OMActivities Etkinlik Takvimi

Etkinliklerinizi gönderin - Yukarıdaki Takvime ekleyelim !

7 Ağustos 2013 Çarşamba

4. Geocaching Toplantımızda neler oldu?

Dün (06-08-2013 tarihinde) 4.Geocaching Toplantımızı Kadıköy Moda Çay bahçesinde yaptık. Detaylı olarak toplantımızı yazmaya çalışacağım ama şunu önceden belirtmek istiyorum, OMActivities bloga yazmak, bloga uygun fotoğraf çekmek (ki bu sefer ben neredeyse hiç fotoğraf çekemedim) , Geocaching toplantısı düzenlemeye çalışmak, ayrıca yeni gelen oyunculara geocaching nedir anlatmak olduça zaman alıyor. Eğer bu yukarıda saydıklarımdan bazıları için yardımcı olabilirim diyen varsa lütfen mail atsın ve koşarak yanıma gelsin çünkü bazen yahu Özgehan olm sen ne yapıyorsun diye soruyorum. Ama geocaching hobisi gerçekten çok eğlenceli ve bu konuda uğraşmak hoşuma gidiyor. Neyse bu kadar mızmızlandıktan sonra hemen konumuza geri döneyim. :)

Daha önceki toplantılarımızı hep Avrupa Yakasında yaptık ama bu seferki toplantımızı ilk defa Anadolu yakasında düzenlemeyi deneyerek bir ilke imza attık. Bu sadece yeni arkadaşların da katılmasını sağlamış olduk. 

Geocaching Toplantısı öncesi hazırlıklar 

Bilenleriniz vardır bilmeyenler için 4.Geocaching toplantımızı saat 19.00 civarında Kadıköy Moda çay bahçelerinde başlayacak şekilde organize ettik. Bu yüzden ben toplantı organizatörü olarak erken gidip masa ayarlayayım istedim. Ama gittiğimden Danley ve ailesi benden önce gelmişler ve çocuk bahçesinde zaman geçiriyorlardı. Danley ve oğlu Zeke deneyimli geocacher'lar ;) eşi ve diğer çocukları da bu oyunu oldukça seviyorlar. Kısacası Danley'ler ailecek geocaching oyununu oynuyor ve seviyorlar. Biz konuşmaya başlarken eşim Sarah'da toplanma noktasına geldi. Danley ben Sarah masaları birleştirip kendimize uygun bir alan oluşturduk. Toplantıya katılacağını söyleyen 11 kişi gelirse hepsi için uygun yerimiz olmalıydı. Ne de olsa misafirlerimizi iyi bir organizasyonla karşılamak güzel olur diye düşündük :) 

Sarah ve ben 

Daha önceden bastırdığımız A4 boyutunda geocaching sembolumuzu de ağaca yapıştırdıktan sonra beklemeye başladık. (Öncesinde hazırlıklarımız: Geocaching sembol baskısı, deneme kutusu hazırlama ve saklama - kutunun anlatıldığı bir küçük tanıtım sayfası,  geocaching yaygınlaştırma proje çalışma çıktısı, Earthcache nedir örnek earthcache çıktıları)



İlk ziyaretçilerimiz Abdullah ve Emre oldu. Daha önceki etkinliklere katılmadıklarından onları bizde tanımıyorduk. Etkinlik öncesinde facebook sayfamızdan :biz geleceğiz ama sizi orada nasıl tanıyacağız diye sormuşlardı. Ama bizi bulmaları kolay oldu.

Aslında bizim toplantılarımıza katılmak isteyenlerin toplantı noktasını bulmaları oldukça basit. Koordinat noktasını verdiğimiz için direk toplantı alanına rahatça gps cihazınız varsa gelebiliyrosunuz. Üzerimizde genellikle geocaching sembollu tshirt ve masamızda malzemeler olduğu için de masamızı kolayca bulabiliyorsunuz. Bu yüzden bir sonraki toplantıya gelirken bizi bulamama gibi bir endişeniz olmasın. Yani kaybolmuyorsunuz aksine bizi çok kolay bulabiliyorsunuz.


