OMActivities Etkinlik Takvimi

Etkinliklerinizi gönderin - Yukarıdaki Takvime ekleyelim !

4 Şubat 2013 Pazartesi

Akıllı Bisiklet - isbike kiralama sistemi caddebostan sahil

Pazar günü hava çok güzeldi ve Caddebostan sahilde yürüdük. Güneşli rüzgarlı ama ılık bir hava vardı. Facebook profil fotosu deneme çekimleri sonucunda oldukça ıslanmıştım. Neden diye sormayın çünkü o konuyu anlatmak için ayrı bir yazı yazmam lazım.. Kısacası ıslanmıştım ve dönmeye karar vermiştik. 

Dönüş yolunda sahilde kocaman ATM'ye benzer bir makine gördüm? Yahu dedim bu ATM'nin burada ne işi var? Kim buradan para çeksin ki? Merakla yanına yaklaşınca bir de ne göreyim? Üzerinde ''isbike''  ödeme sistemi yazıyor!


Istanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yeni hizmeti bisiklet kiralama hizmetinin ödeme makinası... Bisiklet kiralama? İstanbul'da? Hem de otomatik bir düzenekle..?

Şaşırmadım dersem yalan söylemiş olurum. Yahu dedim, biz hangi arada bisiklet yolu yaptık, hangi arada bisiklete binen ve sürekli kullanan bir halk olduk? Üstelik şimdi de bisiklet kiralama sistemini işleten Büyük Şehir Belediye'miz oldu? Valla şaştım kaldım...

Bu arada bu fotoğraflarını çektiğim Caddebostan sahilinin en sonunda Fenerbahçe tarafında kalan bisiklet istasyonu. Ama istasyonda hiç bir bisiklet yoktu. Sadece park alanı yapmışlar.. Aşağıdaki fotoğraflardan zaten anlayacaksınız.. Reklam panosunda kaç liraya kiralanacağı nerelerde kiralama noktaları olacağı yazılıydı. 

İstanbul'un bisiklet kiralama sistemine hazır olup olmadığını inanın bilmiyorum. Ama Bağdat caddesinde neden bisiklet yolu (bildiğiniz gibi daha sonra iptal edilmişti) yapmaya çalıştıklarını  şimdi daha iyi anlıyorum...

Sizce İstanbul bisiklet kiralama sistemine hazır mı? Ne dersiniz?







isbike ile ilgili bir ekşisözlük okuru yazısı:
saati 2 liradan bisiklet kiralama olanağı sunan ispark girişimi. biraz sistematiğinden bahsedeyim. bir ana ünite var, buradan kaç adet bisiklet kiralayacağınıza, kaç saat süre ile kiralayacağınıza karar verebiliyor, işleminizi buna göre yönlendirebiliyorsunuz. bu işlemler tamamlandıktan sonra sistem sizden kredi kartınızı okutmanızı istiyor. ispark bisiklet başına 50 tl tutarında bir bedeli, kullanım bedeli düşüldükten sonra iade edilmek üzere bloke ediyor. siz bisikletinizi alıp istediğiniz istasyona iade edebiliyorsunuz, bu arada geçen sürenin kullanım bedeli sistem tarafından hesaplanıyor, bloke edilen tutardan kullanım bedeli düşülüyor, kalanı iade ediliyor. kullanım bedelleri de öyle aman allah paralar değil, bir saat için 2, üç saat için 3 lira gibi paralar. buraya kadar ne hoş değil mi, hikayenin devamı da var. 

dün öğle saatlerinde iki tane bisiklet kiralayalım dedik. bostancı istasyonunda, sekiz on tane bisiklet olmasına karşılık, kiralama işlemlerinin yapıldığı ünite arızalı idi. bir sonraki istasyondan (caddebostan) kiralar, bostancı'ya gelir, bisikletlerimizi bostancı istasyonuna teslim ederiz dedik, ne de olsa, bu girişimde, istediğimiz istasyondan bisiklet kiralar, istediğimiz istasyona teslim edebilirdik, moralimizi bozmadık. 

caddebostan'daki istasyondaki ünite hem çalışır vaziyette idi hem de biri servis dışı olmasına karşılık üç tane de bisiklet olduğunu görünce çok sevindik. hemen kiralama işlemlerimizi gerçekleştirip bisiklet başına 50 telemizi bloke ettirdik. makine bize bir şifre verdi, bisikletlerin başına gidip bağlı bulundukları üniteye şifremizi girdiğimizde bisikletlerimize kavuşacaktık. ama o da ne? 0-9 arası rakamların bulunduğu panelde, 0, 1, 2 ve 3 dışında herhangi bir tuş çalışmıyor. benim elimdeki şifrede de bunlar dışındaki rakamlardan bir hayli var. diğer bisikleti deneyelim dedik, onda da aynı sorun ile karşılaştık, moralimizi bozmadık, müşteri hizmetleri diye bir şey var dedik, orayı aradık. 

