OMActivities Etkinlik Takvimi

Etkinliklerinizi gönderin - Yukarıdaki Takvime ekleyelim !

6 Şubat 2013 Çarşamba

NASA Sergisi Izlenimleri - A Human Adventure

Daha önceden Uzaya gideceğimizi söylemiştim hatırlarsanız. :) 

İşte verdiğimiz sözü tuttuk -  Istanbul'a kadar gelen NASA - A Human Adventure sergisini sizler için gezdik ve çok beğendik... 

İstanbul Marmara Forum'da  2.500 m2 büyüklüğünde Expo Center’da yer alan sergi, insanoğlunun  uzay macerasını başlangıcından bugüne, tarihsel anlatımı yanında teknoloji ve donanımı aktaran 300’den fazla özel parçayla sunuyor.  Sergide özel maketler  yanısıra 100’den fazla orijinal parça da bulunuyor...

17 Şubat'a kadar devam edecek serginin süresinin uzatılmasını umuyoruz. Bu sayede daha fazla kişi ziyaret edebilir ve merak edenler insanoğlunun 50 yıldır uzay ile macerasını inceleme şansı bulabilir. ;)



Şimdi ilk aklıma gelenlerden başlayarak size sergiyi kısaca anlatmaya çalışayım.
Sergi eğitim amaçlı hazırlanmış. Girişte ziyaretçilere verilen iPod ve kulaklıklarla, özel hazırlanmış ses kayıtlarını dinleyerek sergiyi gezebiliyorsunuz. (istemezseniz almayabilirsiniz)
Önemli bilgi: Kulaklıkla sergiyi  bütün bilgileri dinleyerek gezerseniz, 2 saat gibi bir süreden önce bitiremeyeceğinizi söyleyelim. :)


Biz iPod ses sistemimizi kimliklerimizi vererek aldık ve (Köprüye giriş, Uzayı düşleyenler, Uzaya yolculuk, Öncüler, Yenilikler, Dayanıklılık, Uzayda gelecek) 7 bölümden oluşan  NASA sergisini gezdik...

Her bölümde konuyla alakalı posterler ve görseller kullanılmış. Bilgileri kulaklıktan dinlerken hem görselleri incelemek, hem de  100'den fazla orjinal parçayı görmek çok keyifliydi.  Açıkcası bu sayede sergi daha gerçekçi ve akılda kalıcı oldu diye düşünüyorum...

Her yaşta uzay meraklısının büyük ilgiyle izleyeceği sergi aslında 30 yaş ve üstü ziyaretçilerin daha fazla ilgisini çekebileceğini düşünüyorum. Neden derseniz, sanırım 1986 yılındaki kazayı 30'lu yaşlardaki ziyaretciler daha iyi hatırlar... Örneğin bu kazanın neden olduğunu, uzay çalışmalarını nasıl etkilediği gibi bilgileri, bu sergi sayesinde öğrenebiliyorsunuz.






Sergiyi gezerken uzay yolculuğumuz ateşleme rampasından başladı, soğuk savaş dönemindeki Rusya - Amerika arasındaki sürtüşmelerin anlatılmasıyla devam etti. Uzayda kullanılan araçlar, cisimler ve giysiler hepsi örnekleri ile gösterilmişti.  Örneğin çok merak edilen  tuvalet sorununun nasıl giderildiği, uzayda ne gibi şeyler yenildiğini bu sergi sayesinde görüyoruz. Uzaya gitmenin aya ilk ayak basmanın ne kadar heyecan verici olduğunu tekrardan hatırlıyoruz. En azından bende bu hisler oluştu. :)

Tabi her konuda olduğu gibi uzay araştırmaları konusunda da gelişmeler oldukça ilerlemiş durumda. Artık ülkeler birbirleri ile yarışmak yerine beraber hareket ediyorlar.

