OMActivities Etkinlik Takvimi

Etkinliklerinizi gönderin - Yukarıdaki Takvime ekleyelim !

6 Mart 2014 Perşembe

Dagcılık Deprem AKUT ve ben

Üniversite zamanı... Öğrenciliğin en keyifli dönemleri.. YTUDAK Dağcılık klubünde teorik ve pratik eğitimlerimizi alıyoruz. Evet o dağcılık eğitimi alanlardan biri de benim. Amacımız seçeceğimiz uygun bir dağ bulup zirvesine ulaşıp, kazasız olarak tekrar inmek. Bunu yapmak için heyecanla uygun zamanı bekliyoruz.


Peki ekip olarak bu tırmanışı yaparken ters giden bir şeyler olursa ne olacak? Hava bir anda değişirse, aramızdaki ekip arkadaşlarımızdan birine bir şey olursa ne yapacağız? Olası bir çığ problemi karşısında ne yapmalıyız? Teorik olarak eğitimi tamamlıyoruz ama kontrol edemediğimiz durumlarda kazalarda ne yapacağız? 

İşte benim AKUT (Arama Kurtarma) ile ilk tanışmam üniversite dağcılık yıllarına dayanıyor. O zamanki amacımız AKUT'a dahil olup diğer dağcı arkadaşlarımıza yardıma ihtiyacı olduklarında yardım etmekti.
Ayrıca AKUT'un kurucusu bir Kar Leoparı ( yani 1992-1994 tarihleri arasında 7000 m yüksekliğinde 5 dağı tırmanan bir sporcu). Düşünsenize, 1995 senesinde Everest'e tırmanan ilk Türk dağcısı Nasuh Mahruki ile tanışacak onun ekibinde olacaktık.



Kısacası üniversite dağcıları gönüllü olarak AKUT ekibine dahil oluyorlar ve zor durumda kalan diğer arkadaşlarına yardıma koşuyorlardı.  99  depremi AKUT için bir dönüm noktası oldu. Dağcı arkadaşlarımızı kurtarmak için kurulmuş gönüllü dağcılardan oluşan ekip bir anda kendisini DEPREM felaketi yüzünden yaşam savaşı veren insanlarımızı kurtarırken buldu. 

Ayrıca Türkiye'de AKUT isminde bir oluşum ile  bu sayede tanışmış oldu.  Sivil Toplum Örgütü (STK) örneğini çoğu insan ilk olarak AKUT ile tanıdı...

Geçen gün Nasuh Mahruki ile tekrardan karşılaşma şansı buldum. Bize AKUT'un ve STK'ların ne gibi sıkıntılarla karşılaştığını  ayrıca AFETLERE karşı her zaman hazır olmamız gerektiği konusunda bize uyarılarda bulundu. ''Ne kadar çok kişiyi bilgilendirebilirseniz o kadar çok kişiyi kurtarma şansımız olur'' dedi.  


Şimdi size genel olarak Afet Bilinclendirme Seminerinin kısa bir özetini yazmaya çalışacağım. Bakalım ne kadar başarılı olacağım? Görelim...





Türkiye genelinde bir anket yapsak eminim DEPREM dediğimizde akıllarına yardım için AKUT gelecektir. 

Peki, AKUT sadece deprem için mi var? Hayır.  

Doğa koşullarında meydana gelen kaybolma ve kaza olaylarında deprem, sel, yangın gibi doğal afetlerde başı dertte olan kişilere yardım götürmek ve doğru kurtarma çalışması yaparak can kaybını en aza indirmek için var. Ayrıca bir sürü etkinlikle toplumu arama kurtarma konusunda bilgilendirmeye çalışıyor. 

Bu çalışmaları yaparken AKUT ekibinde çalışanlar
  • Gönüllülük, 
  • Karşılıksız Yardımseverlik, 
  • İnsan hayatına değer vermek, 
  • Dürüstlük 
  • Güvenilirlik  ,değerlerine sahip olmalı. 


DEPREM

''Türkiye deprem bölgesi üzerinde ve biz bunu biliyoruz, o zaman afetlerle yaşamayı öğrenmeli ve öğretmeliyiz!'' diyor Nasuh Mahruki. 



Depreme hazır olun! 


-Deprem öncesi, deprem anı ve deprem sonrası için mutlaka PLAN yapın. 
-Mutlaka bir hayata devam çantası oluşturun.
-Binanızın depreme dayanıklı olup olmadığını kontrol ettirin. 
-Bulunduğunuz mahallede bir afetten sonra hizmet alabileceğiniz noktaları öğrenin
-Evinizdeki yüksek eşyaları sabitleyin. Düşme ihtimali olan eşyaları saptayın ve önlem alın. 
-Olası kayıplar karşılayabilmek için evinizi iş yerinizi kendinizi ailenizi sigortalayın

Deprem anında yapmanız gerekenler! 


-Sakin kalmaya çevrenizdekileri sakin tutmaya çalışın.
-Mümkün olduğunca hareket etmemeye çalışın
-Merdivenlerden asansörden ve balkonlardan (pencerelerden) uzak durun
-Eğer binanız depreme dayanıklı ise, yere ÇÖKÜN, yere ayaklarınızı kendinize çekerek YATIN ve mümkünse bir büyük eşyaya tutunun.
-Deprem anında dışarıda iseniz, köprülerden, ağaçlardan, direklerden uzak durun. 

Deprem sonrasında yapmanız gerekenler! 


