OMActivities Etkinlik Takvimi

Etkinliklerinizi gönderin - Yukarıdaki Takvime ekleyelim !

3 Temmuz 2014 Perşembe

YELP nedir? Röportaj Bölüm 1

OMA Etkinlikleri'nden birinde tanışma fırsatı bulduğum YELP Istanbul Topluluk yöneticisi Gülfem'e YELP nedir? diye sordum. ''Insanlara bilgi veren hem online, hem de sosyal bir çevre oluşturmasına izin veren bir sosyalleşme platformu.'' dedi.


Sizler de benim gibi YELP'i çok detaylı bilmiyor olabilirsiniz diye  YELP hakkında küçük bir röportaj yaptım.
Hatta durmadım Elit üye Alper ile de Röportajın ikinci bölümünü hazırladım. Röportajı okumaya başlamadan önce YELP.com hakkında birkaç küçük bilgi vereyim:

- 2014 ilk çeyreğinde aylık ortalama yaklaşık 132 milyon farklı ziyaretçi YELP'e uğramış.
- Yelp'çiler 57 milyon üzerinde yerel yorum yazmış.
"When people want to find a place to go to dinner, they're not searching; they're going to Yelp."   cümlesini Steve Jobs (4/8/2010 tarihinde) söylemiş.  
- Iphone Siri uygulaması lokasyon bilgilerini YELP'ten alıyor. Denemek isterseniz Siri'ye en yakın restaurant'ları sorun. Ekranınıza  dikkatli bakın bakalım bilgiler nereden geliyor. Ben görünce şaşırdım. 
-Artık ben de YELP'çiyim. Deneyimlerimi pozitif negatif YELP'e yazıp diğer YELP'çilere bilgi veriyorum.

Şimdi çok uzatmadan isterseniz neymiş bu YELP detaylı olarak bir bakalım...



Hiç bilmeyen biri için YELP'i anlatır mısın?

Tabi ki, YELP bir web sitesi. (http://www.yelp.com.tr/) Aynı zamanda uygulamaları olan bir platform. YELP'i online bir şehir rehberi gibi düşünebilirsin.  Gitmek istediğin yerlerle ilgili bir sürü bilgi bulabiliyorsun. Park'tan, Spor salonuna, Cafe'den Konser salonuna, Elektrik tesisatçısından tut da nakliyeciye kadar her türlü yer ve hizmet aldığın işlerle ilgili yorumlar bulabiliyorsun. Benim görevim de Yelp’in bilinirliğini arttırmak, etkinlikler düzenleyerek yorum yazan insanları buluşturmak, sitedeki içeriğin artmasına yönelik faaliyetlerde bulunmak, yani Yelp’in İstanbul’daki sesi ve yüzü olmak.
Kısacası YELP: insanlara bilgi veren hem online, hem de sosyal bir çevre oluşturmasına izin veren bir sosyalleşme platformu.

 Gülfem A. ve Ozgehan O. YELP nedir söyleşisi yapıyorken.

Bu arada heyecandan hemen YELP nedir diye sordum, OMActivities okuyucularına kendinden biraz bahseder misin?



İsmim Gülfem. Ben Mart 2013'den beri YELP Istanbul Topluluk Yöneticisi olarak İstanbul'da görev yapıyorum. Istanbul'la ilgili her konuda kullanıcılara ben yardımcı olmaya çalışıyorum. Organizasyonları düzenliyorum.
Yelp Elit üyeleri aktif olan sosyal, paylaşmayı seven insanlar. onlara özel YELP Elit etkinlikleri düzenliyorum.  Birlikte Cilt Bakımından Masaja, Spor Salonu kullanımından farklı Yemek tadımına kadar farklı etkinlikler yapıyoruz. Bu sayede hem yeni mekanlar hem de yeni insanlarla tanışma şansı buluyorlar. Aynı zamanda çarşamba günleri yayınlanan haftalık bir bülten hazırlıyorum. Bu bültende YELP'çilerin yazdığı yorumları derleyip düzenliyorum. Kısacası  YELP platformunda aktif  YELP üyesi olan bir kişi benimle mutlaka karşılaşıyor. :) Bu arada unutmadan, YELP 13 Aralık 2012'den beri Türkiye'de.



Şimdi biraz daha YELP'i detaylı anlatabilir misin? Anladığım kadarı ile Üyeler işletmeler veya aldıkları hizmetler hakkında yorum yazıyorlar. Peki bu yorumlar ne kadar güvenli?