Abdullah ve Emre'de bizi çok kolay buldu. Hemen tanıştık ve karşılıklı sorulara başladık. Ben ne kadar süredir oynadıklarını daha önce hiç kutu bulup bulmadıklarını sordum. Onlarda kuralları kutu nasıl saklanacağını daha önceki aramalarında bulamadıkları kutuları bize sordular. Kısacası hızlı bir tanışma ve hemen geocaching konusuna giriş oldu...

Özellikle Bahariye' caddesi üzerine sakladığım kutu bir çok kişi tarafından bulunamamış. Şunu anladım ki o kutu ilk başlayanlar için çok kolay bir kutu değil ama merak etmeyın kutu halen orada. Belki kutunun sayfasına ilk başlayanlar için biraz zorlayabilir diye yazmalıyım.. Bilemiyorum ;)

Emre ve Abdullah şu anda üniversitede okuyup hem de çalıştıklarını söylediler, ikisi de bilgisayar başında oldukları için anladığım kadarı ile internet konusunda da oldukça meraklılar. Bu nedenle blog yazma konusunda da deneyim kazanmışlar. Bizim blog'umuzu da takip ediyorlarmış. Bunu duymak ayrıca beni çok sevindirdi. En azından burada yazdıklarımın boşa gitmediğini geocaching oyununun gelişmesi için katkıda bulunduğunu görmüş oldum. Eğer kendi blogların adreslerini bizimle paylaşırlarsa biz de onların yazdıklarını okur ve link değişimi bile yapabiliriz.. ;) 

Abdullah ve Emre'nin yeni kutular saklayacağına ve oyunun gelişmesine yardımcı olacaklarını tahmin ediyorum. En azından ben öyle hissettim. Umarım yanılmam ve onları ilerideki etkinliklerimizde görebiliriz...:) 

Daha sonra Erhan ve yanında getirdiği iki arkadaşı toplantımıza katıldı. Erhan büyük kutu bulmak ve kutu saklamayı  sevdiğinden yanında yine süper bir kutu getirmişti. Üstelik bu sefer içine bir de ÇALIŞMAYAN oyuncak koymuş. Ben bir anda uzaktan kumandalı helikopteri görünce çok heyecanlandım ama çalışmıyor yahu dediklerinde biraz hayal kırıklığına uğradım tabi.. Neyse...

Erhan'ı geocaching toplantılarına daha önceden gelenler zaten tanıyordur. Istanbul'daki iki multicache kutudan birine sahip. Diğeri Hasan abinin multicache'i. Ayrıca trigger kutusunun da sahibi Erhan. (beraber saklamıştık, süper bir denemeydi)

Erhan'da geocaching oyununu benim gibi çok seviyor ve farklı kutuları farklı yerlere saklamasıyla ün kazandı :) Arkadaşı Gizem de geocaching oyununa meraklı gözüküyor. Lise çevresine bu oyunun yayılması gerektiğini söyledi ve bu konuda yardım edebileceğini söyleyince çok sevindim. Eğer geocaching lise ve üniversite öğrencilerinin ilgisini çekmeye başlarsa bir anda çook hızlı bir şekilde yayılabilir diye düşünüyorum. Umarım bu konuda bir şeyler yapabiliriz.

Etkinliğimize daha sonra askerden arkadaşım Türker ve eşi katıldılar. Ben Türker'e geocaching oyununu hep anlatıyordum ama hiç bu kadar detaylı dinlememişlerdi. Özellikle Tuğçe oyunu çok eğlenceli ve farklı buldu hemen uygulamayı cep telefonuna indirdi ve denemek istedi.  Umarım oyunu bu heyecanla oynamaya devam eder ve yeni kutular saklar bu sayede bizler de onun sakladığı kutuları bulmuş oluruz..

