OMActivities Etkinlik Takvimi

Etkinliklerinizi gönderin - Yukarıdaki Takvime ekleyelim !

23 Eylül 2014 Salı

INGRESS nedir? INGRESS kurallari - INGRESS oyunu inceleme yazisi

Uzun süredir INGRESS hakkında yazmak istiyordum. Zaman bulunca hemen kısa da olsa OMA'cılara INGRESS oyunu hakkında kısa bir inceleme yazısı yazayım istedim. Eğer sizler de benim gibi GPS bazlı oyunlara ilgi duyuyorsanız (bkn:Geocaching) şimdi anlatacağım INGRESS oyunu oldukça ilginizi çekebilir.



INGRESS Oyunu Google'in eseri. Oyun çok güzel bir mmog örneği (Binlerce kişinin aynı anda oynayabildiği online oyun)  Şu anda oldukça popüler olan mobil oyun, Google Glas ile daha da eğlenceli bir hal alacak gibi gözüküyor. Hatta sadece bu oyun için Google Glass satın alabilecek oyuncular olduğunu söyleyebilirim.  Geocaching gibi INGRESS'de sizi bilgisayar başından kaldırıp evinizden çıkartıp dağ bayır şehirdeyseniz yollar caddeler arasıda yürümenizi sağlıyor. Evet yanlış duymadınız bu oyun bilgisayar başında oturup oynadığınız türde bir oyun değil. Dışarıda gerçek hayatta yürüyerek belli noktalara gitmenizi gerektiren bir oyun.
(Açıkcası Google - bu oyun ile gamification'ı oldukça başarılı bir şekilde kullanıyor, oyuncuları bilgisayar başından kaldırıyor ama internete bağlı cihazlarla reel hayatta dışarıda yürüyerek oyun oynamalarını sağlıyor) Oyun ilk başta sadece android uygulamaya sahip iken yakın tarihte IOS sürümü de kullanıma açıldı. 




Oyuna başlamadan önce oyunun hikayesini bilmenizde fayda var. Çünkü oyunda iki taraf var. Bu taraflardan birini seçmeniz isteniyor. Sizlere oyunun hikayesini anlatmak istememin nedeni oyunda tarafınızı seçerken kimi seçtiğinizi iyi bilin daha sonra taraf değiştiremiyorsunuz. ;)

INGRESS Oyununun kısa hikayesi:


XM adlı özel bir madde var. Dünya üzerinde bazı özel noktalarda bu madde yayılıyor, dağılıyor. Bu maddenin insanların zihinlerini kontrol etmekte kullanılabileceğine inanılıyor. XM maddesi için iki taraf oluşmuş durumda. Aydınlar ve Direnişçiler.  
Aydınlar - (yeşil takım)  XM maddesinin dünyaya dağılmasını ve insanlar üstünde kullanılmasını savunan reformist bir örgüt.
Direnişçiler ise - (mavi takım)  XM'in insanlığın temel değerlerini yok edeceğine inanan bir örgüt. Değişime kapalı daha muhafazakar dünyanın değişmesine karşı daha tedbirli diyebiliriz. 


Siz oyuna girerken hangi tarafta olmak istediğinize karar veriyorsunuz. Kararınız sonrası oyuna katıldığınızda siz özel bir ajan oluyor ve amaç olarak bu maddenin yayıldığı özel noktaları görüp - ele geçirmeye çalışıyorsunuz. Bunu yapmak için de tabiki XM maddesini toplamanız gerekiyor. Katıldığınız örgüte bağlı olarak oyun taktiklerinizi ekibinizle birlikte hareket ederek yaparsanız daha başarılı olabilirsiniz. Aksi taktirde tek başınıza savaşarak ne kadar başarılı olabilirsiniz? Siz karar verin...



Oyunun web sitesinde (geocaching gibi) şu anda türkçe seçeneği yok. Fakat oyunda çok yazı ve konuşma olmadığı için başlangıçta oyunun içinde geçen terimlerini bilmeniz oynamanız için yeterli oluyor. 
Istanbul'da oldukça fazla kişi tarafından oynanan oyunun şu andaki INGRESS harita durumu.


