OMActivities Etkinlik Takvimi

Etkinliklerinizi gönderin - Yukarıdaki Takvime ekleyelim !

18 Kasım 2011 Cuma

FARKLI OLDUGUNU DÜŞÜNDÜĞÜM küçük İsviçre notları

2011 Kurban bayramında İsviçre'deydik. İsviçre'de gözüme takılan bir kaç enteresan kareyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Bana farklı geldi. Belki siz daha önceden görmüş ve biliyorsunuz. Ama aranızda benim gibi ilk defa görecek olanlarınız da olabilir. İşte bir kaç farklı fotoğraf...

KADINLAR VE OTOPARK

İlk konumuz İsviçre kapalı otoparkında görüp ŞOK olduğum bir otopark işareti. Evet yanlış görmüyorsunuz. Otoparkta kocaman bir kadın işareti....!!?
İlk başta acaba kadınlar park edemez, o yüzden geniş park alanı olan yerlere mi bu işareti koydular diye düşündüm?? Ama sonra araştırınca işin gerçeğinin farklı olduğunu anladım. Avrupa'da kapalı otoparklarda yapılan bir araştırmada: kadınların arabalarına kapalı otoparkta yürürken tacize veya tecavüze uğrama korkularının olduğu bu yüzden çok rahatsız ve huzursuz oldukları ortaya çıkmış. Bu nedenle otoparkların GİRİŞ ÇIKIŞ kapılarına en yakın olan bölgeleri KADINLARA ayrılmış. Böylece kadın sürücüler kapalı otopark içinde yalnız başlarına yürümek zorunda kalmadan hemen arabalarına ulaşabiliyorlarmış.. Yani kadınları düşündükleri ve bunu otoparklarında dahi gösterdikleri bir örnek-i vaka-i alamet.. Şaşırdım mı? Evet şaşırdım..



Gelelim ikinci farklı deneyimimize..

DEFİBRİLATÖR

Bu bizi gerçekten oldukça şaşırttı. Zaten fotoğrafta suratımdan anlaşılıyordur.. Bu gördüğünüz bir telefon klubesi. Yani içerisinde bozuk para veya kredi kartınızla telefon edebileceğiniz telefon makinaları var. Peki aynı klubelerde başka bir kutucuk daha var. O nedir? Tahmin bile edemezsiniz...! Evet o kutular , DEFİBRİLATÖR yani KALP ŞOK CİHAZI.. Olası bir kalp krizi durumunda kalp TAMAMEN durduğu zamanlarda bu cihaz sayesinde elektro şok ile kalbinizin tekrardan atması sağlanıyor. Bu cihaz yok diye kişinin ölmesini beklemek yerine bu cihazı TELEFON KLUBELERININ içine koymuşlar.. Nasıl çalıştığını biraz sorguladığımda. Olası bir acil durumda üzerindeki camı kırıp kutuyu açıyor ve cihazı parasız olarak kullanıyorsunuz!
Peki bizim ülkemizde böyle bir örnek olsaydı acaba nasıl olurdu bir düşünsenize? İlk aklıma gelen, ertesi sabah cihazlardan eser kalmazdı. Yerinden söküp çalıp satarlardı. Ya da küçük çocuklar birbirlerine elektrik şoku vererek şaka yaparlar birbirlerinin fotoğrafını çekip facebook sayfalarında paylaşırlardı....