Bu arada bu toplantımızda diğer etkinliklerden farklı olarak değişik bir küçük etkinlik ekledim. Daha önceden sakladığım bir küçük kutunın koordinatlarını ve kutu hakkında bilgiyi yeni deneyecek arkadaşlara verdim. Bu sayede gerçek oyuna adapte olmaları ve bu heyecanı küçük de olsa yaşamalarını sağlamış olduk. Kutuya Zeke, Danley, Tuğçe, Erhan, Türker ve sanırım bir kaç kişi daha gitti. Beraberce ilk kutularını bulma deneyimini tatmış oldular. Sanırım küçük de olsa bir heyecan yaşadılar ve hoşlarına gitti.. Yeni başlayanlar için Kutu saklama etkinliğini  diğer toplantılarda da yapabiliriz.. Oldukça işe yarıyor gibi gözüküyor...


Trafik yüzünden geç kalanlar olabilir diye biraz daha bekleyelim mi diye düşünüyorken, Burçin ve eşi toplantımıza katıldı. İkisi de ilk defa geocaching toplantısına katılıyorlar. Daha önce kutu bulmamışlar ama kutu saklama deneyimi yaşamışlar. Ama hiç başarılı olamamışlar. Mesleği icabı yurtdışına çok seyahat ettikleri için kutuları genellikle yurtdışına saklamayı denediklerini ama bir türlü başarılı olamadıklarından bahsettiler. Bende bunun bir kaç sebebi olabileceğini söyledim. Bir dahaki denemelerinde bu sebepleri gözönüne alarak kutu saklamayı deneyecekler bakalım başarılı olabilecekler mi göreceğiz. 
Ayrıca hemen geocaching uygulamasını cep telefonlarına indirerek toplantımıza katıldıklarını cep telefonundan işaretlediler ve ilk etkinlik kutularını bulmuş oldular.

Bildiğiniz gibi Ağustos ayı geocaching sanal madalyon toplama şansımızın olduğu bir süre. Bu yüzden toplantıya katılan tüm geocaching oyuncuları sanal madalyon kazandılar. Eğer kazandıkları madalyonları görmek istiyorlarsa yapmaları gereken: Geocaching.com profil sayfalarına girip, souvenior bölümüne bakmaları gerekiyor.


Bu sayede Burcin ve Ahmet'de ilk madalyonlarını ve ilk kutularını etkinliğimize katılarak kazanmış oldular. Ayrıca Iphone ile harita üzerinden nasıl koordinat alabileceklerini de öğretmiş oldum ;) Bu sayede yeni kutu sakladıklarında koordinatları daha iyi verebilecekler diye düşünüyorum.. Umarım yeni kutu saklama konusunda onlar da başarılı olur ve bu sayede bizler de bir sürü kutu buluruz...

Toplantımıza katılacağını söyleyip katılamayanlara küçük de olsa bir serzenişte bulunuyorum ve lütfen bir dahaki toplantıya yanınızda bir kaç arkadaşla birlikte gelin diyorum :) Bu sayede en azından küçük geocaching gurubumuzu biraz daha büyütebiliriz.

Geocaching Yaygınlaştırma Projesi 

Bu arada Geocaching Yaygınlaştırma Projesi çalışmamız da oldukça ilgi çekti. Bu konuyu çok kısa olarak özetlemem gerekirse fikir şu:
Geocaching temalı küçük bir Istanbul Geocaching Kampı hazırlamak. Şehir dışından gelmek isteyenler için Cumartesi akşam kalmalı bir program.
Bölge olarak Büyük ada ve diğer adaları kapsayan bir bölge.  Ortalama 20 kutu civarı bir avlanma seansı, ayrıca geocaching yaygınlaştırma için küçük oyunları kapsayan bir küçük eğitici kamp. Istanbul'dan katılacaklar için kalma zorunlulupu yok günübirlik katılabilirler. Harcamalar için gereken bütçeyi de belki bulabileceğimiz sponsorlar ile etkinliği hem ödüllü hem de daha kaliteli yapma şansı..

