OMActivities Etkinlik Takvimi

Etkinliklerinizi gönderin - Yukarıdaki Takvime ekleyelim !

14 Nisan 2014 Pazartesi

Ürdün ve Amman deneyimi - OMAgeziyor

Sevgili okur. Bu yazıda kısa süre önce yaptığımız Ürdün gezisi hakkında bilgi vereceğim. yazacağım şeyler tamamen benim deneyimlerimdir. Herkesin bakış açısı farklı olduğu için kişiye göre değişimler gösterebilir, bu nedenle bu yazıyı okuduktan sonra Amman'a giderseniz ''Haydaaa, hiç alakası yokmuş diyebilirsiniz'' ama derseniz bile kulaklarımı çınlatmış olmazsınız bilesiniz... :)


Ürdün nerededir? Öncelikle Türkçe Ürdün dediğimiz ülkeye ingilizce JORDAN diyorlar. Bunu bir kere kafamıza yerleştirelim. Çünkü turistler genellikle ortak dil olarak ingilizce kullanıyorlar ve hepsi JORDAN dedikleri için bir süre sonra efsane basketbolcu Jordan'dan bahsetmediklerini anlıyorsunuz. ;) Ürdün bayrağı yukarıda sağda gördüğünüz gibi (anlamını sorarsanız bilmiyorum)  Google haritasını açarsanız Ürdün'ün Süriye'nin altında Israil'in hemen doğusunda Orta Doğu'da bir ülke olduğunu görürsünüz. Istanbul'dan uçakla 2,5 saat sürüyor ve Türkiye ile arasında zaman farkı yok. Bu yüzden jetlag vs gibi bünyem çok yoruldu uçuş zorladı gibi mazeretleri kabul etmiyorlar :)  

Ürdün hakkında genel bilgi: 

Ürdün'de Ölüdeniz var.  Ürdün'de PETRA antik şehri var. Ürdün'de tarih var. Ürdün Orta Asya'da konumlanmış bir islam ülkesi ana dil arapça. Para birimi JD- Jordan Dinar'ın şu anda Türk lirasına göre değeri neredeyse Euro ile aynı. Yani Türk lirasından 3 kat daha değerli. Monarşi ile yönetiliyor. Şu andaki (2014 senesi) kralı 2. Abdullah. Her yerde (sokaklarda mağazalarda) fotoğrafı mevcut. Hatta yanında oğlunun da fotoğrafı var. 

Ürdün Kralı, Oğlu ve Ben


Bazı fotoğraflarda eşi de var. Eşinin başı açık. Neden bunu özellikle yazdım. Çünkü Amman'da yüzde 90 kadının başı kapalı. Bu arada Turist kadınlar başını örtmek zorunda değil. Sıcak bir ülke, ülkenin orta kesimleri çöl iklimi yaşıyor. Kuzeyi ve Güneyi akdeniz ikliminden etkilenerek biraz daha serin. Türkiye kadar olmasa da benzin fiyatları yüksek. Sokaklarda bir kaç Porsche dışında çok fazla lüks araba göremedim. 

İngilizce oldukça kullanılıyor. Turistik bölgelerde çoğu insan ingilizce biliyor. Örneğin Bakkal eczane gibi yerlerde çalışanların ingilizce bilmesi beni şaşırttı. Tüm trafik tabelalarında arapçanın altında ingilizce de mevcut. 

Bizim gibi eski Amman bölgesinde bir otel seçerseniz, yürüyerek otantik pazarların içinden geçebiliyor ve hemen tarihi eserlerin olduğu bölgeye yürüyerek ulaşabiliyorsunuz. Nisan ayında bile hava sıcaklığı 30 üzeri. Bu yüzden mutlaka şapka güneş kremi gibi koruyucuları yanınızda götürmeyi unutmayın. Ulaşım için taksi öneriliyor. Resmi taksiler olduğu gibi resmi olmayan taksilerde çalışıyor. Turistleri ÇOK sevdikleri için pazarlık gücünüzü kullanmanız gerekiyor. 


Amman düz bir alana kurulmamış. Bu yüzden yürüyerek keşfedecekseniz yokuş tırmanıp ineceğinizi aklınızdan çıkarmayın. En tepede Amman kalesi (Cidatel) 'den eski Amman şehrine tepeden bakabiliyorsunuz. Binalar genelde taştan ve toprak renginde. Modern Amman bölgesinde yüksek binalar da var. 



