OMActivities Etkinlik Takvimi

Etkinliklerinizi gönderin - Yukarıdaki Takvime ekleyelim !

5 Temmuz 2014 Cumartesi

YELP Elit Uyelik nedir? Röportaj bölüm 2

Kendini kısaca tanıtır mısın?

Merhaba ben Alper. 1977 doğumluyum. IT sektöründe çalışıyorum. 6 aylık YELP üyesiyim.  Elit üyeyim.

Elit üyelik nedir?

Yelp üyelerinin belli bir süre sonra kazanabilecekleri bir üyelik türü.  Elit üye olmak için bildiğim  kadarı ile Yelp'in baktığı bir kaç kriter var.  Düzenli yorum yapıyor musun? Yorumların yeterince detaylı ve gerçekten faydalı mı ? Ayrıca sosyal yanının kuvvetli olmasına ve genel tavırlarının Yelp'in ruhunu yansıtıp yansıtmadığınada bakılıyor diye biliyorum.  Kısacası aktif bir Yelp kullanıcısı olman ve topluluğa katkı sağlıyor olman Yelp Elit üyesi olma şansını artırıyor.



Elit üyelik sana ne kazandırdı?

Yelp üyesi ile Elit Yelp üyesi arasındaki en büyük fark ayda bir yapılan ve 2 saat süren Elit Etkinliklerine katılma hakkı kazanmak ve bu sayede yeni mekanlar tanımak. Elit Etkinliklerine katılım sayısı sınırlı oluyor. Ama bana göre Elit olmanın en güzel özelliklerinden biri dünyanın neresine gidersen git orada YELP Etkinliği varsa ona katılma hakkını kazanıyorsun. Bence bu çok eğlenceli ve özel bir durum.

Yelp üyelerinden ne bekliyor ?

Yelp'in üyelerinden herhangi bir talebi yok. Sadece uygulamanın kullanıcısı olup içerikten faydalanmayı tercih edebileceğin gibi bu içeriğin oluşmasına katkı da sağlayabilirsin. Bu aslında topluluk üzerinden gönüllülük esasında yürüyen bir sistem. Kullanıcıları mümkün olduğunca katılımcı olmaya ve gidip gördükleri yerler hakkında bildirimler yaparak (yorum, fotoğraf, ipucu) bu topluluğa katkıda bulunmaya teşvik eden bir sistem söz konusu. Sonuçta birileri vakit ayırıp senin için faydalı bir bilgi sunmaya çalışıyorsa sende başkaları için aynı şeyi yapabilirsin.


Yelp üyelerine ne tip avantajlar sağlıyor ?

Yelp’e aslında bir online şehir rehberi diyebiliriz, kullanıcılara sunduğu en büyük avantaj şehirleri yerel gözüyle keşfetmek. Örneğin tamamen yabancısı olduğun bir şehire gideceğin zaman; diyelim ki Amsterdam'a gideceksin, Yelp'te konumunu Hollanda olarak değiştirdiğinde Hollanda’daki Yelp topluluğuna ve kullanıcı forumlarına erişebiliyorsun. Böylece Hollanda'ya gitmeden seyahatini programlayabiliyor ve sonuçta süprizlerle karşılaşmıyorsun, çünkü sana yardımcı olanlar zaten orada yaşayan insanlar oluyor. Aynı zamanda kullanıcıların yapmış olduğu listelere erişebiliyorsun, böylece en iyi restoranları, veya gezilmesi gereken yerleri tespit etmek çok daha kolay oluyor.

Bulunduğun kentte Yelp’in etkinlik yöneticisi tarafından düzenlenen resmi etkinliklere veya Yelp kullanıcılarının düzenlemiş olduğu etkinliklere katılabilmen yine Yelp’in kullanıcılarına sunduğu büyük bir avantaj. Bu sayede hem bulunduğun konumdaki Yelp topluluğu ile iletişime geçip yeni insanlar tanımış oluyorsun, hem de çevren hakkında en doğru bilgiyi edinme şansın oluyor. Ayrıca üyelerin Yelp üzerinden kendi etkinliğini açabiliyor olması çok keyifli bir durum, bu sayede seninle ortak zevklere sahip yeni insanlar ile tanışma fırsatı bulabiliyorsun.

Yurt dışından gelenler senin yorumlarını okuyabiliyor mu?

Eğer Türkçe yorum yazmışsan Türkçe bilmiyorsa okuyamaz. Yani anlayamaz ama puanlamadan iyi veya kötü olduğunu görebilir. Yelp üyeleri istedikleri dilde yorum yapma hakkına sahipler. Ben genellikle Türkçe yorum yazıyorum. Ve yurtdışına gittiğimde orada türkçe yorum gördüğüm zaman çok seviniyor ve o yazılan yoruma çok daha fazla güveniyorum. Hele tanıdığım bir üye ise o zaman o kişinin özelliklerini de bildiğim için yorumları benim için çok daha gerçekçi ve faydalı oluyor. Bu nedenle bence Türkiye'ye gelmiş biri kendi ülkesinden bir YELP'çinin yorumlarına (hele o kişiyi tanıyorsa) çok daha fazla güvenir.  Tabi bu kullanıcıya göre değişebiliyor. Otantik yerel yorumları daha önemseyen biri o bölgenin insanının yazdığı yorumları okumak isteyebilir. Bu kesinlikle kullanıcının kendi kişisel seçimi ile alakalı bir durum.

En çok ne hoşuna gidiyor?

Bence sohbet alanı çok güzel, geçenlerde mesela bir Japon Türkiye'ye geleceğini Kapadokya'ya nasıl gidebileceğini sormuştu.  YELP'çiler sohbet alanında sorulan sorulara cevap veriyor ve orada birbirleri ile tanışıp yardımlaşıyorlar.

Son olarak da biraz istatistiklerden bahsedelim. Senin şu ana kadar YELP üzerinden tanıştığın kişi sayısı kaçtır?


Ben çok sayıda YELP'çi ile tanıştım. 80'e yakın yorum yaptım. 200'e yakın fotoğraf ekledim. 20'ye yakın etkinliğe katıldım. Sonuç olarak ben YELP'i çok sevdim. Sosyal bir ağ olarak bu ailenin içinde olduğum için mutluyum. Tabi unutmamak gerekiyor bu  verdiğim sayılar benim şu ana kadarki yaptıklarım ve bu sayılar üyeden üyeye değişmektedir. Zaten kişilerin profillerine girince yorum ve fotograf sayılarına erişmek mümkün. Bu arada bana YELP sayfam(alperatay.yelp.com.tr )üzerinden ulaşabilirsiniz.


YELP nedir? Roportaj bölüm 1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...