CITO - Cache in Trash Out Toplantısı 


Bir sonraki toplantımız 24 Ağustos günü olacak. Bu çok özel bir etkinlik. Çünkü Istanbul'da yapılacak ilk CITO etkinliği olacak. CITO - Cache in Trash Out yani geocache içeri çöpler dışarı olarak türkçeye çevrilebilir. Bu etkinliği düşünen Danley ve oğlu Zeke'ye çok teşekkür ederim. Evlerinin arkasında küçük br orman olduğunu ve bu ormanın geocaching için güzel bir mekan olduğunu söylediler. Ama problem etrafta çok çöp bırakılması. Sosyal sorumluluk projesi olarak dünyada geocaching.com'un çok önem verdiği bir proje çöplerin toplanması. Sonuç olarak geocaching doğada oynanan bir oyun ve biz oyuncular bu konuda dikkatli olursak bu oyunu oynayacak kişilere de az da olsa çevre bilinci vermiş oluruz diye düşünüyoruz.


Koordinatlar: N 41° 02.107 E 029° 11.050 

Bu sebeple Danley ve Zeke kendi evlerine yakın olan bu bölgede CITO etkinliği yapmaya karar verdiler. Ayrıca katılanlara da küçük de olsa bir ödül - etkinlik sonrası pizza vermeyi düşünüyorlar. Bizlerde geocaching oyuncuları olarak bu güzel etkinliğe katılmaya karar verdik. Eğer sizde 24 Ağustos 2013 Cumartesi Istanbul'un ilk CITO etkinliğine katılmak isterseniz lütfen şu linkten katılacağınızı bildiriniz. Çöp torbaları ve eldivenler Danley tarafından alınmış, sadece yapmanız gereken koordinatları verilmiş noktaya gelip CITO etkinliği için belirlediğimiz bölgede belli bir süre  bir kaç çöp toplamak. Ayrıca Danley ve Zeke bizim için o bölgede bir kaç kutu da saklayacak. Bu sayede gittiğnizde o kutuları da bulup (toplam 5) kutu bulma sayınızı da arttırabilirsiniz...

Ne diyorsunuz? Geliyor musunuz?  (Lütfen yorum bırakmayı unutmayınız)

Ağustos etkinliğize katılan tüm oyunculara ve geocaching severlere teşekkür ederiz. Katılmak isteyip katılamayanlara da bir sonraki etkinliğimizden haberdar olabilmeleri için bizi izlemelerini tavsiye ederim. Görüşmek üzere... İyi avlanmalar.


Sormak istediğiniz tüm sorular ve daha fazla bilgi için 

Facebook sayfamız: Geocaching Türkiye
OMactivities sayfamız: OMActivities 



11 yorum:

  1. gönül isterdi ki katılan herkes yorum yapsın.. yorum yapmasa bile kendi kutularını saklasınlar. :D

    YanıtlaSil
  2. Toplantıya katılamadık çünkü bayram tatilini bahane edip motosikletle Toros Dağlarını aşmaya gitmiştik. Gitmişken boş durmadık elbet. Niğde Aladağlar'daki Demirkazık zirvesinin eteklerinde terk edilmiş bir maden ocağına (rakım 3000 metre) bir kutu sakladık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gözlerimiz sizleri aradı toplantıda.. CITO toplantısı var 24 Agustos 2013'de o zaman uygun olur musunuz bilemiyorum tabii :)
      http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?wp=GC4GKKG

      Sil
  3. Çok güzel etkinlikler. Çok imreniyorum. Bende gelmek istiyorum. :) Tüm geocaching seven arkadaşlara selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Murat seninle daha bir çok etkinlik yapacagız merak etme ;)
      Balıkesir ve cevresi senin kutularınla şenleniyor zati. Ayrıca belki CITO etkinliğinde bulusuruz..

      Sil
  4. Oyunun varlığından dün (14.08.2013) haberdar oldum. 13 yıldır sürüyor olması ve benim bunu dün farketmiş olmam gerçekten utanç verici olsa da çevremde hiç kimsenin bilmiyor olması durumu biraz kurtarıyor.

    Oyunu fark ettiğim anda bir şeyler yapmak istedim. Yakın çevremde bulunan kutuların yerlerini belirledim fakat -gereğinden fazla- detaycı olmamdan dolayı önce kuralları tamamen kavramam gerektiğini düşündüm. Bir anlık hevesle herhangi bir yerde, herhangi bir iz bırakmak istemem.

