OMActivities Etkinlik Takvimi

Etkinliklerinizi gönderin - Yukarıdaki Takvime ekleyelim !

29 Şubat 2012 Çarşamba

Geocaching Nedir? Geocache nasıl oynanır? Nelere dikkat etmek gerekir?


Geocaching nedir? 

Benim kısa cevabım: Müthiş bir eğlencedir.
Doğada açık havada olmayı seviyorsanız. Çocukluğumuzda oynadığımız define avı tarzı oyunları oynamayı seviyorsanız. Az çok da teknoloji ile alakanız varsa. Bunların hepsini karıştırdığınızı farz edin…. İşte size aradığınız HOBİ = GEOCACHING! 
Geocaching ingilizce bir kelime. Tam olarak türkçeye çevirmeye çalışmadan -karmaşa çıkarmaya gerek yok :) – öncelikle ileride çokça kullanacağımız bu ingilizce kelime nasıl okunuyor ona bakalım. Geocaching’in türkçe okunuşuna kabaca ciokeşing olarak söylenebilir..:)











Peki anlamı nedir bu ciokeşing kelimesinin?

Geocaching:
GPS cihazı yardımı ile saklanmış kutuları bulma oyunu , bir nevi teknolojik define avı’dır.


E güzel ingilizce kelimenin anlamını yazdık. Ama anlamını yazarken içinde başka bilmediğimiz GPS diye bir kısaltmadan bahsettik. GPS 1980′lerde sivil halkın kullanımına açılan ve bizlerin son dönemlerde yeni model arabalarda sıkça gördüğümüz hatta taksilerin çoğunda sıkça karşılaştığımız cihazlardır. 

GPS Global Positioning System kelimelerinin ilk harflerinden türemiştir. Küresel konumlama sistemi. Düzenli olarak kodlanmış bilgi yollayan bir uydu ağıdır ve uydularla arasındaki mesafeyi ölçerek Dünya üzerindeki kesin yeri tespit etmeyi mümkün kılar.
Bu sistem, ABD Savunma Bakanlığı’na ait, yörüngede sürekli olarak dönen uydulardan oluşur. Bu uydular radyo sinyalleri yayarlar ve yeryüzündeki GPS alıcısı bu sinyalleri alır. Böylece konum belirlenmesi mümkün olur.
Bu sistemin ilk kuruluş hedefi tamamen askeri amaçlar içindi. GPS alıcıları yön bulmakta, askeri çıkartmalarda ve roket atışlarında kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Ancak, 1980′lerde GPS sistemi sivil kullanıma da açılmıştır.

Şimdi bazılarınızın kafası karışmaya başlamış olabilir. Bu nedenle çok kafanızı karıştırmadan konunun teknolojik kısmını bu ilk yazıda çok anlatmayacağım.
Kısaca; GEOCACHİNG hobisi için gerekli olan GPS özelliği olan bir cihaza sahip olmanızdır. Bu cihazlar çeşitli fiyatlarda olabilir ama sizin ihtiyacınız olan en basit özellikli koordinat sistemini gösteren GPS cihazıdır.

Şanslıyız ki teknoloji ilerlediği için artık yanımızda taşıdığımız SmartPhone’ların (cep telefonlarının)  çoğunda GPS özelliği bulunmaktadır. Bu sayede hem cep telefonu hemde ayrıca GPS cihazı taşımamıza gerek kalmıyor. Örneğin ben şu anda IPHONE geocaching uygulamasını indirdim ve çok rahat geocaching oynayabiliyorum… (ilerleyen yazılarda bu uygulamanın nasıl kullanıldığını detaylı olarak anlatacağım)

