OMActivities Etkinlik Takvimi

Etkinliklerinizi gönderin - Yukarıdaki Takvime ekleyelim !

19 Nisan 2015 Pazar

Down Cafe nedir nerededir orada ne yapıyorlar? Down CAFE - ISTANBUL


Bu haftasonu Down CAFE Istanbul Mecidiyeköy'deydim. Cafe'de sabah kahvaltısı yaptım ve oradaki çalışan gençlerle kısa da olsa sohbet etme fırsatı yakaladım. 

Down Cafe, Profilo Alışveriş Merkezi'nin çok yakınında. Ulaşım çok rahat. Araba ile gitmek isterseniz Profilo Alışveriş Merkezine park edip yürüyerek, arabasız gelmek isterseniz de metrobüs Mecidiyeköy durağından 15 dakikada Cafe'ye ulaşabilirsiniz.  

Down Cafe'nin özelliği nedir? 

Down Cafe'nin özelliği, içinde çalışanların down sendromlu gençlerden oluşması. Korkmayın! Down Sendromu korkulacak bir şey değil. Onların farkı sadece -Kromozom sayıları- Sizin 46 kromozomunuz var onların ise 47. 

Hepsi harika, güleryüzlü gençler. ''Sadece Farklılar''  Zaten onlar da bunu biliyor ve ''Sadece farklıyız'' diyorlar. Ayrıca Cafe'de yaptıkları işi seviyorlar ve orada olmaktan çok mutlular ve açıkçası yaptıkları işte de oldukça iyiler.

Down CAFE Projesi ile Down'lu gençler bu Cafe'ye gelip gün boyu çalışabiliyor. Yanlış bilgilerle, çoğumuzun zihinlerde yanlış yer edinmiş bu insanların, istenirse uyumlu verimli çalışabileceklerini ve aramızda yaşayabileceklerini bu Cafe sayesinde görebiliyorsunuz, görebiliyoruz, görebildim.


Ne yapıyorlar?



Şişli Belediyesinin katkılarıyla 2011 senesinde açılan Down Cafe'ye her gün maksimum 5 down sendromlu genç çalışmaya geliyor. Cafe'nin mutfağında ise gönüllü anneler onlara yardım ediyor. Ben 4 senedir açık olan bu mekanı daha yeni keşfettiğim için üzüldüm. Nedeni ise benim gibi bu mekandan haberi olmayan bir sürü kişinin olabileceğini fark ettim. Etrafımdaki arkadaşlarıma sordum haberlerinin olmadığını üzülerek gördüm. Şimdi sizden istediğim aşağıdaki videoyu izlemeniz ve bu cafe'ye en kısa sürede gidip onlarla tanışmanız. Daha da önemlisi bir şekilde onlara elinizden geldiğince yardım etmeniz. Çünkü yapmak istedikleri bir sürü proje var. 

-

Down Cafe'deyken Saruhan Singen beyle tanışma fırsatı buldum. Kendisi bu gibi Cafe'lerin daha fazlalaşmasını bu sayede bir sürü down sendromlu gencin çalışma imkanı bulacağını söyledi. Diğer projelerini de anlattı. Eğer Cafe'ye giderseniz size diğer projelerden de bahsedebilir.

Cafe içinde yardım amaçlı satılan fotoğraf ve resimlerden satın alabilirsiniz, ayrıca gönüllü annelerin yaptığı yemeklerden de tadarak onlara destek olabilirsiniz. Çünkü oradayken Down'lu annelerin gerçekten olağanüstü bir güce sahip olduklarını hissettim. Açıkcası, onlar bu işin mutfağında görünmez kahramanlar! 


Ne yapabilirsiniz?


Bu güzel insanları ve projelerini olabildiğince fazla kişiye ulaştırarak seslerini daha fazla duyurmalarını sağlayabilirsiniz. Sağlayabiliriz! 

Onları görmek ve projelerine inanmak istiyorsanız önerim, önce Down Cafe'ye gidin, onlarla tanışın. Zamanım yok derseniz o zaman en azından yardım etmek için onlara, telefon edin nasıl yardım edebileceğinizi sorun. Ha bunların hiçbirini şu anda yapamam derseniz en azından bu yazıyı paylaşın  Bu sayede Down Sendrom farkındalığına katkıda bulunun. Bu sayede belki küçük de olsa bir katkıda bulunmuş oluruz...

Engel yeter ki yüreklerde olmasın!

Hadi hemen paylaş! Onların desteğimize ihtiyacı var! 


Down Cafe Adres: Gülbağ Mah. CemaL Sururi Sok. No 6: Şişli Mecidiyeköy
Tel: 0212 2166664

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...