OMActivities Etkinlik Takvimi

Etkinliklerinizi gönderin - Yukarıdaki Takvime ekleyelim !

11 Aralık 2013 Çarşamba

Kendi Markamı Nasıl Yaratırım? Aksesuar Markası Bugga Design Sahibi Müge Uzunismail ile aksesuar markasi hakkinda konustuk

Okuyucularımıza kısaca kendinden bahseder misin?


Uzun seneler tekstilde çalışmış bir kimya mühendisiyim.  10 senemi (Yünsa Altınyıldız gibi) tekstil endüstrisine verdikten sonra kendi aksesuar markamı yaratmak için 5 senedir kendi hayallerimin peşinde koşan biriyim.

Kendi Hayallerinin Peşinde gitmeye nasıl başladın?


Aslında biraz tesadüfler silsilesi sayesinde başladı.O zaman çalıştığım şirkette işler azaldığı için daha fazla vaktimiz kaldı ben de o zamana kadar biriktirdigim bi takım malzemelerden ürün yapma arayışları içerisine girdim.Tam bu sırada bi cafede yemek yerken Bilgi Ünivesitesi'nin bir broşürüyle karşılaştım.Tasarım Kültürü ve Yönetimi Programıydı adı ve başvuru tarihi geçmişti arkadaşım arasana belki alırlar dedi.Aradım ve mülakatta kurmak istediğim, ismi sonradan konacak ,kadın aksesuar markamı anlatmaya basladım ve kabul edildim.Sonra Program ilerledikçe programdaki pek çok arkadaşım isim anneliğinden tutun ,logo çizimi ,marka tesciline kadar süren süreçte bu projenin bir parçası oldu.Üzerimdeki hakları büyüktür

Aksesuar Markamı reel olarak başlangıç tarihi  aslında bu programla birlikte oldu. Ama şu anda bildiğim kadarı ile Bilgi Üniversite'sinda mezun olduğum program artık verilmiyor.

Markanın ismi BUGGA nereden geliyor?


Aslında çocukluk ismim MUGA'yı kullanmak istiyordum. Ama bir Alman tekstil firması Muga'yı kullandığı için marka hakkını alamadım,  başta çok üzülmüştüm. Tam o arada bir arkadaşım logo çalışması yapıyordu ve Muga'nın M harfini yan yatırarak çizmişti ve okunuş olarak Buga ismi ortaya çıktı. Muga ile Buga çok benzer olduğu için BUGGA ismi ortaya çıktı.
Tüm bu çalışmalar bi yandan sürerken bir yandan da ürün geliştirme devam ediyordu ve ben her yeni ürün tasarlamaya başladıgımda sanki  meditasyon yaparcasına kendi ruhumun yenilendiğini hissediyordum  Sonuçta:
BUGGA - Ruhunu yenile  isim ve sloganı   2007senesinde yaptıgım  tozluk ve kemerlerin Nisantasında bir butikte satılmaya başlamasıyla  ortaya çıkmış oldu her geçen gün de yeni ürünleri bünyesine katarak gelişmeye devam ediyor

İlk ürünün neydi ve ne zaman yaptın?


İlk ürünüm uzun yıllar içinde çalıştığım sektörden edindiğim yünlü kumaşları kullanarak yaptığım tozluklardı.Daha sonra kemer ve keçeden broşlar yapmaya başladım.Hatta okul bitiminde Design Week te okulun tanıtımı içi keçeden anahtarlık ve hocalarıma özel broşlar yapmıştım.Ben Bugga'yı düşünürken aksesuar içinde en büyük kalemin ayakkabı olmasını istemiştim.İtiraf etmeliyim ayakkabı takıntım vardı ve istediğim gibi ayakkabı bulmakta zorlanıyordum.Bir kadını ayakkabıdan vurursam diğer ürünlerimi de satabileceğimi düşünüyordum


Peki Ayakkabı yapmak kolay mı? Herkes kendi ayakkabısını yapabilir mi?



Bilgideki program bitmişti ben hala yünlü kumas sektöründe çalısıyordum ama içimde Buggayı yapmak için dayanılmaz bir iştek duyuyordum.Bir atölye ile ilk ayakkabı denemelerimi yapmıştım ama çoğu fiyaskoydu.Ayakkabıda öğrenilecek çok dinamik vardı
Bende bunu öğrenmek için Bilgi programından sonra KOSGEB'in ayakkabıcılık kursuna  gittim. Ayakkabı yapım sürecinin öle kolay bir iş olmadığını 2 hafta sürede  görmüş oldum. Ayakkabı yapmak tasarlamak için ufak da olsa bir atölyeyle birebir çalışmak gerekiyordu.Kalıp çıkarmak astar çıkarmak uzun meşakkatli işlerdi ama benim bu kadar uzun seneler bekleyecek vaktim yoktu.Onun yerine kalıpları oturmuş iki atölyeyle rahat birkac kalıp üstünden benim verdigim malzemeler ve süslemelerle bir minik koleksiyon hazırladık

