OMActivities Etkinlik Takvimi

Etkinliklerinizi gönderin - Yukarıdaki Takvime ekleyelim !

8 Ağustos 2021 Pazar

Karavan Kamp Önerileri - 5000km Çekme Karavan Deneyimimiz

 2021 senesi Temmuz ayında toplam 5000km 'lik bir çekme karavan macerası yaşadık. İstanbul'dan çıkıp Bolu - Ankara - Tuz gölü - Kapadokya - Isparta - Antalya - Dalyan - Denizli - Kuşadası - Cunda - Assos - Erdek - İznik - Ormanya - İstanbul rotasını tamamladık. 

Çekme karavan ile ilk defa yola çıktığımız için deneyimsiz acemiler olarak başladığımız yolculuğumuzun sonunda, karavan ile 5000km yol yapmış, 29 gün karavanda (Temmuz sıcağında) konaklamış , 18 farklı noktada kamp atmış karavancı bir aile olduk. 

Bu yazı serisinde sizlere elimden geldiğince detaylı bilgi vermeye çalışacağım. 

Tüm kamp noktalarımızı görebileceğiniz Karavan kamp harita linki: 


Kullandığımız karavan:

Model: Carpento 360.  5 ve 3 yaşında iki çocuğa uygun ranzası olan. Eşim ve bana yetecek boyutta iki kişilik yatak kapasiteli. Kaset tip tuvaletli, bir adet gazlı ocaklı çekme karavan. (önemli bilgi: karavanda KLİMA yok, bunu özellikle yazdım çünkü temmuz ayında hava sıcaklığı 40 dereceye kadar çıktı. Ama biz klimasız bu macerayı tamamladık)   Ayrıca karavanı çeken araba: Ford Kuga 1.5litre Dizel Otomatik



İlk Kamp: ORMANYA

İstanbul'dan çıktıktan sonra ilk durağımız Kocaeli-Ormanya Kamp alanı oldu. Daha önce de burada kalmıştık. Eğer acemi iseniz mutlaka ilk kamp alanı olarak burayı denemenizi öneriyorum. Çünkü burası ücretsiz bir kamp alanı. Maksimum 7 güne kadar burada kalabiliyorsunuz. Girerken kişisel bilgilerinizi yazdığınız bir evrak dolduruyorsunuz. İçeri girdiğinizde elektrik, su, lavabo ve duş ücretsiz. Kamp alanına toplam 30 adet karavan YAN YANA konulabiliyor.  Yan yana dememin özellikle bir sebebi var. Diğer kamp alanlarında yer konusu sorun olabiliyor. Yan yana olmaz ise o zaman kampta bulunduğunuz konuma göre iyi yer ve kötü yer diye ayrım yapılabiliyor. Oysa Ormanya'da herkes sıralı olduğu için sadece ana kapıya uzak, lavaboya yakın gibi farklar bulunuyor. 

Tek sorun: Karavan ve çadır kampçılarının kullandığı duş sadece bir adet. Tuvalet sayısı da sadece 2 adet. Zaman zaman sıra beklemeniz gerekebiliyor. 

Onun dışında çocuklar için çok güzel bir nokta Ormanya. İçerisinde Çocuklara özel hayvanat bahçesi var. Ve bu bahçedeki hayvanlar koruma altına alınmış hayvanlar. Yani belli bir sakatlığı varsa veya kaçakçılık yapılırken yakalanan hayvanları korumak için burada tutuyorlar. Benim gözlemlerim hayvanların çok iyi şekilde bakıldığı yönünde. Bu yüzden kamp yapmasanız bile Ormanya'ya gelip para vermeden -çünkü ormanya ücretsiz- burayı gezebilirsiniz. KESİNLİKLE tavsiye ederim.


2- Yayla Mocamp

Çocuklarla beraber yol yapınca (özellikle 5 ve 3 yaşında olduklarında) aracı süren kişinin sabır seviyesi düşebiliyor. O yüzden kamp noktaları arasını çok uzun tutmamak gerekiyor. Bu taktik araç süren ve diğer kişiler için en mantıklı çözüm olur diye düşünüyorum. :) Şaka bir yana, biz özellikle iki kamp noktası arasında mesafeleri çok uzun tutmamaya çalıştık. Bu tabii ki her aileye göre değişebilir. Bu yüzden Bolu Gerede'yi geçtikten sonra Yayla Mocamp diye bir nokta bulduk. Burası yemyeşil bir doğaya sahip ve gölün kenarında bir restoranın arkası. İçerisinde Ankara plakalı bir sürü çekme karavanın park halinde bırakıldığını gördüm. Tahminen yıllık abonelik yapmışlar. Biz gittiğimizde sadece 2 farklı aile kamp yapıyordu. Diğerlerinin hepsi park etmiş karavanlardı (yani kampta neredeyse kimse yoktu)   Bu kamp ücretli. Eğer ki doğa seviyorum kafamı dinlemek istiyorum derseniz (en azından biz gittiğimizde kimse olmadığından çok sessizdi) burayı öneririm. 