-Artçı depremler olağandır. Çökün, yere YATIN, TUTUNUN
-Binadan çıkarken ocak, gaz, elektrik sigortalarını ve su vanalarını kapatın!
-Hasar görmüş binalardan uzak durun
-Telefon kullanmayın
-Kibrit ve çakmak kullanmayın
-Olanağınız varsa kendi hasarlarınızın fotoğraf çekin (sigorta işlemleri için) 

AKUT'un özel olarak yaptırdığı Deprem Yangın ve Sel ile bilgilerin bulunduğu el kitapcığından daha fazla bilgi alınabilir. Bu arada bilinçlenme semineri sadece deprem için değil merak ettiyseniz sosyal medya adresleri ve telefon numarası burada ;) 



Nasuh Mahruki'nin verdiği kısa bilgilendirme sonucunda aklıma kalan ilginç notlar:

  • Ev telefonunuzun yanına ev adresinizi yazın. Siz bilebilirsiniz ama evde bilmeyen biri misafiriniz olabilir ve acil olarak lazım olabilir. 
  • En kötü PLAN bile PLANSIZLIKTAN iyidir!  AFET öncesi, AFET anı ve sonrası için plan yapın ve bunu refleks haline getirmek için antreman yapın.
  • İlkyardım eğitimi alın
  • Türkiye deprem bölgesindedir! Afetlerle yaşamayı öğrenmeliyiz 
  • AKUT sadece deprem için değil, kurtarmaya muhtaç tüm canlılar için çalışmalarını yürütüyor. 
  • AKUT'un her zaman gönüllülere ihtiyacı var. Bizim her daim hazır olabilmemiz için her zaman desteğinize ihtiyacımız var. 
  • AKUT 18 Yılda - 1531 operasyon yapımış , 1855 kişi + 267 canlı hayvan kurtarmıştır. 
  • Acil durum kısa telefon numaraları ezbere bilmiyor olabilirsiniz o yüzden cep telefonunuza yazın

Ambulans: 112
İtfaiye:      110
Doğalgaz:  187
Polis:        155
AKUT:     (212) 2170410

Şu ana kadar yapılan operasyonların yıllık dökümü 



Ben üniversite yıllarımda AKUT'un içinde bulunmuş biri olarak (Lojistik biriminde kısa bir dönem)  Bumerang sayesinde tekrardan AKUT çatısı altında olmak beni farklı duygulara götürdü. O zamanlarda kaybettiğimiz yakın arkadaşlarım Petorak ve Sertaç'ı tekrardan bir kez daha sevgi ile anıyor Nasuh Mahruki ve tüm ekip arkadaşlarını  insan hayatına verdikleri değer yüzünden  gönülden tekrardan tebrik ediyorum. 

AKUT için zaman ayırmak isterim ama zamanım yok diyebilirsiniz. Ama küçük bir bağışınız ile kurtarılmayı bekleyen bir cana dokunmuş olacaksınız... Küçük az diye düşünmeyin---> BAĞIŞINIZ İÇİN
Ayrıca AKUT hakkında yazılmış bu yazıyı arkadaşlarınızla paylaştığınız zaman da yardım etmiş oalcaksınız. Unutmayın ne kadar çok kişiye sesimizi duyurursak o kadar büyürüz... 




Gönüllü olan tüm STK üyelerine saygılarımı sunuyorum. Umarım aklımda kalanları yazıya düzgün bir şekilde dökebilmişimdir. Beni üniversite yıllarıma kadar götüren bu güzel etkinlik için emeği geçen herkese teşekkürler...

Özgehan


Ayrıca Gönüllü olmak isteyenler için AKUT gönüllülük toplantısı 








6 yorum:

  1. Akut'un önemini bilmeyen kalmamıştır sanırım ,özellikle son depremler sonrasında..
    Son Trabzon ziyaretimde sumela manastırı doğal park içerisinde 2 gün önce uçuruma yuvarlanmış ve ancak 2 gün sonra fark edilmiş bir kazaya şahit olduk..Karadenizi bilirsiniz çok sarp yerlerdir.Normal insanların inebilecegi bir nokta olmadığı için AKUT ekibinin uzun uğraşları sonucu ,biri yaralı diğeri x olmuş olarak çıkarıldı..
    Ekibin çabasına ,profesyonelliğine bizzat o zaman şahit olmuştum..
    AKUT Önemli ,destek şart !
    Paylaştığınız için teşekkürler ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu arada sonradan fark ettim. Akut 2011 yılından beri INSARAG üyesi (INTERNATIONAL SEARCH AND RESCUE ADVISORY GROUP ) Bu da şu demek oluyor 40 kişilik bir kurtarma ekibi tam donanımlı olarak Birleşmiş Milletler standartlarında kurtarma yapabiliyor.

      Kendi ekipmanları, suyu, kalacak yeri vs ile tam donanımlı bir ekip AKUT

      destek konusunda kesinlikle haklısınız. Bu yüzden bize düsen gorev AKUT'u hatırlatmak ve calısmalarını daha fazla kişiye ulaştırmak. Sosyal medya ekibi de oldukca basarılı gonullulerden olusuyor...

      Sil
  2. Valla süper yazmışsınız elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bahadır elimden geldiği kadar yazdım. Umarım okuyucular anlayabilir ve herkese ulaşabilir AKUTun yaptıkları...

      Sil
  3. Ellerinize sağlık, çok faydalı bir paylaşım olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. begenmenize sevindim efenim.. Eğer bir kişinin bile işine yararsa ne mutlu...

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...