Peki ben bu enteresan oyun ile nasıl tanıştım? Türkiye’de bilinirlik ne durumda? 
Eşim Kanada vatandaşı  olduğu için aile ziyareti için Kanada’daydık. 2007 senesinde  evde ailece akşam yemeği yerken akşam haberlerini seyrediyorduk. Flaş haber diye gösterdikleri bir konu ister istemez hepimizin dikkatini çekmişti. Ben biraz seyrettikten sonra olayın rutin bir bomba ihbar haberi olduğunu anladım ve çok ilgilenmedim. Ne de olsa biz Türkler için bomba haberleri çok abartı enteresan bir olay değil. Tabi Kanada için bu olağan üstü bir durumdu. :) Tüm aile dikkatle  polisin bomba ihbarını nasıl incelediğini nerede ihbarın yapıldığını kimlerin bu konuyla ilgili olduğunu anlamaya çalışıyorlardı…
Fakat daha sonradan anlaşıldı ki; bomba ekipleri incelemede şüpheli cismin bir oyunun parçası olduğunu keşfediyorlar. Haberde bundan sonra geocaching konusunda bilgi verilmeye başlanıyor ve bu oyunun ne kadar popüler olduğundan vs bahsediyorlardı.. 
Durum böyle olunca haberin bomba ihbar kısmı değil de,  oyun olan kısmı benim ilgimi daha fazla çekmişti. Ertesi gün hemen kendime en basit özellikli GPS cihazı satın aldım. (O zaman IPHONE daha popüler olmamıştı)  Ayrıca internet üzerinden geocaching hakkında bilgi edinmeye başladım.  Çok şaşırmıştım. Dünya genelinde bir sürü insan tarafından oynanıyor ve bir sürü kutu saklanmıştı. O zamanlar yanlış hatırlamıyorsam toplam 400 bin tane kutu saklanmıştı. Hemen Türkiye’de ki saklı kutu sayısına baktım. Sadece 12 adetti. Moralim bozulmuştu. Bende kendimi Kanada’da oynarım o zaman! diye telkin ettiğimi hatırlıyorum.

2012 – şubat ayı verilerine bakarsak: resmi internet sitesine (geocaching.com) kayıtlı saklı kutu sayısı 1 milyon 655 bin civarında ve 5 milyonun üzerinde de oyuncu var.…
Türkiye’de saklı kutu sayısı  498 adet.

Görüldüğü gibi dünyada çok popüler ve eğlenceli bir oyun geocaching.


Geocaching ile ilgili ilk yazımda geocaching-101 sizlere bu oyunun ne olduğunu, benim bu hobiye nasıl başladığımı ve sizlerin bu oyuna nasıl başlayacağınızı anlatmaya çalıştım. Umarım sıkılmamışsınızdır.. Tekrardan görüşmek üzere…
Aklınızda geocaching ile ilgili ne varsa çekinmeden sorun veya yorum yapın. Elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım. ;)
Geocaching video: 




Geocaching nedir ? 102 yazısına uçur beni...


DAHA FAZLA BILGI İÇİN !!

6 yorum:

  1. Bu oyunu bizle tanıştırdığınız için çok teşekkür ederiz. Çanakkale'de daha fazla kutu olsa da bulsak :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. facebook profiliniz varsa orada da paylaşırsanız belki hiç okumayan birine ulaştırmış oluruz? ;)

      Sil
  2. Geocaching'i bu yazı sayesinde öğrenmiştim. Umarım hep beraber ülkemizde bu oyunu yaygınlaştırırız. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. facebook profiliniz varsa orada da paylaşırsanız belki hiç okumayan birine ulaştırmış oluruz? ;)

      Sil
  3. mesela ben herhangi biryere gittiğimde koysam bir kutu olurmu bulunabilirmi genede başkası tarafından o koydugum kutu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öncelikle şu linke girip bakmanızı tavsiye ederim..

      http://www.geocaching.com/map/


      dünya uzerınde nerede hangi kutular saklı goruyorsunuz..
      Sizin istediğiniz bolgede ne kadar kutu saklamışlar var mı daha onceden saklanmış kutu görmüş olursunuz...

      Eğer kutu saklarsanız bu oyunu oynayan birileri o bölgeye giderse mutlaka bulmaya calısacaktır.. ;)
      ama öncelikle geocaching.com sitesine uye olmanızı öneririm (ücretsizdir)

      baska sorunuz varsa lütfen sorun...
      kolay gelsin :D

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...