Limango Markafoni internet satışı öncesi 


2007 2008 senesinde neredeyse bir minik dükkanı dolduracak ayakkabı yaptırmıştım amacım onları online satmaktı ama ne yazikki bütün süreçte üretimden gelen tarafım ağır bastığı için ne online ne de offline da beni kurtaracak sağlam satış kanalları yaratamadım. Limango ve Markafoni daha henüz ortada yoktu. Kısacası yaptığım ayakkabıların çoğu elimde kaldı

Bu dönemde marka tescili ve logom  yapıldı. Bu arada Nişanta'şındaki mağazasında yaptığım ürünler beğenildi ve satışa devam edildi.Nişanta'şındaki mağazasının  başka tanıdıkları sayesinde ürünlerim başka mağazalarda da satılmaya başlandı.  Benim ürünlerimin satıldığı mağazalarda yurtdışından gelen ürünler mevcuttu. Beni heyecanlandıran yurtiçinde yapılan ürünlerin de satılabildiğini gördüm. 

Bu arada HomeOffice gibi çalışıyordum. Ürettiğim ürünleri arkadaşlarım çay kahve içmeye bana geldiklerinde satın alıyorlardı. 2009 yılından itibaren Galata Tasarım Festivali ,Bebek Şenliği gibi tasarım organizasyonlarında stand açmaya başladım.Birebir müşteri temasına o yıllarda başladım.Bugun bile beni bu işe devam etmemi sağlayan müşterimin ürünümü ilk gördüğünde yüzünde beliren tebessümdür.


Gördüğüm kadarı ile yaptığın ürünler genelde hep el emeği, özel ürünler. Kullandığın malzemeleri nasıl seçiyorsun?


Kullandığım malzemelere göre ürün yelpazem şekillendi diyebilirim. Tekstil sektöründe kumaş işinde çalıştığımdan atık kumaşları tekrardan kullanmak istemiştim. Zaten ilk aksesuarım tozluk oldu. Güzel atık kumaşlardan Tozluk yaptım. Daha sonra ayakkabı deneyince atık kalan deriden küçük anahtarlık ve broşlar yaptım. Fakat deriyi düzgün işleyemiyordum  çocukluk arkadasım Zeckie bana onun pleksi kesim atölyesini denememi önerdi.Pleksi kesim makinasıyla karşılastığım an aşk yaşadım .Pleksinin en güzel tarafı dizayn ve üretim süreci oldukça hızlı. İstediğim ürünleri hızlı bir şekilde üretebiliyorum.

Şimdi pleksiden kendi dizaynım ürünler yapıyorum. Pleksiye gelene kadar kumaş, deri, örgüden kendi dizaynlarımı başkalarına ve diğer atölyelere yaptırdım.

Özel üretim özel ürünler yapıyorsun



Evet, Benim yaptığım ürünler (pleksiler dışında) hep sınırlı sayıda üretilen özel ürünler oldu. Bu yüzden sattığım tozluklar ve kemerler hepsi birbirinden farklı ve özel ürün olmuştur. Ya kumaşı farklı ya da üzerindeki dizayn farklıdır.

Şu anda ürünlerin nerelerde satılıyor?


Şaşkınbakkal'da Kukla diye bir dükkan var orada satılıyor, Kadıköy'de kendi mağazam BUGGA'da satılıyor. Bunun dışında ayrıca internetten satılıyor.

Ne zaman internetten satış başladı?


Aslında ilk başlarken sadece internet üzerinden satış düşünüyordum. Bu sayede dükkan maliyetlerinden kurtulacaktım. Kendi web sitemin Satış sitesi olması zaman aldı. Bende var olan satış sitelerini kullanmaya başladım. Yabancı siteler. ETSY'i kullanmaya başladım. 2007 senesinde denemeye başladım. Genelde ben satın alıyordum ama 2009 senesinde asıl satış başladı. Fotoğrafları açıklamaları hepsini düzgün kullanmam 2009 senesini buldu. Türkiye'de ise gittigidiyor.com'u kullandım Türklerden daha çok yabancı sitelerde yabancılara satış yapabildim.

O zaman Türkiye dışında satış yapıyorsun?


Evet yüzde 80 yabancıysa yüzde 20 Türk müşteriye online satış yapabiliyorum. Ama gönderi ücretleri kargo paraları fazla geliyor. Türkiye'nin yerini bilmeyen kişilere ürünlerimi satmaya çalışıyorum. Kargo ücretleri fazla olunca veya kargo ulaşması geç kalınca Türkiye neredeymiş diye sorgulamaya başlıyorlar. Türkiye içi satışlarda kargo şirketleri çok hızlı çalışıyor. Ama yurtdışı satışlarında zaman ve maliyet problemi var.

