OMActivities Etkinlik Takvimi

Etkinliklerinizi gönderin - Yukarıdaki Takvime ekleyelim !

27 Ocak 2014 Pazartesi

Sultanahmet bölgesinde Geocaching Avı - Osmanlı Türbeleri

Sultanahmet bölgesindeki ikinci kutu incelemem. İlk kutu incelemem de yazmıştım Sultanahmet bölgesinde bir sürü kutu var. Osmanlı Türbeleri kutusu da bunlardan biri.



Osmanlı Türbeleri

Burası Osmanlı padişahı Abdülmecit'in babası II. Mahmud için İstanbul'da inşa ettirdiği ve sonradan diğer padişah ve Osmanlı Hanedanı üyelerinin de gömüldüğü bir alandır. Ampir üsluptaki türbe beyaz mermerlerle kaplıdır. Basamaklarla çıkılan türbe sekiz köşelidir. Kubbesi kabartma çelenk ve çiçeklerle süslüdür. Yapının içinde Hattat Mehmet Haşim tarafından yazılmış mermer bir yazıt bulunur. Türbenin içinde kubbeye asılı kristal avize Birleşik Krallık Kraliçesi I. Victoria tarafından gönderilmiştir. Kapının iki yanındaki altın yaldızlı duvar saatleri de Fransa İmparatoru III. Napolyon’un hediyesidir.

 

Türbenin yanındaki avlu 1861 yılında hazireye (türbeye bağlı mezarlık) dönüştürülmüş ve büyük çoğunluğu 1840–1920 tarihleri arasında görev yapmış devlet adamları ve yazarlar, şairler bu avluya defnedilmişlerdir. Burada Osmanlı taş işleme sanatının en güzel örneklerini yansıtan mezar taşları ve lahitler bulunmaktadır.


Kutu sahibi: haoral
Kutuyu micro boyutlarda özel olarak kendi imal etmiş. Kutu dizayn patenti Danley'e ait olabilir ;) 
Saklama tarihi: 11 Nisan 2013

Spoiler fotoğraflar hakkında daha önce biraz bilgi vermiştim. Bu fotoğrafları kullanmamızın asıl nedeni oyuncuların çok fazla zaman harcamadan hemen kutuyu rahatça bulmalarını sağlamak. Bu sayede etrafta oyunu bilmeyenler tarafından şüpheli konumda kalmanızı engellemek :) Ayrıca spoiler fotoğraflar kutuların uzun süreli kalıcı olmasını da sağladıkları kanıtlanmıştır. İşte aşağıdaki spoiler fotoğrafta kutunun saklandığı yer çok rahat görülmekte..





Tabi her kutunun spoiler fotoğrafı olacak diye bir kural yok. Mesela bu kutunun zorluk derecesi 5 üzerinden sadece 1,5 
Kutunun saklı olduğu bölgenin zorluk derecesi de 5 üzerinden 1,5 
Yani kutu aslında bulunma açısından oldukça kolay bir kutu. Ama spoiler fotoğraf olmasaydı bu kutunun zorluk derecesini biraz yükseltmek gerekebilirdi ;) 


Bu fotoğrafta kutunun kullanılmış bir pet şişenin kapak tarafından yapıldığını görebilirsiniz. Arkasına eklenmiş mıknatısla harika bir mikro boyutlu geocache kutusu olmuş. Log kağıdında sadece 2 imza olduğuna aldanmayın, aslında bu kutu 56 kez bulunmuş. Peki neden log kağıdında hepsinin imzası yok? 

Micro kutuların zor taraflarından biri içine koyduğunuz log kağıtlarının çok fazla yer kaplama şansı olmaması. Bu da kutunun sahibinin sık aralıklarla kutusunu ziyaret edip log kağıdını kontrol edip değiştirmesi gerektiği anlamına geliyor. 
Aslında bu işlemi tüm geocache kutu sahiplerinin belli sürelerde rutin olarak yapmaları gerek. Ama benim gibi çok sayıda ve farklı noktalarda kutusu olan oyuncuların bu rutin ziyaretleri aksatmaları mümkün olabiliyor.. :) Aslında olması gereken sakladığınız kutuların sizin evinize veya işinize yani genellikle olduğunuz bölgeye yakın yerlerde kontrolunuz altında olan yerlerde saklanması  gerektiği. Bu sayede kutularınızı sık sık kontrol edebiliyorsunuz.  (e haliyle bu oyunun ilk oyuncuları olduğumuzdan ister istemez farklı noktalara çok sayıda kutu sakladık - geocaching tarihçesi

Aslında kutu hakkında söyleyebileceğim farklı bir yorum yok, haoral Sultanahmet bölgesini oldukça sık ziyaret ettiği için kutularının bakımlarını rutin olarak yapıyor ama log kağıtlarını bilerek mi bilmeden mi tam anlayamadım ama oldukça büyük tutuyor kutuya sıkıştırmak zor oluyor :)


Geocaching nedir merak ediyorsanız ve ücretsiz toplantılarımıza katılmak isterseniz davetlisiniz.
Lütfen bizi takip etmeye devam edin ve geocaching ile ilgili yazılarımızı arkadaşlarınızla paylaşın. Bir sonraki Geocaching kutu detaylandırma yazımda görüşmek üzere... ;) Bu arada eğer siz de geocaching oyuncusu iseniz ve kutular hakkında bilgi yazısı yazmak isterseniz lütfen bana ulaşın ve burada yayınlayalım... 

4 yorum:

  1. Büyük kağıt koyuyorum, bakım süresi uzasın diye :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tahmin etmiştim.. bu arada haoral'ın kendisi direk birinci agızdan vermiş cevabı.. :) teşekkür ederiz.. şu ana kadar kaç kutunuz oldu Mr. Hasan Oral? hangi kutunuzu daha çok seviyorlar ya da siz en çok hangisini seviyorsunuz? :D

      Sil
  2. Bloglunuzu Tanıtarak ve backlink sağlayarak hem seo açısından hemde hit açısından güzel bir platform oluşturduk. Hemen Sitenizi veya Blogunuzu tanıtın ! Yarışmaları kazanarak bedava reklam alabilirsiniz .

    Blog Tanitma http://blogtanitici.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu yorum bana mı iyilik yapıyor sizin blogun tanıtımına mı bilemedim ama teşekkür ederim :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...