Kurak bir iklim olduğu için etrafta yeşillik görmek çok zor. Bu gördüğünüz Amman'ın içinde Roma Antik tiyatrosu önünde merkez meydanı ve özel yapım bir tutam yeşilliği :) Otelimizden buraya yürüme mesafesi 30 dakika.  Yukarıya doğru çıktığımızda Amman kalesine gidiyoruz. Tüm müze ve tarihi yerler turistlere paralı. Bilet almadan girmeniz yasak. Cuma günleri heryer müzeler dahil kapalı. Çünkü Amman'da haftasonu Cuma ve Cumartesi. Pazar haftanın ilk günü.


Şehrin içinde bir anda İzmir - Efes gibi bir bölgeye girmek oldukça ilginç. Ama bir süre sonra alışıyorsunuz. Bizim gittiğimiz zaman şansımıza okullar tatildi. Bu yüzden bir sürü okul gezisi yapılıyordu. Bu nedenle gezdiğimiz çoğu yerde öğrencilerin meraklı bakışları ve Welcome to Amman , What is your name? cümleleri ile karşılaştık. Kız ve erkek okulları ayrı. Bu yüzden okul gezilerinde kız ve erkek öğrenci grupları farklı zamanlarda atak yapıyorlar. Kız öğrenciler çok rahatsız etmiyorlar ama erkek öğrenciler FOTOĞRAF çekmeye oldukça meraklı. 


Amman'da yemek:

Döner kültürü var. Hem et hem tavk döner bulabiliyorsunuz. Sharma dürüm gibi sarma oluyor :P Pide arasında da döner yiyebiliyorsunuz. Ayrıca Ürdün'ün özel Falafel'i mevcut. Amman'da kral'ın bile yemek yediği uygun fiyatlı Hashem Restaurant çok ünlü. Otele yürüme mesafesi ile 5 dakika uzaklıkta olunca Hashem bizim en çok uğradığımız restaurant oldu. 


Hashem restaurantta Toplam 4 JP yani 12 TL ile karınınızı çok rahat doyurabiliyorsunuz. Yemek üstüne Türk kahvesi ve meyve salatası yemek isterseniz 9 JD yani 24 TL civarında bir ücret ödemeniz gerekli. Türk kahvesi bilinen bir içecek ama bizim kahvemizle inanın bana  uzaktan yakından alakası yok. Nargile kültürü çok gelişmiş. Kapalı mekanlarda nargile içiliyor. Çok popüler. Kafeler genellikle binaların 1. katlarında ve açık alanları çok az. 


Amman çok turistik olmasına rağmen geocache kültürü gelişmemiş. Az sayıda da olsa geocache var. OMA Ürdün'e gider de geocache bulup saklamadan gelir mi? Tabii ki öyle bir şey olmaz. Amman'a  da imzamızı atıyoruz. 





Bir sonraki yazım Ürdün PETRA deneyimleri ;) Amman hakkında sormak istediğiniz eklemek istediğiniz bir şeyler varsa bana buradan ulaşabilirsiniz. 


Sonuç: 

Amman'a yazın giderseniz sıcak yüzünden hiçbir yeri göremezsiniz. Sıcağı oldukça kavurucu. İngilizce işe yarıyor, arapça bilmek zorunda değilsiniz. Cuma günleri çoğu yer kapalı. Old city ve modern city olarak ayrılabilir. Tüm yabancı markalar mevcut. Otellerden, içeceklere kadar. İçki satılabiliniyor ve belli mekanlarda restaurantlarda içilebiliniyor. Eğer Ürdün'e gidecekseniz Amman için maksimum 2 gün ayırmanız sie yeter de artar...  ;) 



6 yorum:

  1. Hocam dikkatli olun malum oralar karışık. Kolay gelsin iyi geziler. Takipteyiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ürdün çok karışık değil.. İsrail tarafına geçmedik o yüzden problemli değildi ;)
      takip için teşekkürler..

      Sil
  2. Yanıtlar
    1. takip ettiğiniz için teşekkür ederiz efenim.. bu arada yeni işinizde başarılar ;)

      Sil
  3. Ilginç. Ürdüne gidipte madabayı nasıl gezmez nasıl anlatmassın. Salt şehitliğini neden es geçersin. Atladığın yada gezmediğin çok yer var o küçücük ülkede.

    YanıtlaSil
  4. Ilginç. Ürdüne gidipte madabayı nasıl gezmez nasıl anlatmassın. Salt şehitliğini neden es geçersin. Atladığın yada gezmediğin çok yer var o küçücük ülkede.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...