OMActivities Etkinlik Takvimi

Etkinliklerinizi gönderin - Yukarıdaki Takvime ekleyelim !

8 Mart 2016 Salı

OYUNLASTIRMA 3 - BiTaksi ve Gamification

BiTaksi uygulamasını kullanmayanınız var mı? Eğer duymadıysanız kısa:  Cep telefonu ile taksi çağırma uygulaması diyeyim. Ama bundan daha fazlası var. Çünkü gelen taksinin plakası şöförün ismi vs kayıtlı olduğundan daha güvenli!  (Daha önceki bitaksi yazımı inceleyebilirsiniz)

Şimdi yazacaklarım ise BiTaksi Uygulamasının nasıl taksiciler arasında bu kadar popüler olması konusu. Taksilere sadece müşteri kazandıran bir program bir anda bu kadar popüler olamazdı. Bunun arkasında mutlaka başka bir proje olmalı diye düşünmüştüm. İşte Ümit Büyükyıldırım'ın blogunda bitaksi uygulamasının nasıl oyunlaştırıldığını anlatan bir röportaj var. Bunu sizlerle paylaşmak istiyorum.



Ümit Büyükyıldırım – BiTaksi’nin taksiciler tarafında oyunlaştırma uygulmalarını kullanmaya nasıl karar verdiniz? Global örneklere ait uygulamaları inceleyerek bunlardan faydalandınız mı?

Altan Açıkgöz (BiTaksi Stratejik Planlama Grup Müdürü) – Sisteme dahil etmiş olduğumuz sürücülerin hem uygulamayı daha fazla kullanmalarını sağlamak hem de sürücü topluluğu içinde bir sinerji yaratarak onlara daha fazla dokunabilmek için oyunlaştırma senaryoları oluşturduk. Dünya üzerinde benzer uygulamalardaki örnekleri de inceledik, ancak onlardan birebir aldığımız kurgular yok. Kurgularımız ve ödüllerimiz; bizim kültürümüz, sürücülerin yaşam ve çalışma biçimleri dikkate alınarak oluşturuldu.
Taksiciler için hangi oyunlaştırma uygulamaları kullanılıyor ve en çok hangisi ilgi görüyor?
Taksiciler arasında dönemsel yarışmalar, referans kampanyaları yaptık ve en son olarak da sadakat programını başlattık. Ödülün yüksek olduğu ve nispeten daha kısa süreli yarışmalar çok ilgi gördü.
Başarılı olan taksicilerin ödüllendirilmesi için toplantılar/törenler düzenliyor musunuz?



Yarışmalar sonunda ve düzenli olarak toplantılar yapıyoruz. Yarışmada dereceye girenlere ve sürpriz kategorilerde başarıya ulaşanlara ödüller veriliyor, plaketler takdim ediliyor.
Topluluk önünde onurlandırılan bir taksicinin, manevi motivasyonu, maddi kazanımların önünde tuttuğunu gözlemlediniz mi?
Topluluk önünde onore edilmek, kazanılan ödülden daha değerli olabiliyor. Örneğin bir toplantıda cep telefonu kazanmış bir sürücüye Nazım Bey ödülünü takdim ederken, telefondan önce başarı belgesini istemişti. Çünkü o başarı belgesini evinde ailesine ve arkadaşlarına göstermek istiyor, gurur duyuyor.

Bu uygulamaların kritik kitle (taksici sayısı – yolcu sayısı) dengesini sağlamanızda nasıl bir etkisi oldu?

Yarışmalar vb. uygulamalar taksicilerin sistemi daha iyi ve verimli kullanmalarını ve daha sadık olmalarını sağladı. Sisteme kattığımız taksicilerin daha etkin olması müşteri tarafından memnuniyeti sağladı ve kaldıraç etkilerinden biri oldu.
Yolcular açısından baktığımızda daha iyi puan alma çabasının daha kibar yaklaşım ve daha iyi hizmet olduğunu görüyoruz. BiTaksi’nin genel hizmet kalitesi için oyunlaştırmanın çok önemli bir yer tuttuğunu söyleyebilir miyiz bu anlamda?
Daha iyi puan almak için daha iyi hizmet vermek gerekiyor. Puanın iyi olması da sürücünün oyunlaştırma kurgusunda üst sıralara geçmesi için gerekli bir unsur. Dolayısıyla hizmet kalitesi yükseliyor.
Bu uygulamaların zaman zaman taksiciler tarafından suistimal edilmeye çalışıldığını duyuyoruz. Ne gibi örnekler yaşandı ve bunu düzeltmek için hangi önlemleri aldınız?

Kurgular tasarlanırken suistimal ihtimalleri de hesaba katılıyor ve sistem tarafında bunlarla ilgili kontroller konuluyor. Ayrıca bu tür kötüye kullanımların cezalandırılacağı yarışma, kampanya koşullarında açıkça belirtiliyor. Herhangi bir taksici kontrole yakalanması durumunda gerekli aksiyon alınıyor. Örnek vermek gerekirse aynı müşteri ile bir çok yolculuk yapıp fazla puan toplamaya çalışmak kolayca tespit edilebilen bi durum.

Taksiciler için planladığınız yeni oyunlaştırma uygulamaları var mı şu an?

Bu yılın başından itibaren yeni bir sadakat programımız başladı. Buna göre sürücüler Elit, Altın, Gümüş ve Klasik olarak dört gruba ayrıldı. Kazandıkları puanlara göre gruplar arasında geçişler oluyor. Planlarımız arasında grup içi yarışmalar, referans kampanyaları ve sürpriz yeni kurgularımız olacak.
Yolcular için taksiciler tarafından verilen puanlama ne için kullanılıyor, bir çeşit “güvenilir yolcu” bilgisi mi veriyor?

BiTaksi, taksicilerin kaliteli hizmet vermesini sağlamaya çalıştığı gibi yolcuların da taksicilere karşı olan davranışlarını dikkate alıyor. Yolcuların puanlanması bu çerçevede çok değerli bir veri. Çok düşük puanlı bir yolcunun sistemin bütün kalitesini düşürdüğünü düşünüyoruz.
Yolcular için sağlanan indirimler oldukça ilgi görüyor ancak oyunlaştırma tarafında bildiğim kadarıyla herhangi bir uygulama yok. Yolcular için düşündüğünüz oyunlaştırma uygulamaları var mı?

Yolcular tarafında sadakat programı ve oyunlaştırma kurgularını düşünüyoruz. Yakın bir zamanda devreye almak için üzerinde çalışıyoruz.

Genel değerlendirme

BiTaksi Uygulaması'nın oyunlaştırmayı bu şekilde kullanması çok hoşuma gitti. En kısa sürede müşteri tarafında da oyunlaştırmayı kullanmasını diliyorum (Bizlerin de kullandıkça kendimizi daha değerli hissedeceğimiz bir uygulama harika olur) 
Ayrıca oyunlaştırmanın diğer firmalar tarafından da daha ciddi şekilde kullanılmaya başlaması hem kendileri hem de müşterileri için çok iyi olacağı kanısındayım. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...