Araştırmaları birlikte yürütüp gelişmeleri bilim adamları birlikte inceliyor. İşin gerçeği beni en çok heyecanlandıran konulardan biri bu oldu. Sağ tarafta fotoğrafını gördüğünüz Uluslararası uzay istasyonunun 1998 yılında yörüngede inşaatı başlamış ve 2011 yılı itibari ile tamamlanmış. Bu istasyon dünyadan çıplak gözle görülebilmekte ve dünyanın şu andaki en büyük yapay uydusu olarak hizmetine devam etmekteymiş. İstasyonun şu ana kadar 16 farklı ülkeden görevli astronotları ve 6 uzay turistini ağırlamış bulunması da bana oldukça ilginç geldi...

Istasyondan Canlı yayın saatlerini bu linkten görebilirsiniz.

Tabi astronot olmanın kolay olmadığını biliyordum. Uzaya yolculuk etmek için kullanılan  uzay kapsülleri o kadar dar ve rahatsız ki insan buna katlanır mı diyorsunuz.. Hatta yemek yemek, tuvalete gitmek, uyumak hepsi ayrı ayrı problemler.. Tabi bunların dışında birde atmosferden çıkarken vucudunuza 5G ve dönüşte atmosfere girerken 10G kadar kuvvetin bindiğini düşünün..
Tam bunların bilgilerini alıyor kullanılan kıyafetleri inceliyorkern bir de ne görelim?

NASA sergisinin içinde özel bir  deney ünitesi var!!!

Hemen denemek için sıraya girdim ve kendimi 2 kişilik kapsülün içinde buldum... İşte simulatöre binmeden önceki halim ve simulatör içinden çektiğim kısa bir video..


Simülatörun içinden video: Atmosferden çıkarken 5G - Atmosfere girerken 10G



Tabi bu yazıda sizlere serginin tek tek her bölümü anlatacak değilim. Zaten tüm bölümlerde gördüklerimi hatırlamama imkan da yok. Beni en çok etkileyen kısımları size hemen yazmak istedim. Tavsiyem en kısa sürede - özellikle uzay macerasının tarihi ilginizi çekiyorsa -
NASA - A human Adventure sergisine gitmenizdir... Bildiğiniz gibi şu sıralar uzay gezileri moda olmaya başladı, o gezilerden birini yapmadan önce uzay macerası tarihini az da olsa görmüş olursunuz.. ;)


Sonuç: 
“NASA: A Human Adventure” sergisi dünya prömiyerini Madrid’de yaptıktan  sonra ikinci durak olarak İstanbul’a gelmiş. Bir daha Türkiye'ye ne zaman gelir bilmiyorum?

Eğer imkanınız ve zamanınız varsa mutlaka gidin...

Biletler için Biletix Nasa - A Human Adventure

Bu arada bizim bu  sergiyi görmemizi sağlayan KirazHalklaİlişkiler ekibine buradan teşekkürlerimizi gönderiyorum.

Umarım başka etkinliklerde de bizi davet ederler ve izlenimlerimizi yazmamıza olanak tanırlar...

Tekrardan teşekkürler...

son olarak: Yazıları okuyanlar yorum yapmıyorlar biliyorum, yorum yapmıyorsun ok, bare bu sayfayı arkadaşlarınızla falan paylaşın da yazdık o kadar bi işe yarasın di mi?:))



Sergiden bir kaç fotoğraf: 







5 yorum:

  1. Süpersin! Sen olmasan bilmeyecektim bu etkinliği sanırım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. e benim sayemde bayağı etkinlikten haberdar oldun.. hatta bazılarından ödül bile aldın diyebiliriz di mi? :)

      Sil
  2. videoları izleyemyorum,görünmüyorlar ekranımda.ama o hissi yaşamayı çok isterdim.
    güzel bir etkinlikmiş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. istanbul'da iseniz gitmenizi öneririm ;) halen devam ediyor..

      Sil
  3. 5G ve 10Gyi mi yaşadın anlayamadım??

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...