OMActivities Etkinlik Takvimi

Etkinliklerinizi gönderin - Yukarıdaki Takvime ekleyelim !

26 Nisan 2016 Salı

OYUNLAŞTIRMA 7- Türkiye'den uygulama örneği

Aşağıdaki fotoğrafı 3 gün önce çektim. Metrobüs - Acıbadem durağında metrobüsten çıkıp merdivenle yukarı çıkarken tam karşıma çıktı. Görünce önce bir şaşırdım. Sonra da üzerinde biraz düşündüm. Oyunlaştırma adına bu yapılan uygulama ne kadar doğru? Düşüncelerim aşağıdadır. :)

Konum olarak metrobüs yayaların çıkışına koymuşlar. Görülüyor mu, evet? Peki ilgi çekiyor mu? Aslında ben meraklı bir insan olduğum için benim ilgimi çekti ama oradan geçen birisi kısa süre içerisinde bunun ne olduğunu anlayabilir mi? Bence anlamasına imkan yok. Yani ilgi çekmiyor.

Peki yapılan hatalar neler?




HATALAR: 

a) Tasarım çok karmaşık olmuş.  İnsanlar geçerken ne yapacaklarını hızlı bir şekilde anlayamazlar. Zaten dikkatli inceleyince içine izmarit değil de pil attıklarını gördüm. (Pil toplama kutuları olduğundan insanlar ona alışık ve kutu görünce içine pil atmaları gerektiğini sanmışlar)  Oysa ATMA OYLA yazısının üzerinde bir izmarit var. Buradan anlatmak istedikleri aslında deliklere izmarit atınız?! Ama bununla ilgili sadece bir izmarit resmi var ve en aşağıda sıgarayı bırakma hattı bilgisi var. İnsanların ne yapması gerektiği hakkında bilgi yeterli mi? Hayır yeterli değil.

b) Oylamamızı istemişler ama ne oyluyoruz? Şu ana kadar geri dönüşüm kutusuna en çok hangisini attığımızı? Peki bu soru doğru bir soru mu? Yani geri dönüşüm kutusuna hiçbir şey atmamışsa kişi bu oylamaya katılmayacak mı? İlla bu konuda soracağım diyorsanız o zaman 2 şıklı olmalı. A) Geri dönüşüm yapıyorum B) Geri dönüşüm hiç yapmadım, kullanmıyorum.

c) En aşağıda ALO171 Sıgarayı bırakma hattı bilgilendirmesi var. Ayrıca Üsküdar belediyesi bilgisi ayrıca çöpüne sahip çık vakfı logosu. Çok bilgi karmaşası var ama gerçekte ne yapılması gerektiği bilgisi yok?
Bu kutuyu gören biri bu kadar logo vs görünce kafası karışır. Yahu ne yapacam? hangisi bana verilmek istenen mesaj acaba diye düşünür ve bir şey yapmadan devam ederdi.

Yukarıdaki fotoğrafa bakınca:
-Acaba sigara içmeyin mi deniliyor?
-Üsküdar belediyesi bu uygulamayı başlattı üsküdar belediyesi yaptı. Siz üsküdar'dasınız şu anda mı deniliyor?
-Çöpüne sahip çık vakfı,  sokağa çöp atma bak biz bu konuda bilgilendirme yapıyoruz mu diyor?

Kısacası ne söylenmek istenildiği çok fazla bilgi olduğundan dolayı anlaşılmıyor!

YAPILMAK İSTENEN: 

Oyunlaştırma kullanarak insanlar izmaritlerini yere atmaması sağlamak (bunu düzeltmek için bir küçük oylama oyunu uygulamak)  Insanlara çöplerini yere atmamaları gerektiğini oyunlaştırma ile öğretmek ve çöpü yere atmama alışkanlığı kazandırmak.


OLMASI GEREKEN: 

Sorulan soru: Dünyanın en iyi oyuncusu hangisidir?

veya

Sorulan soru: İngiltere Rugby Dünya Kupasını Kazanır mı? 


SONUÇ 

Oyunlaştırmanın İstanbul'da belediye tarafından kullanılmaya çalışmasını görmek sevindirici. Görünce başta şaşırdım. Kötü bir uygulama  olsa da en azından denemeye çalışmışlar. Bu beni sevindirdi. Fakat uygulamaya başlamadan önce biraz daha dikkat edilebilirdi? 

Bir sonraki uygulamada daha iyi olacağını umarak normal hayatımızın içinde daha fazla oyun ve oyunlaştırma olmasını diliyorum. Oyunlaştırmayı belediye bazında kullanmaya çalışanlara (emeği geçenlere)   kendi adıma teşekkür ederim. Bu sayede eğlenerek öğrenmenin ve bilgilendirmenin yapılabileceğine içtenlikle inanıyorum ama uygulamaları yaparken daha detaylı projeler yapılması taraftarıyım. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...