OMActivities Etkinlik Takvimi

Etkinliklerinizi gönderin - Yukarıdaki Takvime ekleyelim !

4 Şubat 2014 Salı

The Light at the End of The Tunnel Geocache Kutusu Hikayesi - Konuk Yazar Hasan Oral


Bu kutuyu yapmayı düşünmem, bir gün Danley’in mesaj atarak oğlu Zeke’nin yakında doğum günü olacağını ve birlikte bazı kutular bulmak istediğini söylemesiyle başladı.
Geocaching oyununa başlamaya karar verdiğim toplantıda tanımıştım Danley’i.


Bulcacher nick’ini kullanan Türkiye’de yaşayan bir Amerikalıydı, ülkesinde ve Türkiye’de 1284 kutu bulmuştu; yani bizlerin zor hayal edeceği bir sayıydı bu. Bu oyuna ilk başladığımda kurallar ve oyunun etiği hakkında Özgehan dışında Danley de bana çok yardımcı olmuştu. 8 yaşındaki oğlu Zeke de geçen yıl babası desteğinde bu oyuna başlamış, pek çok kutu bulup saklamıştı da. Zeke gibi çocukların bu oyunu oynaması beni hep sevindirmiştir, çünkü hem doğada zaman geçiriyor ve yürüyüş yapıyorlar, hem de oyunu ve kutuları çocuk gözüyle değerlendirip bizim de bu yönlerini fark etmemizi sağlıyorlar.





Zeke’nin doğum günü için özel bir kutu tasarlama fikri böyle doğdu işte. 8 yaşındaki bir çocuğu sevindirecek, aynı zamanda farklı ve biraz da teknolojik olmalı diye düşündüm. Geocaching kutusu olacağından da tabii ki uzun süre dayanmalı, Muggle dediğimiz, oyunu bilmeyenler tarafından bozulmamalıydı. Bir hafta boyunca düşündüm ve genel bir fikre ulaştım. Yalnız ihtiyacım olan malzemelerin bazıları elimde yoktu ve biraz da maiyeti yüksekti. Yani kaybolmasını pek göze almak istemiyordum. Bunun için uygun bir yer düşünmeliydim. En sonunda iş yerimin dışarıdan ulaşılabilir bahçesine yerleştirmeye karar verdim. Aynı yerde iki kademeli bir kutu olacaktı, ilk kutu bulunduğunda, diğerine ulaşmak için gereken malzemeler elde edilecekti. Her iki kademenin arası 1- metre olduğundan bunu bir Multi (birkaç farklı kutudan oluşan) Cache olarak değil, bir Traditional (geleneksel, tek kutudan oluşan) Cache olarak yayınlayacaktım. Kutunun içindeki kayıt defterine ulaşmak için bir kaç şey yapmak gerekeceği için de “Field Puzzle” (kutu başında bilmece çözülmesi gereken) ibaresini ekleyecektim.

Kutuyu fiziksel olarak yapmak için bazı malzemelere ihtiyacım vardı: uzaktan kumandalı ufak bir araba, atık su borusu, ilk malzemelerin sığacağı, kilitlenebilir sağlam bir kutu ve kutuyu emniyete almak için sağlam bir zincir. Ufak uzaktan kumandalı arabanın birkaç yıl önce işportalarda onlarca çeşidi satılıyordu. Ama moda geçmiş, Çin’den o türünü getirmiyorlarmış artık. 1 tam gün ihtiyacım olan arabayı aradım ve bir dükkanın arka raflarında tozlu bir kutuyla buldum. Tek sevindirici tarafı, fiyatı da eskisi gibi olmasıydı J















 










Bu arabalar uzaktan kumandadan şarj oluyor ve 4 kanalla basit bir şekilde kumanda edilebiliyor. Kumanda için de sadece 2 adet kalem pil gerekiyor. Şarj ve kumandanın nasıl yapılacağını iki dilden anlatan bir yazı da koymalıydım kutunun içine ki, bulanlar ne yapmaları gerektiğini bilsin.

Aklımda olan, kayıt defterini su borusunun içine saklamak ve kumandalı araba ile ona ulaşılabilmeyi sağlamaktı. Bunun için arabanın önüne bir mıknatıs yapıştırdım. Kayıt defterini de iki tarafına metal yapıştırdığım ufak bir kutuya sakladım. Bu anlattığım kulağa kolay gibi gelse de, uygun malzemeleri bulmak ve test etmek 2 gün sürdü. Sonunda sistemin en iyi şekilde çalışabileceğini düşündüğüm malzemeleri seçerek, işi tamamladım. 

Kumandanın ve anlatımların saklanacağı kutuyu eski bir kasadan yapıp, şifreli kilit eklenebilecek şekilde modifiye ettim. Kolayca ulaşılabilsin ama bilmeyenler de göremesin diye, bir zincirle çıkartılacak şekilde, bahçenin iç tarafına astım. Geocaching.com sayfasında koordinatlarını verdiğim ve tarif ettiğim bu kutunun yeriydi. Buraya gelen, zinciri çekip, ilk kutuya ulaşacak, içinden anlatımı, arabayı ve kumandayı alacaktı.



Arabayı kumanda vasıtası ile şarj ettikten sonra kayıt defterine ulaşmak için su borusuna gitmek gerekiyor.




Burada arabayı borunun içine yerleştirip, kumanda ile sonuna kadar sürmeli ve mıknatısın kayıt defteri kutusuna yapışmasını sağlamalı. Daha sonra da arabayı geri sürünce defter dışarı çıkıyor.

 

Deftere kayıt yaptıktan sonra tabii her şeyin geri yerleştirilmesi lazım. Bunun için defter kutusunu yine boruya geri koyup, arabayı ters olarak ardından itip, borunun sonuna kadar 
sürmek gerekiyor.




Daha sonra arabayı, kumandayı ve anlatımları yine kasaya yerleştirip, eski yerine geri koymalı ki bir sonra gelen de aynı heyecanı yaşayabilsin. Ve tabii ki bulunan kutu geocaching.com sayfasında da kayıt ettirmek gerekiyor.

Zeke doğum gününde bu kutuyu bulmuş ve söylediğine göre de çok beğenmiş. Kendisini sevindirmek dışında, ben de yaparken çok eğlendim ve hoş vakit geçirdim. Böyle farklı mekanizmalar düşünürken beynimiz acayip işliyor ve doğru sonuçlara ulaşınca da endorfin salgılıyoruz. Zaten hobilerimizin amacı da bu değil mi, eğlenmek ve zamanımızı değerlendirmek. Bu arada başkalarını da sevindirebiliyorsak, ne kadar güzel.

Konuk Yazar: Hasan Oral 
Geocaching nick: haoral
The Light at The End of The Tunnel Geocache Kutu Geocaching.com: Link


OMActivities'de Misafir yazar olmak isterseniz yazınızı bana gönderin belki bir sonraki yazı sizin yazınız olabilir... ;) 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...