OMActivities Etkinlik Takvimi

Etkinliklerinizi gönderin - Yukarıdaki Takvime ekleyelim !

23 Ocak 2016 Cumartesi

Eyvah çocuk evde oturup tüm gün bilgisayar oynuyor. Peki ne yapmalı?

Oyun eğlence demek mutluluk demek. Beynimiz oyun oynarken dopamin hormonu salgılıyor. Çünkü mutlu oluyor.  Üstelik istatistikler de oyun oynamanın hayatımızın içinde olduğunu söylüyor. Sadece çocuklar değil büyükler de oyun oynamayı seviyorlar. National Gamers Survey 2011 verilerine göre: Toplam nüfusa göre aktif oyuncu sayıları: Almanya'da % 66 - Meksika'da % 57 - Amerika'da % 42 oranında (Bilgisayar ve mobil oyunlar dahil)



Sevdiğiniz bir oyunu oynarken zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz bile değil mi? Ayrıca oyunla bir sürü şey de öğreniliyor. Çocuklar oyunlar sayesinde kendilerini geliştiriyorlar. Oyunlar sosyalleşme için de iyi bir araç. Bilgisayar dünyası, konsol oyunları, mobil oyunlar aslında hayatımızın içinde. Kısacası farkında olmadan çok oyun oynuyoruz. Çocuklarımızı bazen bilgisayar başından kaldıramıyoruz. Zaten şimdi yazacaklarım çocuklarını dışarı çıkartmakta zorluk çekenler için olacak.



Daha önceki yazıları takip edenler Geocaching Oyunu hakkında yazılarımı görmüşlerdir. Bu oyunu oynamak için dışarıda olmanız gerekiyor.  PASİF masa başındaki kişileri AKTİF olmaya belli bir hedefe odaklanmayı sağlıyor.

GPS cihazı ilk çıktığında halk bu cihazdan nasıl haberdar olsun diye düşünerek bu oyunu ortaya çıkartıyorlar. Koordinatları verilmiş noktalara giden kişiler bu cihazları kullanarak saklı kutuları buluyorlar ve define bulmuş kadar seviniyorlar. Peki bunu yaparken aslında neleri yapmış oluyorlar bir bakalım.



  • 1) Teknolojik bir alet kullanıyorlar.  GPS veya Akıllı telefonları kullanıyorlar (bu sayede aslında tam anlamıyla teknolojiden uzaklaşmıyorlar, doğada oynanan bir bilgisayar oyunu diyebiliriz) 
  • 2) Dışarı çıkıyorlar hedefledikleri noktaya gidiyorlar. Giderken yürüyorlar, tırmanıyorlar yeri geldiğinde yüzüyorlar. Az ya da çok aktif olmaları gerekiyor. 
  • 3) Eğer kutuları bulabilirlerse buldukları kutuları kayıt altına alıyorlar. Bunu fiziksel olarak kutunun içindeki kayıt defterine yapıyorlar ayrıca internet üzerinden ''kutuyu buldum'' kaydını da yapıyorlar. Bu sayede kutu sahibine haber veriyorlar isterlerse kutuyu saklayan kişi ile kontak haline geçiyorlar. 
  • 4) Eğer geocaching ile ilgili bir etkinliğe katılır ya da kendileri bir etkinlik yaparlarsa diğer oyuncularla buluşuyor ve tanışıyor ve sosyalleşiyorlar. 
  • 5) CITO etkinliği yapar veya başka bir oyuncunun yaptığı etkinliğe katılırlarsa o zaman da çevre ile ilgili bir projeye katkıda bulunmuş ve doğayı temizlemeye yardımcı oluyorlar. Etraftaki çöpleri temizleyerek dünya için işe yarar bir şey yapıyorlar.
  • 6) Bu oyunu dünyanın heryerinde her zaman oynayabiliyorlar. 


E o zaman geocaching oyununu kullanarak sizler de bilgisayar başında tüm gün oyun oynayan çocuklarınızı yerlerinden kaldırmayı başarabilirsiniz. Ya da kendiniz oynayarak ailenizle veya tek başınıza bilmediğiniz noktalara giderek yeni yerler keşfedebilirsiniz, etkinliklere katılarak yeni kişilerle tanışabilirsiniz. Ya da bir CITO'ya katılarak çevrenizin temizlenmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Oynamak da oldukça basit. Cep telefonunuza ücretsiz bir uygulama indiriyorsunuz ve sitesine kayıt olup hemen size en yakın kutuları aramaya başlıyorsunuz. Bunu çocuğunuzla birlikte yaparsanız o zaman daha da keyif alırsınız. Hem onu dışarıya çıkartmış olursunuz, hem beraber bir etkinlik yaparsınız.

İşte size hareket etmek için doğada olmak için çok güzel bir sebep: Geocaching !  Daha ne istiyorsunuz? Hadi önce kendiniz öğrenin sonra da çocuğunuza öğretip beraber kutu arayıp beraber kutu saklayın.



Nasıl mı öğreneceksiniz?  İki seçeneğiniz var:

-İnternetteki kaynaklardan kendi kendinize
-Etkinliklere katılarak diğer geocaching oyuncularına (bizlere) sorarak

  • Eğer çocuğunuzla birlikte beraber yapabileceğiniz ücretsiz bir etkinlik arıyorsanız
  • Tek başınıza yapabileceğiniz bir şeyler arıyor ama ne yapacağınızı bilmiyorsanız
  • Spor yapmak istiyorsunuz aktif olmak istiyorsunuz ama amaçsızca yürümek sıkıcı geliyorsa
  • Etkinliklere katılmak farklı kişilerle tanışmak istiyorsanız
  • Dünyanın her yerinde yapabileceğiniz bir hobi arıyorsanız
  • Doğada olmayı seviyorsanız ama hiç keşfedilmemiş yerlere de gitmek istiyorsanız
  • Hem şehir de hem kırsal alanda oynanabilecek bir oyun arıyorsanız
  • Hem kışın hem yazın aynı keyifle yapılabilecek bir oyun arıyorsanız
  • Hayatınızda FARKLI bir oyun olsun istiyorsanız
  • Sadece bulmak değil ayrıca yaratıcılığınızı göstermek ve farklı kutular dizayn edip onları saklamak istiyorsanız
  • Bilgisayar başından kalkmayan çocuğunuzu dışarı çıkartmak istiyorsanız

Yukarıda saydığım maddelerden bir tanesi bile sizin için uygunsa o zaman GEOCACHİNG'e hemen başlamalısınız. Ya da arkadaşlarınıza söylemeli onları bu oyundan haberdar etmelisiniz...

Geocaching oyuncuları olarak bizler ayda en az bir kere toplanıyoruz. (önceki buluşmalarımızdan) Etkinliklerimize katılıp bizlerle tanışabilirsiniz. Sorularınızı sorup hızlıca oyunu öğrenip hemen oynamaya başlayabilirsiniz. Etkinlikler herkese açık ve ücretsizdir.

Görüşmek üzere...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...