YELP'in özelliği gerçek insanlardan oluşan bir platform olması. Güven çok önemli. Bu yüzden biz nickname yerine kişilerin gerçek isimlerini kullanmasını uygun görüyoruz. Ama onları korumak için de  soyadlarının ilk harfini kullanıyoruz.  Örneğin benim YELP kullanıcı ismim Gülfem A. senin kullanıcı adın da Özgehan O. gibi. (www.ozgehan.yelp.com.tr) Bu kullanıcıların yapılan yorumlara daha fazla inanmaları güvenmeleri için alınmış bir karar ve şu ana kadar da olumsuz bir yorum almadık bu konuda.  Ayrıca YELP'in bir tavsiye yazılımı var. Algoritmasını tam olarak bilmiyorum ama bu yazılım sayesinde yorumların güvenilirliği sağlanmış oluyor. Bu tavsiye yazılımı sayesinde hem kullanıcılar hem de işletmeler korunmuş oluyor. 


Peki Gülfem, YELP sadece İstanbul'da mı var?

Hayır, YELP'te Türkiye'nin her bölgesi ile ilgili her konuda yorum bulabilirsin. Yani YELP sadece Istanbul'da değil. Ama şu anda Yelp Etkinlikleri ve Yelp toplulugu sadece Istanbul'da. Umarım bir gün her yerde etkinlikler de düzenliyor oluruz:)



YELP Türkiye'de 2012 Aralık'tan beri  var dedin. Peki YELP'in başlangıcı ne zaman nerede?

YELP'in Başlangıcı 2004 senesine dayanıyor. YELP, Amerika -  San Fransisco merkezli. 2014 Ağustos ayında 10. yaşımızı kutlayacağız. En son Japonya'ya açıldık ve şu anda 27 ülkede aktif olarak YELP kullanılıyor.  (Hong Kong, Japonya, Amerika, Kanada, Fransa Ingiltere, Avrupa’da bir cok ülke YELP'in bulunduğu ülkeler olarak sayılabilinir)

YELP ücretsiz mi?

Evet. Şöyle anlatmaya çalışayım. Kullanıcı olarak da işletme sahibi olarak da YELP'i kullanmak çok avantajlı. İşletme sahipleri kendilerine yorum yapanlara ulaşabiliyor ve sayfaları ile ilgili istatistiklere ulaşabiliyorlar. Bu da onların müşterileri ile bağlantıda kalmalarını sağlıyor.  Şu anda Türkiye'de ücretli olarak reklam almasa da YELP, Amerika'da Ingiltere'de Kanada'da ve Fransa'da işletmelerin kendilerini tanıtmaları için işletmelerden isterlerse reklam alabiliyor. Ayrıca YELP şu anda Amerika'da borsaya açılmış bir şirket. Türkiye'de ise hem kullanıcı tarafı hem de işletme tarafında tamamen ücretsiz. biz.yelp.com.tr adresinden işletmeler mekanlarının tanıtımını yapabiliyorlar, bu her zaman ücretsiz olarak kalacak bir servis.  



Peki gelelim YELP Etkinliklerine, İstanbul Topluluk Yöneticisi olarak, Yelp Etkinliklerinden biraz bahsedebilir misin?

YELP İstanbul olarak her hafta etkinliklerimiz oluyor,  ayda bir de Elit  etkinliği düzenliyoruz. Bunun dışında üyeler de kendi aralarında etkinlikler düzenleyebiliyorlar.  Etkinliklerimize farklı kesimlerden bir sürü YELP'çi katılabiliyor. Etkinlik katılım sayısı mekanların büyüklügüne ve uygunluk durumuna göre degisiyor.  Etkinliklerimiz sadece mekanlarla sınırlı degil, şehir keşif turlarından piknige kadar bir cok farklı etkinlik de yapıyoruz.  Elit etkinliklerine Yelp Elit Takımı Üyeleri ve davetliler katılabilirken, diğer haftalık etkinliklerimiz herkese açık etkinlikler.


YELP Elit? Nedir bu YELP Elit?  Nasıl Elit olunuyor?