ESKİ KIYAFETLERINIZI GERİ DÖNÜŞTÜRÜN


Ülkemizde uzun süredir cam şişeleri dönüştürme kumbaraları bulunuyor. Aranızda kaç kişi bu kumbaraları kullanıyor bilmiyorum ama ben elimden geldiğince bu kumbaralara camları toplu olarak atmaya çalışıyorum. Özellikle babam bu konuda çok titizdi. Belki bu nedenle bende dikkat ediyorumdur bilemiyorum?
İsviçre gezimizde bu kumbaraların daha da büyüğü KONTEYNER şeklinde olanları gördüm.. Ama çok şaşırmadım. Bizim de var dedim ve mutlu oldum.. Ama biraz daha ilerleyince farklı bir kumbara ile karşılaştım.. Aslında fikir çok basit ama neden bizde uygulanmıyor bilmiyorum? Eski kullanmadığınız kıyafet giysi kumbarası ! Evet hangimizin evinde bize küçük veya eskidi diye giymediğimiz kıyafetimiz yok? Demek istediğim, kullanmadığınız evdeki kıyafetlerinizi bu kutulara koyarak tekrardan kullanılması ihtiyacı olanlara ulaşması sağlanabilir... Sİze küçük gelen eskimiş gelen kıyafetler başka biri için çok yararlı ihtiyaç olabilir.. Bence bu da ülkemiz için çok basit ve kullanılabilir bir geri dönüşüm projesi farklı bir deneyim olabilir...


SON OLARAK:
BİSİKLET OTOPARKLARI

Ülkemizde bisiklete binme oranı gerçekten Avrupa ülkelerine veya Hindistan,Çin'e göre çok düşük.. İsviçre'de insanlar toplu taşıma araçlarına (metro tren vs) bisikletlerle gidiyorlar ve bu bisikletler o kadar fazla ki ben görünce şaşırdım.. Bu fotoğrafta sadece bir adet bisiklet kapalı otoparkını görebiliyorsunuz. Oysa bu bisikletparklarından bir sürü var. Evet fotoğrafı büyütürseniz sizde şaşıracaksınız.. Tahminen binlerce bisiklet kullanıcısı araçlarını parketmişler ve metro ile işlerine gidip akşam döndüklerinde bisikletlerini alacaklar...

Ne kadar fazla değil mi? İnanılmaz...


İşte size gözüme takılan İsviçre'deki farklı deneyimlerimizi aktarmaya çalıştım. Eğer sizlerinde böyle farklı deneyimlerinizi bizimle paylaşmak isterseniz bize yazın.. Burada paylaşalım...

Sevgiler
OMActivities ekibi adına Özgehan

4 yorum:

  1. Evet sıra sizde.. Sizlerde farklı deneyimlerinizi bize gönderebilirsiniz.. Değişik gelen kimsenin duymadığına inandığınız konularda lütfen bizi haberdar edin..

    YanıtlaSil
  2. Benim Almanya tespitim var ama ilginç gelir mi, bilmem. Almanlar çok kibar insanlar (dilleri çok kaba olsa da...). Aynı zamanda çok hoşgörülü ve kültürlüler. Hepsi İngilizce biliyor, çoğu konuşuyor. Yani, yolda birisine adres sorduğunuzda, cevap almama olasılığınız çok ama çok düşük. O memlekette, kendi ülkelerini mahveden milyonlarca göçmen olmasına rağmen, yabancılara karşı son derece güleryüzlüler. Soykırımcı ve ırkçı millet olarak anılmak istemiyorlar demek ki. Ya da hoşgörüyü içselleştirmişler. Ne de olsa zenginler ve çok geziyorlar. Farklı ülkelere seyahat etmek insanı olgunlaştırıyor. Bilmem, sizinkisi kadar derin bir tespit oldu mu Sayın Omağ?

    YanıtlaSil
  3. Sayın Türk , öncelikle buraya yazınca yorumunuza cevap yazdığımı görebilecek misiniz bilmiyorum? O yüzden kısa yazayım boşa gitmesin :)
    Demişsiniz ki seyahet etmek insanı olgunlaştırıyor, ben deneyim kazanılıyor demeyi tercih ederdim ama o da bi olgunluk haklısınız. Almanlar'da ikinci dil bilgisi var ama Sultanahmet'i gezen bir dünyalı için tüm dilleri bilen Türk insanımıza ne demeli bu durumda????

    Ps: Bu arada farklı değişik deneyimlerinizi yayınlamamı istiyorsanız lütfen yazı şekline getirip bana gönderiniz ki burada sizin isminizle yayınlayayım demek istemiştim ;) Bi nevi yazar konumlandırması yani..
    Ps2: Facebook OMActivities sayfamızı da lütfen beğeniniz , daha önceden beğendiyseniz de bu son yazıyı dikkate bile almayiniz..
    :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...