Elektrik, su, lavabo ve duş olanakları var. Kamp ücretli. 


3- Ankara Ulaşan Hotel - Mocamp

Ankara'dan geçerken Ankara içinde bir yerde kalmak istiyorsanuz veya zorunluluktan kalmanız gerekiyorsa bu ücretli mocamp gerçekten çok iyi tasarlanmış. 40-50 araçlık alan hazırlamışlar. Otelin havuzundan, sıcak duşundan ve lavabosundan yararlanabiliyorsunuz. Su ve elektrik de var. Kamp ücretli. Ücretli olsa da havuzu olması otel işletmesi sayesinde temiz tutulması yönünden bu mocamp'tan beklentinizi hayli hayli karşılayacağını düşünüyorum. Tavsiye ederim. 


4- Kaya Kamping - Nevşehir (Kapadokya)

Kapadokya'daki ilk kamp alanlarından biri olduğunu tahmin ediyorum. Biz cep telefonu uygulaması iOS: Park4Night kullandık. Eğer bizim gibi amatör karavancı iseniz bu ücretsiz uygulamayı indirmenizi tavsiye ederim. Yurtdışından gelenler bu uygulamayı kullandıkları için genellikle yabancı plakalı karavanların uğradıkları noktaları gösteriyor. Kaya Kamping'de o noktalardan biri. İşletme çalışanları da yabancılara alışık olduğu için türk karavancılara karşı biraz ön yargılılar gibi hissettim. Ama bu kamp alanının ve sahip olduğu özellikleri değiştirmiyor. (havuz, duş, lavabo, ve en ilginç olanı kaldığımız tüm kamp alanlarının en büyük mutfağa sahip kamp alanıydı) Kamp alanında mutfak olmasının ne kadar önemli olduğunu burası sayesinde öğrendim. Şimdi düşünün. Küçücük bir karavanın içinde ocak yakıyorsunuz zaten içerisi kapalı bir alan ve sıcak. siz de ocak yakınca içeride sıcaklık bir anda 5 derece daha fazlalaşıyor. O yüzden dışarıda ocak yakmak ve mutfak işini halletmek aşırı derecede önemli. Eğer kamp alanlarında mutfak olanağı varsa kullanabilirsiniz. Ha yoksa o zaman mobil bir ocak ile dışarıda karavanın içine girmeden de bu işi halledebilirsiniz diye düşünüyorum. ;) 

Bu kamp alanı da ücretli.  Ben ücretli kamp alanlarına karşı negatif görüşe sahip değilim. Ama verdiği hizmetleri iyi incelemek lazım. Mesela havuzu olmayan kamp alanları ile havuzu olanların aynı fiyat olması bana garip geliyor. Kamp alanlarını sevmemin bir başka nedeni de çekme karavanınızı güvenle bırakıp araba ile çevrede dolaşabiliyorsunuz. Ücretsiz alanlarda karavanı bırakmak beni rahatsız etti açıkcası. O yüzden çekme karavanınız varsa ücretli kamp alanlarına (fiyat / performans oranı yüksek olanlara) bırakmanızı öneririm.  Kaya kamptan sabah Kapadokya balonların seyrini izlemek çok eğlenceli oluyor. Tavsiye ederim.


5- Ihlara Vadisi - Anatolia Restorant Mocamp 

Tam olarak mocamp sayılmaz. Daha yeni hazırlanmaya başlamışlar. Ama Ihlara vadisinin ortasından giriş yapıldığı için (yani düz ayak merdiven inip çıkmadan hemen vadinin dibinden yürüyüşe başlayabildiğiniz için bence bu nokta vadiyi gezmek için ideal bir nokta. Ihlara vadisini daha önce görmediyseniz mutlaka öneririm. Çok güzel bir yer.  Kamp noktası olarak da burayı kullanabilirsiniz. Restoranı kullanırsanız kalmak için de çok büyük bir para ödemezsiniz. Tabii kalmadan önce sorup anlaşmanızda fayda olduğunu düşünüyorum.  (Biz kaldığımızda su vardı ama elektrik yoktu)


Şimdilik bu kadarını yazayım. Sorunuz varsa yorum kısmına yazabilirsiniz. Veya bana Instagramdan ulaşabilirsiniz. Karavan kamp serisi devam edecek... bölüm 2


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...