OMActivities Etkinlik Takvimi

Etkinliklerinizi gönderin - Yukarıdaki Takvime ekleyelim !

8 Eylül 2014 Pazartesi

Patika Oryantiring nedir? Mutlaka denemelisiniz

6 Eylül 2014 tarihinde Özgürlük Parkı'nda gerçekleştirdiğimiz oryantiring etkinliği benim için çok faydalı oldu. Şimdi nedenini sizinle paylaşmak istiyorum. Umarım bana faydası olduğu kadar öğrendiklerim sizlerin de ilgisini çeker ve faydalı olur. 

Patika Oryantiring nedir?

Patika Oryantiring, oryantiring sporunun bir dalı. Normalde oryantiring dendiğinde kafamda hız ve koşunun birleştiği bir spor geliyor. Fakat patika oryantiring'de ne koşu var ne de hız. Tabi durum böyle olunca terleme gibi ya da vucudunuzu zorlama gibi bir zorunlulukla karşılaşmıyorsunuz. Yapmanız gereken sadece belirli noktalara gitmek (sırası ile gitmek zorunda da değilsiniz) Gittiğiniz noktalardan sizin için özel olarak konulmuş oryantiring bayraklarını incelemek. Ve bu bayrakların sorulan hangi bayrak olduğunu TAHMİN etmek. 

Evet doğru bildiniz. Patika oryantiring'de bir nevi bulmaca çözüyorsunuz. Harita üzerinde işaretlenmiş her noktada sizin için hazırlanmış bir bayraklar düzeni var. Bu bayraklar içinde DOĞRU bayrağın (size sorulan) hangisi olduğunu bilmeye çalışıyorsunuz. 

Gözlem noktasından bakıldığında görünen bir soru örneği. Toplam bayrak adedi 4 ama sadece bir tanesi doğru bayrak. Amaç hangisinin doğru bayrak olduğunu bulmak. 

Hız ve koşu olmadığı için 7'den 70 herkes (fiziksel engelli veya değil) herkes rahatça parkura girebiliyor. Güzel tarafı ise, haritayı çok iyi okumak gerektiği için harita okuma yeteneğinizin artması. Ayrıca hıza dayalı  olmadığı için fiziksel engelli arkadaşlarımız da rahatça oynayabiliyorlar. Patika ismi de zaten bu yüzden geliyor. Harita üzerinde uğramanız gereken noktalar tekerlekli sandalye ile ulaşılabilecek noktalar. Bu yüzden ne koşmanıza gerek var ne de acele etmenize ;)





Aşağıdaki sunum Caner tarafından hazırlanmış. Etkinliğe katılan arkadaşlarla birlikte cumartesi günü dinleme şansı bulduk.  Bu sunumu özellikle burada tekrardan yayınlamak istedim. Eğer patika oryantiring hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz lütfen bize sorularınızı sorun. 

Cumartesi günü eğitim sonrasında yanlış bildiklerimi düzeltme şansı buldum. Şimdi son olarak yeni öğrendiklerimi tekrardan yazayım. Bu sayede belki benim gibi daha önceden yanlış bilen arkadaşlar varsa öğrenmiş olurlar.

1- Patika Oryantiring sadece fiziksel engelliler için yapılmıyor. Tüm herkese açık. Yaş ve cinsiyet ayrımı yok.
2- Koşmak ve zamana karşı yarış yok. Sadece belli istasyonlarda özel zamanlı sorular var. Bu sorular sayesinde  aldığınız puanları arttırabiliyorsunuz.
3- Patika oryantiring'de observation point'lere ulaşmak yeterli. Bayrakların yanına kadar gitmenize gerek yok. Çünkü işaretleme zımbaları (punch'lar) bayrakların yanında değil.
4- Elit kategori soruları oldukça zor ve kafa karıştırıcı hata yapma ihtimaliniz çok yüksek.
5- Parkur hazırlamak için oldukça deneyimli olmak gerekli. Normal oryantiring'e göre çok daha detaylı bir harita ve deneyimli bir planlayıcı gerekli. Parkur hazırlamak çok daha zor. Bu yüzden patika oryantiring hazırlanmış bir parkur bulursanız çok şanslısınız mutlaka gidin ve kendinizi bir kere de olsa deneyin.

Bizi takip ederseniz bir sonraki eğitimin nerede olacağını ne zaman yapılacağını takip edebilirsiniz. ;)


2 yorum:

  1. Çok güzel ve bilgilendirici bir yazı olmuş.
    Umarım bu seneki yarışlara katılım da yüksek olur!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tanıtım faaliyetlerinin daha da fazla olması lazım. Cumartesi günü yaptığımız gibi küçük küçük eğitimler yapılsa o zaman çok daha fazla meraklı çıkacaktır diye düşünüyorum..
      Ayrıca pozitif taraflara bir kalem daha eklemeliyim:

      Yeni arkadaşlar edindim. Ayrıca Geocaching Ankara gizemini aralamış da oldum.

      yorum için teşekkürler..

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...