OMActivities Etkinlik Takvimi

Etkinliklerinizi gönderin - Yukarıdaki Takvime ekleyelim !

14 Mart 2016 Pazartesi

OYUNLAŞTIRMA 4 - Gelecekte oyunlaştırmanın kullanılması

Bu yazıda oyunlaştırmanın geleceği ile ilgili bir şeyler söyleyeceğim.   Daha önce oyunlaştırma ile hedeflediğimiz davranışları hedeflediğimiz oyunculara yaptırabileceğimizi en azından eğlenceli bir şekilde sunabileceğimizden bahsetmiştim. Hatta  Hayat bir oyun mudur? demiştim. (Oyunlaştırma 2)
Peki, soru şu: Teknoloji ilerledikçe oyunlaştırma uygulamalarımız da değişebilir mi? Evet, kesinlikle değişecektir! Hatta bu değişim sayesinde hayatımız tam anlamıyla bir oyun olabilir...!
Nasıl mı ? Buyrunuz...

Augmented Reality (Artırılmış Gerçeklik)

Telefonumuza indirdiğiniz aşağıdaki örnek uygulama sayesinde belirlenmiş bir resmi-fotoğrafı telefonunuzun ekranında yakaladığınızda, farklı bir sanal gerçeklik videosu oynamaya başlar. Bu sayede: Örnek olarak çocuklarınız hayvanların seslerini ve görüntülerini daha rahat kavrayabilir. Veya eğitimde bu uygulama ile periyodik tablo daha eğlenceli olarak gösterilebilir ve öğrencilerin akıllarında daha kolay kalabilir. Örnekte görüldüğü gibi bu teknoloji kullanılarak eğitimde oyunlaştırma çok rahat kullanilabilir.


Oculus Rift - Sanal gerçeklik deneyimi Facebook






Giyilebilir teknoloji denildiğinde Oculus cihazı artık  aklımıza ilk gelen  örneklerden oluyor.  Hatta Facebook'un 2014 senesinde 2 milyar $'a satın aldığı Oculus'u, sağlık sektöründe (yüz yüze muayene), sanal sınıflarda (gerçekçi eğitim), eğlence konularında da (konser, maç vs) için kullanılacak bir araç olarak tanıttığını hatırlarsınız.
Daha çok yakın zamanda Zuckerberg'in aşağıdaki fotoğrafı oculus'a ne kadar değer verdiğini gösteriyor. Daha önce  Oculus'u deneyimlemediyseniz mutlaka denemenizi tavsiye ederim.



Gerçekten Virtual Reality çok ilginç bir deneyim. Oculus'u takmadan önce göreceklerinizin gerçek olmadığını bildiğiniz halde, görselleri izlemeye başlayınca gerçekten şaşırıyor ve yeri geliyor dengenizi kaybedebiliyorsunuz.  Peki Oculus oyunlaştırma konusunda kullanılmaz mı? Tabi ki çok rahat kullanılabilir. Yukarıda saydığım alanlardaki deneyimlerin kullanıcılar arasında yarıştırılması, tanıtılması kısacası genel olarak oyunlaştırılması bizi bekleyen fırsatlar arasında olacak.

Google Glass - Google

Giyilebilir teknoloji denilince aklımıza  ''google glass'' gelmiyor mu? Şu anda google glass sayesinde oyunlaştırma kullanılmaya başladı bile. ''Race Yourlself'' uygulamasını indirenler koştukları parkurda, kendi sürelerini daha iyileştirmeye çalışarak kendileri ile yarışabiliyorlar. Dilerseniz aynı parkurda daha önceden koşmuş kişilerin avatarları ile de yarışabiliyorsunuz, ya da seneryolaştırılmış oyunlarla kendinizi bir anda zombilerden kaçarken, yuvarlanan bir kayadan kaçarken bulabiliyorsunuz.

Google glass sayesinde tüm hayatımızı oyunlaştıramaz mıyız?. Alışveriş listemizden tüm tanıştığımız kişilere. Yediğimiz yemeklerin kalori hesaplarına gibi bir sürü kurgu yapmak mümkün.

Halolens - Microsoft

Gelelim Hololens'e. Hololens ise Microsoft'un giyilebilir teknolojisi. Minecraft isimli oyunda ürettiklerinizi Hololens sayesinde kendi evinizdeki masanızın üzerinde görebiliyorsunuz. Bu sayede bulunduğumuz odada fiziksel cisimleri görebildiğimiz gibi ortama gözlük sayesinde entegre edilen hologramlar girebiliyor. Düşünsenize sanal olarak kazandığınız rozetler, madalyonlar odanızın duvarında asılı kalabilecek.

Şimdi hayal dünyamızı biraz daha geliştirelim. Yukarıdaki google glass ve hololens örneklerinden yola çıkarak bunun kontak lens olduğunu düşünelim.  İşte aşağıdaki kısa filmin konusu bu. İzlemenizde fayda olduğunu düşünüyorum. Bu sayede gelecekte bizi oyunlaştırma konusunda neler bekliyor hayal gücümüzü güçlendirmiş oluruz.

Peki bu değişimler bizim için iyi mi olacak kötü mü? Bunu zamanla hepimiz göreceğiz. Ama şunu söyleyebilirim oyunlaştırma artık hayatımızın içinde biz farkında olsak da olmasak da var. Şuna emin olmanızı isterim ki, zaman ilerledikçe teknoloji geliştikçe oyunlaştırma hayatımızın içinde daha da aktif olarak yer alacak!






Oyunlaştırma 5 - Oyun ve Oyunlaştırma arasındaki ince çizgi 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...