müşteri hizmetleri bizi bir başka numaraya yönlendirdi, sandım ki, yakınlarda bir görevli var, gelip arızalı olan paneli tamir edecek, hemen verdikleri telefonu aradık. ters bir adam karşıladı bizi, derdimizi anlattık. adam bize "size yardımcı olamayız, ancak sizi en yakın istasyona yönlendirebilirim, oradan bisikletinizi kiralayabilirsiniz." dedi. (vay be! ne kadar da düşünemediğimiz bir şey söyledi bize) kendisine en yakın istasyonun (bostancı) durumunu da anlattık. yapılacak bir şey olmadığını söyledi.

yapılacak bir şeyin olmadığı bir durumda iki telefon konuşması yaptık. niye yaptık biz de anlamadık. bana sorarsanız yapılabilecek bir şeyler var:

sevgili ispark sevgili büyükşehir belediyesi, 
madem ki böyle bir işe giriştiniz, insanların bisiklete en çok yöneldikleri hafta sonları için de çalışan bir gezici ekip kurabilir, arızalara hızlıca müdahale edebilirsiniz. alt ve üst yapısını kurmadan, bakım anlaşmalarını yapmadan böyle bir hizmete kalkışmanın yerinde bir adım olmadığını biz vatandaş aklımızla bile çözebiliyoruz, siz ki bizlerin hayli hayli büyüklerisiniz. hadi bunu yapmadınız, yapamadınız, yapmak istediniz ama beceremediniz, önemsemediniz...diyelim, o zaman vatandaşın bisiklet kiralayacağı iki üniteden birinde arıza oluşur ise diğerini devre dışı bırakabilirsiniz. sözgelimi bisikletlerin bağlı bulunduğu panellerin tuşlarında bir arıza mı var, kiralama ünitesini de devre dışı bırakın ki, vatandaş, kiralama işlemini yapıp eli boş dönmesin. ayrıca, bloke edilen tutarın ne zaman ve nasıl iade edeceğine dair de bilgi verilsin ki, biz de vatandaş/tüketici olarak ona göre karar verelim. bloke edilen tutarın 48 saat sonra iade edileceğine dair herhangi bir ibare okumadım, okumuş olsam belki de bisiklet kiralamaktan vazgeçerdim. bu da işin bir başka boyutu. 

vatandaş olarak, yapabileceğimi yapıp kendi çapımda bir direniş hareketi oluşturarak, kiralama istasyonunda bulunduğum süre boyunca, kimsenin o istasyondan bisiklet kiralamamasını sağladım. ama ben gittikten sonra ne oldu tabi onu bilemiyorum. 

netice itibariyle şu oldu, ispark, karşılığını ve hakkını vermediği, daha doğrusu hiç vermediği bir hizmet için 100 tl tutarındaki bir bedeli iki gün süre ile uhdesinde tutma hakkı elde etti. ha bu yolları karış karış parselleyen, iki dakika kaldırıma yanaşık vaziyette bir araba görmesin, başına cümbüş sineği gibi üşüşerek hemen park ücreti kesmeye yönelen ispark görevlilerini düşündüğüm vakit bana çok da şaşırtıcı gelmiyor. 

bloke edilen o para 48 saat sonra iade edilmesin de görelim bakalım, buralarda ne şenlikler olacak.

(yalniz okur, 03.12.2012 10:21)


4 yorum:

  1. Açıklamaya göre uygulama başarılı olmuş, ama mart ayına kadar bakıma almışlar. Yakın zamanda tekrar başlayacaklarmış bisiklet kiralamaya.

    Bağdat caddesindeki yol için de her pazar günü 14.00'da Göztepe Parkında toplanıp hep beraber bisiklet sürüp protestomuzu yapıyoruz. Detayları http://bisikletyolunasahipcik.com'dan öğrenebilirsiniz. Sizi de bekleriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben caddebostan sahilde yürürken, protesto sürüşünüze denk geldim zaten... :)

      Sil
  2. bir de critical mass var, her ayın son cumartesisi göztepe parkından kalkıyor gemisi. son 8 yıldır mütemadiyen caddebostan sahilini bisikletle geçerim ve bu sistemin amacına hizmet edeceğini (geyik gezisi değil, ulaşım) hiç sanmıyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yüksek ihtimal hobi olarak keyif almak için kısa bir süreliğine kiralanabilir.. ama ulaşım amaçlı kiralama bana da biraz zor gibi geldi..

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...