Gelelim oyunda kullanılan terimlere:


Portal: XM maddesinin dağıldığı oyunun yapımcıları tarafından dünyanın genelinde bir çok yere yerleştirilmiş özel noktalardır. Bu arada amaç XM maddesini toplamak ve portal ele geçirmektir. (Genellikle halka açık heykel, tren istasyonları, parklar önemli binalar gibi noktalarla ilişkilendirilirler) Portallar genellikle nufüsun yüksek olduğu bölgelerde bulunurlar. Portallar 3 farklı renkte olabilir. Yeşil - Aydınlar,  Mavi - Direnişçiler ve  Gri - Kontrol edilmemiş noktalar.
Oyuncular yeni portal oluşturulması için yapımcılara isteklerini belirtebilirler. Bu sayede portal sayısı hergeçen gün daha fazlalaşmaktadır.  Her portal sekiz Rezonator ile donatılmış olabilir. Sahipsiz portallarda rezanator yoktur. Sahipsiz bir portala sahip olmak isteyen taraf rezonator eklemek zorundadır.

Rezonatör: Rezonatörler portalları korurlar. Bir portalda en fazla 8 adet rezonatör bulunur. 1'den 8'e kadar farklı seviyede rezonatör bulunur. Bir oyuncu kendi seviyesine göre rezonatör ekleyebilir. Portal seviyeleri, rezonatörlerin seviyeleri ile belirlenir. Portal seviyeleri saldırılara karşı direnebilme ve diğer portallarla bağlantı kurabilme uzaklıklarını belirler.
Rezonatörler ilk dağıtıldığında şarj seviyeleri tamamen doludur. Zamanla şarj seviyeleri azalabilir. Sıfıra ulaştığında rezonatörler yok olurlar. Oyuncular Portal'ların yanına gidip ellerinde sahip oldukları XM'leri kullanarak rezonatörleri şarj edebilirler.

XMP Burster: XMP ile rakiplerin portallarına saldırır ve rezonatörleri yok edilir. Oyuncular sadece kendi seviyesindeki XMP'ler ile saldırı yapabilir.

Portal Key: Portallar arasında link kurabilir, portalın yanına gitmeden portal key'i olan bir portalı Recharge edebilir uzaktan portalın ne durumda oladuğunu görebilirsiniz. (Portallar arasında link kurmak için gerekli kurallar: Iki portalın da 8 rezonatörü olmalı, iki portal arasında control field olmamalı ve portalların aynı taraftan olması gerekmektedir)

Force AMP: Eklendiği portala extra güç verir. Bu daha fazla XM maddesi çekmesini sağlar. Bu sayede saldırganların portalı daha zor hacklemesini sağlar. Ele geçirmesi güçleşir.

Turret: Portala eklendiğinde o portala saldırı yapıldığında daha az zarar verilmesini sağlar.

Link AMP: Eklendiği portalın link mesafesini uzatır. Bu sayede daha büyük alanlar (control fieldler) oluşması sağlanır.

Head Sink: Her hack işleminden sonra portalı tekrar hacklemek için geçmesi gereken 5 dakikalık süreyi kısatmaktadır. (300sn)


Mobil Ekran görüntüsü: 



Sol üst bölümde yazan sayı oyun içindeki seviyenizdir. (1'den 8'e kadar LEVEL) Etrafındaki 8 bölüm komple mavi olduğunda (Aydınlar için bu bölüm yeşildir) bir üst level'e geçersiniz. Bu arada L8 şu anda en üst seviyedir.

Masashi yazısının üzerindeki mavi ince cizgi sizin XM seviyenizi gösterir. Biterse portal hackleyemez, saldırı yapamaz ve portal alamazsınız. XM bir nevi sizin gücünüzdür. XM oyun içinde herhangi bir yerde olabilir.  Ama yoğun olarak şehir merkezleri ve avm gibi kalabalık alanlarda olur.

Üst kısımda OPS yazan yere tıkladığınızda, itemlara, görevlere ve oyun ayarlarına gidersiniz.

En alt bilgi ve chat ekranıdır. ''COMM'' kısmına tıkladığınızda oyun içindekilerle konuşabilir, başkalarının aldığı portalları ve kurulan portal linklerini görebilirsiniz.