    Öncelikle oyunun çok basit olduğunu fark ettiğimi belirtmek isterim:) KEndimi eksik hissettiğim konu ise, başka bir yazınızda sizin de belirttiğiniz gibi ingilizce bilgimin yetersiz oluşu.

    Oyunu küçük çaplı oynayabilirim. Blog'unuz üzerinden veya gezenbilir.com sitesi üzerinden katılabileceğimi gayet iyi biliyorum fakat yukarıda da belirttiğim gibi kişilik olarak aşırı meraklı ve detaycı olmam, 'oyunu ya oynandığı gibi yada hiç oynanamaya' mecbur bırakıyor. Hatta belirlediğim kutulara gidip, log defterine yazı yazmamamın sebebi, ingilizce bilmiyor oluşum. Sizin ve birçok arkadaşın geocaching'de bulunan kayıtlarına baktığımda, gayet güzel ingilizce ve Türkçe dillerinde yazılar hazırladığınızı görüyorum. Belki 'chicken translate' şeklinde çevirilerde vardır fakat anlamadığım için bana gayet düzgün görünüyor :)

    Çöp toplamayı severim, toplantınıza çok büyük ihtimalle katılacağım. Sizden ricam eğer ingilizce gerçekten benim düşündüğüm kadar büyük bir problem değilse, beni bu konuda ikna etmeniz :)

    Sevgiyle,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. selamlar Sportexhaust,

      önerim bizim geocaching toplantılarımıza veya etkinliklerimizden birine katılman ve kafanda olusmus tum soruları bizlere sorman. Bu sayede daha hızlı ögrenebilirsin. ingilizce sorununu kafana takma o konuyu en kısa sürede çözeceğiz ve siteyi türkçeleştirme projemiz devam ediyor.

      http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?wp=GC4GKKG

      CITO toplantımıza gelirsen tanısmıs oluruz ;)

      ingilizce konusunu merak etme

      Sil
    2. Site ile ilgili herhangi bir problem yok aslında. Problem geocaching.com'a ve log defterine yazacağım yorumlar.

      Mesela imdb.com, film yorumlarında ingilizce dışında herhangi bir dile (en azından Türkçe'ye) izin vermiyor. Geocaching'de böyle bir problem var mı?

      Sadece Türkçe anlatım ile kutu saklanabilir mi?

      -

      Siteye resmi dil olarak Türkçe ekletmek benim için zor bi iş fakat Chrome ve Firefox tarayıcılara eklenti ile site için 'Türkçe dil yaması' yapmayı planlıyorum(daha önce facebook için yapılmıştı). Eğer sizin projeniz ilerleme kaydettiyse, ben vazgeçebilirim.

      Herneyse, toplantıda görüşürüz.

      Sil
    3. imdb.com gibi değil. Yani türkçce yorum yazabiliyorsun. O yüzden türkçe içerik oluşturmamıza izin verdiler. Çeviri işi eylül ekim gibi başlanacak.

      Sadece türkçe anlatım ile kutu saklayabileceğiz, ama bunu önermiyorum şu anda, nedeni türk oyuncu sayısı şu anda cok az. o yüzden yabancılar daha fazla kutu buluyorlar /turistik yerlerde ingilizce anlatımlı kutu sakladığın zaman turistler türk oyunculardan daha fazla kutu buluyor :))) ama zamanla türk oyuncu sayısı artacak ve sadece turkce icerikli anlatımlı kutu sakladıgın zaman o kutular da bulunacak..

      dil yaması fikrin icin teşekkür ederim. Ama dil yaması gecici bir cozum. Kalıcı olması icin geocaching.com ile birlikte calısıyoruz. En azından biz talebimizi ilettik bakalım ekim ayında alacagımız cevabı sizlere iletirim..

      bu arada etkinliğe gel soracagın tüm soruları da bir yere not al sonra unuttugun falan olmasın hepsini cevaplayayım :))

      24dünde görüşmek üzere

      Sil
  5. Yedeğini almadan 'Gönder'diğim yorumum eğer silindiyse blogger'ı ömrümün sonuna kadar affetmeyeceğim. Admin Onayı beklediğini umuyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. onay işlemi SPAM engellemek için..
      merak etme her şey kontrol altında :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...