Fiziksel mağazan da var ama sanal satış daha iyi sanırım?


Evet, beni farklı espri anlayışı olan benim ürünlerimi anlayabilen kişiler seviyorlar. Yani benim ürünlerimi sevenler var :) Türkiye'de stand açıp da sıcak satış yaptığım zamanlarda bire bir müşterilerle de ilişki kurduğum oldu. Bazı müşterilerin ürünleri hiç sevmediğini bazılarının da hemen bağlandığını görebiliyordum. İşte işin keyifli tarafı o yüzlerindeki mutluluk ifadesini görmek. Reel mağazanın en güzel tarafı o, insan ürünlerini beğenen müşteri ile bire bir muhattap olabiliyor. Sanal satışta bu bağlantı yok. Ama baktığın zaman gerek sanal gerek reel önemli olan satış yapabilmek.


Ama şunu eklemeliyim Dükkan sayesinde benim kendi ürünüm dışında kendi beğendiğim başka tasarımcıların ürünlerini de sergileme şansım oluyor. Bu sayede kendi ürünüm olmasa bile benim beğendiklerimi de müşteriler görmüş oluyorlar.  Yani benim zor olan beğeni standartımı geçen bir ürün bulursam satılabileceğine inanırsam o ürünü dükkanımda müşterilere kendi beğendiklerim olarak sunuyorum.

Gelecek Planı?


Burada samimi atölyeler oluşturmak. Atölyeye katılacak müşterilere buradaki malzemelerden kendi yapacağı ürünü oluşturmak.
Yani Atölyenin amacını ikiye ayırabiliriz. 1) Kendi ürününü kendisinin yapmasını sağlamak (yani müsteri istediği ürünü bize anlatacak, bize yaptıracak) 2) Kendi ürününü yaratıcı el işi atölyesinde kendi yapacak. (biz nasıl yapabileceğini küçük bir eğitimle öğreteceğiz)

Peki kişiler daha önceden yaptıkları kendi tasarımı olan ürünleri sana getirebiliyorlar mı?


Evet getirebilirler ama ancak buradaki kritik durum benim ürünlerimle uyuşabilir ürünler olması Burası benim hayal dünyamın bir yeri ve ben burada istediğim ürünlerin olmasını istiyorum. Burada sergileyeceğim ürüne inanmam gerekiyor, ürüne inanırsam, satın alıp gösterebilirim veya konsinye olarak da ürünleri dükkanıma koyabilirim.

Bir sonraki söyleşimizde dükkan açmak konusunu işleyeceğiz. Bize BUGGA hakkında verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz

Ben teşekkür ederim, (Haluk Bilginer'in Moda'da Oyun Atölyesi Tiyatro Salonu'nu bilenler vardır. Bugga tiyatronun karşı çaprazında) Kadıköy'e gelen herkesi dükkanıma beklerim.

Bu arada OMActivities Blog okuyucularına yılbaşı öncesi küçük bir hediye vermek istiyorum. Umarım okuyucular yılbaşı öncesi hediye sponsorluğumuzdan memnun kalır ve hediyelerini almak için dükkana uğrarlar ;) 

Yılbaşı ürünlerinden bir kaç örnek: 










YILBAŞI ÇEKİLİŞİ SPONSORUMUZ olmak isteyen BUGGA Design'a ve Müge hanıma çok teşekkür ederim. Çekilişe katılmak için katılım şartlarını en kısa sürede yayınlayacağım. Siz bu arada Kadıköy'e giderseniz Bugga Dükkan'a uğramayı unutmayın ve OMActivities'den selamımızı iletin ;)

BUGGA SPONSOR BLOG ÇEKİLİŞİ 

sevgiler...





6 yorum:

  1. Güzel bir yazı olmuş. Küçük bir girişimcinin yaşadıkları... Hayallerine kavuşmuş, darısı bizlerin başına. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tüm girişimcilerin denemekten bıkmamaları gerektiğini bir kez daha gördüm... ;)

      Sil
    2. Bugga sponsor olursa çekilişe katılır mısınız?

      Sil
  2. Evet güzel bir hikaye, darısı hepimize:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kadıköy'e geliyorsanız Bugga dükkana uğrayın, uğrarsınız di mi? ;)

      Sil
  3. Merhabalar ben Lise öğrencisiyim. Topuklu ayakkabı çizimlerim var. İnstagram da plaisirchausures adlı sayfamda paylaşıyorum. İmzasında furkan yazanları ben T yazanları arkadaşım çiziyor. Başlarda çizdiklerim pek iyi değil. Ancak son tasarımlarımı görünce eminim siz de beğeneceksiniz. Lütfen bakıp benle iletişime geçer misiniz? Hiç bir ücret talep etmiyorum. Tek isteğim ayakkabılarımın üretildiğini görmek. Teşekkürler.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...