Şimdi gelelim INGRESS'in pozitif ve negatif taraflarına:

Pozitif taraflar:
-Sizi dışarı çıkartıyor. Koca göbekli bilgisayar karşısında pizza yiyerek hayatını geçiren oyuncu modelinden uzaklaştırıyor :) 
-Yürüyorsunuz yürüyorsunuz yürüyorsunuz
-Bir sürü kişi ile birlikte hareket etmenizi sağlıyor. Takım çalışması yapmak zorundasınız aksi taktirde tek başınıza belli bir level'e kadar çıkabilirsiniz yukarı seviyeler için mutlaka birlikte hareket etmelisiniz.
-Oyun sayesinde yeni yerler ve yeni kişiler görüyor tanıyorsunuz.
-Teknolojiyi aktif olarak kullanıyorsunuz. Gamification kültürüne daha fazla alışıyorsunuz.
-Google Glass satın alma isteğinizi arttırıyor. 

Negatif taraflar:
-Cihaza bağımlısınız. Telefonunuz veya tabletinize birleşiyorsunuz.
-Inanılmaz bir şarj sorunu yaşıyorsunuz. GPS ve 3G internet açık olduğu için bataryanız çok çabuk tükeniyor. Ek batarya taşımak zorundasınız. 
-Aynı yerlere tekrar tekrar gitmeniz gerekebiliyor. 
-Yürüyor, yürüyor ve yürüyorsunuz. Yürümek için sebep arıyorsanız tam sizin için. Kendinizi kaptırırsanız günde 8-10km yürüyebilirsiniz. 
-Google Glass satın almak zorunda kalabilirsiniz. 


Türkiye'de oynayan oyuncu sayısı gittikçe fazlalaşıyor. Türkçe INGRESS Forum sitesi var. Ayrıca türkçe altyazı eklenmiş bir eğitim filmi var. Aşağıda izleyebilirsiniz. Eskiden sadece davetiye ile oynanabilen oyun şu anda herkese açık. Apple kullanıcıları için IOS uygulaması da çıkan INGRESS'in popülerliği hergeçen gün daha da fazlalaşıyor. INGRESS'in resmi sitesi


Son söz: 

Açıkcası bir geocaching oyuncusu olarak INGRESS'in çok daha fazla teknolojiye ihtiyaç duyması beni rahatsız etti. Zaten smartphone'ların en büyük problemi pil ömürleri. Bunun gibi sürekli GPS'i ve 3G interneti açık tutmamız gereken oyunlar şu anda çok oynanabilirliği olan oyunlar olmadığını düşünüyorum. Geocaching INGRESS'den çok daha önce başlayan bir GPS temelli oyun aralarındaki en büyük fark Geocaching'de fiziksel bir cisim buluyorsunuz ve kullandığınız teknolojik cihaza sürekli bağımlı değilsiniz. (yani daha az pil gerekiyor)  Geocaching INGRESS gibi reel dünyada oynanıyor ama INGRESS'den farklı olarak oyuncular fiziksel kutular saklıyorlar ve buluyorlar.

INGRESS'in sevmediğim yanı tamamen sanal oynanması. Evet INGRESS Geocaching gibi gerçek hayatta ve dışarıda oynanması yürünmesi gerekiyor, ama oyunun herdaim teknolojik cihazları açık tutarak oynanma zorunluluğu beni rahatsız ediyor.

Sonuç olarak ikisi de benim zevkime uyuyor...

a) Sosyalleşmeyi sağlıyor.
b) Teknoloji kullanılıyor
c) Sizi eve kapatmıyor dışarı çıkmanızı sağlıyor

Gerek Geocaching gerekse INGREESS GPS tabanlı reel world mmog oyunlar. İkisi de oldukça ilginç ikisinin de çıkış amacı, yeni çıkan teknolojik cihazları - gamification- ile tanıtmak (biri GPS cihazını biri de çaktırmadan Google Glass cihazını sevdiriyor)  Umarım INGRESS oyunu inceleme yazımı beğenmişsinizdir ve bizimle birlikte farklı farklı oyunları oynamak istersiniz. Bunun için aramıza katılın ;) Unutmayın siz oyun oynamasınız bile çocuklarınız oyun oynayacak onlardan geri kalmayın :P






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...