OMActivities Etkinlik Takvimi

Etkinliklerinizi gönderin - Yukarıdaki Takvime ekleyelim !

15 Kasım 2011 Salı

İsviçre körler için neler yapmış? Türkiye neler yapabilir? Farklı deneyimler


OMActivities ekibi kurban bayramında farklı bir deneyim için İsviçre'deydi. Orada dikkatimizi çeken bir konuyu sizinle paylaşmak istedik. Bakalım sizin de ilginizi çekecek mi?


Etrafı gezerken ilginç farklı gözümüze çarpan değişikliklerin fotoğraflarını çekelim istiyorduk. Ama birden şunu fark ettik. Ya gözlerimiz görmeseydi? Evet en basitinden deyimlerde bile gözümüze çarpan diyoruz değil mi? Gözümüze çarpamasaydı ne olacaktı??

İşte İsviçre bu konuda farklı bir şeyler yapmış.. Ve bunun bizim ülkemizde de neden yapamayalım diye düşündük? Bence yapılmaması için hiç bir sebep yok.. (Umarım bu göstereceğim örnekler ülkemizde yapılmıştır ve ben yapıldığını bilmiyorumdur.)

İlk örneğimiz bir minyatür örneği..


İsviçre'de gittiğimiz bölgede oldukca fazla sayıda büyük görkemli kiliseler mevcuttu. Ama bir tanesinin önünde kilisenin küçültülmüş modelini gördüm. Ve içimden aa ne güzel düşünmüşler bizde de (İstanbul Miniaturk) bunlardan var diye düşündüm.. Oysa bu modelin amacının tamamen farklı olduğunu anladım! Bu model özel olarak KÖRLER için yapılmıştı. Gerçek binanın küçültülmüş ama aynı kopyasını görme engelli insanlar için elleri ile dokunarak anlayabilmeleri için yapmışlardı.. Hatta ön tarafında da Braille- körler alfabesi ile kabartılmış olarak bilgi verilmişti.. Çok hoşuma giden bu uygulamanın neden Türkiye'de yapılmadığını sorguladım? Sultanahmet veya Ayasofya'nın önünde küçük bir minyatür görme engellilerimiz için konulamaz mıydı? Veya tam bulundukları noktada olmasa bile minatürk içinde dokunarak da anlaşılabilecek özel yapımlı bir görme engelliler bölümü yapılamaz mı??? Bu sayede dokunarak bu güzel sanat eserlerinin görme engelli vatandaslarımız tarafından da anlaşılması bi anlamda görülmesi sağlanabilir diye düşünüyorum....

Belki bizim ülkemizde Türkiye'de bizim bilmediğimiz buna benzer gelişmeler oluyordur. Eğer olmuyorsa da mutlaka olması gerektiğini düşünüyoruz.


Peki İsviçre bu konuda başka bir şeyler yapmış mı?
Evet yapmışlar.. Sadece binaların modellemeleri ile kalmamış ayrıca kaldırım ve metro alanlarında yani yolda yürüyen görme engellileri için de bir kolaylık sağlamışlar.. Bu da ilgimizi çekti ve fotoğrafladık. Bu gördüğünüz beyaz çizgiler kabartma çizgiler. Bu çizgilerin hepsinin anlamı var. Bu sayede kaldırımda mısınız yoksa meydanda mısınız veya yol ne zaman bitiyor dönüş noktası nerede anlamış oluyorsunuz.. Bu kabartmalar sayesinde görme engellilere az da olsa kolaylık sağlamış oluyorlar..

Belki bir gün bizim ülkemizde de bu konuda daha duyarlı yöneticiler olur ve görme engelli kişilerinde görmelerine yardımcı olurlar?

Peki bizim ülkemizde hiç bir şey yapılmıyor mu? Tabii ki yapılıyor. Bu videoyu çoğumuz seyretmişizdir..


Bizim İsviçre gezimizde gözümüze takılan farklı deneyimleri burada size aktarmaya çalıştık. Umarım bi şekilde ilgililer bu değişik uygulamaları fark ederler ve ülkemizde yaşayan veya ziyaret eden görme engellilere bi şekilde bizde yardım etmiş oluruz..

OMActivities - 2011

1 yorum:

  1. Minyatür örneği harika bir fikir.. Umarım ülkemizde de uygulanır.. Saygılar..

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...