Çok yazan, yorumlarını detaylandıran, farklı yerleri keşfetmeyi, insanlara faydalı olmayı seven aktif sosyalleşmeyi seven insanlar YELP Elit potansiyeli olan insanlar olarak tanımlıyoruz. Bir YELP'çi olarak yazılmış yorumlara yorum eklediğinizde, insanlarla etkileşime geçip etkinliklere katıldığınızda Elit üye olmak için San Fransisco'daki juriye üyeleri önerebiliyoruz. Üyeler Kendi kendilerini de ELİT üye olmak için önerebilirler. Sonuç olarak ELİT üyelik için şu şudur diye bir kesin kati kurallarımız yok ama öneri sistemi ile seçildiğini söylemem en doğrusu olacaktır. YELP Elit olmak bir ayrıcalıktır, bunu ailemize dahil olunca hissedeceğinizi söyleyebilirim. :)

YELP'in Türkiye'deki kısa dönem hedefi nedir?

Bizim için en önemli konu kaliteli içerikli bir site yaratmak. Şu andaki hedefimiz YELP topluluğumuzu olabildigince büyütmek ve Yelp.com.tr’yi  herkesin aradığını kolaylıkla bulabileceği  kullanışlı bir platform haline getirmek. Açıldığımızdan bu yana yani 1 senede oldukça yol aldığımızı düşünüyorum. YELP'çilerin yardımıyla daha da ileriye gideceğimize şüphem yok:)

YELP'in sana göre en güzel özelliği nedir?


Bu dünyalar güzeli şehrin bilinmeyenlerini keşfetmeme yardım etmesi. Tabi sadece İstanbul’u değil, gittiğim her yeri Yelp’le keşfedebiliyorum. YELP'çileri tanıdıkça onların yorumlarına göre hareket etmeye başlıyorsun. Örneğin yorumu yazan kişinin damak tadı farklı bir  önem kazanmaya başlıyor, örneğin X kişisinin damak tadı bana uygunsa onun yazdığı yemekle ilgili yorumlar benim için daha gerçekçi ve daha önemli olmaya başlıyabiliyor. Ayrıca yurt dışında isem orada Türkçe bir yorumla karşılaştığımda zaman o yorum beni çok heyecanlanıyor ve mutlu oluyorum. Oralara kadar gitmiş ve diğer YELP'çiler için bir katkıda bulunmuş diyorum.  Yeni bir sürü yer öğreniyor yeni bir sürü insanla tanışıyorum, bunu yaparken de çok eğleniyorum. Daha ne olsun?

Peki YELP'çilerin genel kullanıcı profili nasıl?

Türkiye'de şu anda 20 yaşından 72 yaşına kadar YELP'çi mevcut. Ayrıca başta kadın üyelerimiz daha fazla olmasına rağmen şu anda kadın - erkek oranı da eşitlenmiş durumda diyebilirim. Eğer YELP'çilerle tanışmak istiyorsanız hemen bir YELP üyeliği açıp beğendiğiniz yerlerin, hizmetlerin yorumlarını yapmaya başlayın ve böylece ailemize dahil olabilme şansını yakalayın :)

Yeni YELP'çilere önerin nedir?

Tabi ki ilk olarak en sevdikleri yerlerle ilgili yorum yazmalarını önereceğim ama bunu asla restoran ve barlarla sınırlamamaları gerektiğini eklemeliyim. Çünkü Yelp elektrik tesisatcısından spor salonuna, kuaförden veterinere kadar her türlü hizmetle ilgili bilgi bulabildiğimiz bir site.  Örneğin YELP'e yapılan Porselen tamircisi ile ilgili bir yorum sayesinde annemin kırılan porselenlerini tamir ettirebilmiştim. Kısacası YELP'çilere işe yarayabilecek her konuda yorum yapmalarını öneriyorum. Bu yorumlar diğer kullanıcılara yardımcı olacaktır. Ayrıca olabildiğince etkinliklere katılıp aktif olmalarını önerebilirim. Yorumlarına fotoğraf eklerlerse yorumlarının çok daha etkili ve dikkat çekici olacağını söyleyebilirim.

Yelp’te hesabı olmayanlara da www.yelp.com.tr’den hesap açarak ya da Appstore ve Android’den Yelp uygulamasını indirip beni de arkadas olarak (gulfem.yelp.com.tr)  eklemelerini öneriyorum. Memnuniyetle kabul eder sorularına yardımcı olurum. :)


-YELP Ozgehan (Ben dayanamadım hemen kendime bir profil açıp yorum yapmaya başladım bile)
Hadi ne duruyorsun? Hemen ücretsiz YELP üyeliği aç ve uygulamayı telefonuna indir ve YELP'lemeye başla...


YELP Elit üyelik nedir? Röportaj Bölüm 2 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...