içinde 5-6 defa yer değiştirse de uzun süredir Kadıköy'de ve Altıyol'da ziyaretçilerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Bakalım Kadıköy'ün sembolü savaşan boşa heykeli ne kadar süre Altıyolda kalacak? 










Eğer fotoğraf için bloga geldiyseniz hemen yok olun hemen hemen!! Bunu neden dedim bir örnekle anlatmaya çalışayım sizlere.

Şimdi Istiklal caddesi gibi işlek bir cadde üzerinde mağazanız olduğunu düşünün. İçerisini dekore etmişsiniz çok güzel dizaynlar ürünler var içeride, müşterilerin gelip para harcamasını ve o ürünlerle ilgilenmesini istiyorsunuz. Bunu yaparken kira ödüyorsunuz zaman harcıyorsunuz ama müşteri içeri girip ürünlerin fotoğrafını çekip gidiyor... !!!

Oldu mu şimdi sizce? E sizin yaptığınız da buna benziyor sevgili okur.. Bunu yazan neden yazmış kim miş neden böyle bir blog yazıyor, daha sonra yazacağı şeyler ilginç olabilir mi? Ya da sizin ilginç önereceğiniz şeyler olmuyor mu? Belki bir blogunuz var belki bir ortak nokta bulacağız? Belki Geocaching oyuncusu olacaksınız ama içinizdeki cevherin farkında değilsiniz olamaz mi?  Şimdi bazıları geocaching kelimesini daha önce duymamıştır bile ve HÖ? o ne diyordur...

Şimdi size son bir şans vereceğim ve bloga üye olmanızı önereceğim. Nasıl mı ? Önce bir blogun içinde biraz gezinin de bi bakın bakalım ilginizi çekecek bişiler olacak mı?

Haydi rastgele...


7 yorum:

  1. 80'lerde Kaymakamlık binasının önünde bir Aslan heykeli vardı. Acaba o nerede simdi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. araştırdık ama bulamadık. Siz biliyorsanız paylaşırsanız seviniriz..

      Sil
  2. Yanıtlar
    1. beğenmenize sevindik. Boğa heykeli halen altıyolda bulunuyor

      Sil
  3. Meşhur boğa heykeli Kadıköylülerden alınıyor mu?

    Kadıköy Belediyesi sınırları içinde bulunan ve Kadıköy’ün simgesi haline gelen Altıyol'daki Tarihi Boğa Heykeli, Kadıköy Belediyesi ile Milli Saraylar Müzecilik ve Tanıtım Başkanlığı’nı karşı karşıya getirdi.

    http://haber.sol.org.tr/kent-gundemleri/meshur-boga-heykeli-kadikoylulerden-aliniyor-mu-haberi-73149

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir çok kez yeri değiştirilen boğa uzun süredir Kadıköy'de.. Bu sebeple alınacağını sanmıyorum

      Sil
  4. Ben boğa heykelini 1974 - 75 gibi Gezi Parkı'nın Divan oteline bakan köşesinde hatırlıyorum.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...